Vältä vakava vaaratilanne! Tukes varoittaa grillaajia riskistä: "Erityisesti kaasugrillauksen ongelma"

grilli
Muista puhdistaa grilli joka käytön jälkeen.Simon Kadula
Julkaistu 22.06.2022 12:30

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa grillien huollon tärkeydestä. Lue, kuinka vältät rasvapalot.

Tukes kertoo tiedotteessaan, että sen tietoon on tullut kevään ja kesän aikana poikkeuksellisen monta tapausta, joissa grilli on syttynyt palamaan käytön aikana. Alustavien selvitysten perusteella tapaukset vaikuttavat rasvapaloilta. On todennäköistä, että tapauksissa grillin huolto ja puhdistus on jäänyt tekemättä.

Jos grilliin jää rasvaa grillauksen jäljiltä, voi rasva syttyä palamaan seuraavalla grillauskerralla. Tukes muistuttaakin, että grillin pohjalla syttyvä rasva aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen.

Lue myös: Ärsyttävätkö naapurista kantautuvat hajut? Tästä syystä parvekegrillausta on turha kieltää taloyhtiöissä

Näin vältät rasvapalot – puhdista grilli aina grillauksen jälkeen

Tukesin tarkastaja Jere Heikkinen kertoo tiedotteessa, että grillin rasvapalo alkaa grillin pohjalle tippuneesta rasvasta ja ruoantähteistä. 

– Rasvapalot voidaan välttää, jos grilli huolletaan käyttöohjeiden mukaisesti ja puhdistetaan huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen.

– Rasvapalot ovat erityisesti kaasugrillauksen ongelma, sillä kaasugrilleissä rasva ja ruoantähteet kerääntyvät grillin pohjalle. Hiiligrillauksessa tippuva rasva ja ruoantähteet eivät samalla tavalla keräänny grilliin, vaan ne palavat pois hehkuvien hiilien päällä tai päätyvät jätteeksi käytettyjen hiilien mukana. Hiiligrillissäkin rasvapalo voi syttyä grilliritilälle kertyneestä rasvasta, Heikkinen jatkaa.

grillin puhdistusMuista puhdistaa grilli huolellisesti käytön jälkeen.Shutterstock

Lue myös: Muista nämä seikat, kun grillaat parvekkeella – "Saattavat ärsyttää taloyhtiössä"

Toimi näin

Siispä ennen kaasugrillin käyttöönottoa tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Jos grilliä ei ole käytetty toviin, polttimen kanavissa voi olla karstaa tai esimerkiksi hyönteisiä.

Kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa ja siihen voi tulla pieniä halkeamia. Letkun kunnon saa tarkistettua taivuttamalla sitä mutkalle, ja jos letkussa näkyy hiusmurtumia, kannattaa se vaihtaa uuteen. 

Letkun liitoskohdat pullon ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia, joiden tiiviys on syytä tarkistaa ennen grillin käyttöä sekä pullon vaihdon yhteydessä sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos kuplia syntyy, liitokset vuotavat. Tässä tapauksessa kiristä liitokset ja tee sitten tarkistus uudelleen. 

Tukes muistuttaa, että grillit kannattaa puhdistaa rasvasta ja ruoantähteistä ihan jokaisen käyttökerran jälkeen. Lisäksi puhtaus kannattaa tarkistaa aina ennen grillin käyttöä. Jos huomaat likaa grillin pohjalla, polttimissa tai grillaustasolla, älä sytytä grilliä.

Lue myös: Eikö grilliin pinttynyt rasva irtoa millään? Ratkaisu ongelmaan löytyy omasta keittiöstäsi

Älä koskaan sammuta rasvapaloa vedellä

Jos rasvapalo syttyy, älä tartu vesiämpäriin. Palo leviää räjähdyksenomaisesti, jos palavaan rasvaan heittää vettä. Sammuta palo sen sijaan tukahduttamalla.

Katso videolta, miten käy, jos rasvapaloa yrittää sammuttaa vedellä. Juttu jatkuu videon alla.

0:39imgRasvapalon sammuttaminen vedellä on aina virhe. Palo tulisi sammuttaa tukahduttamalla. Videolta käy selväksi, että veden heittäminen palavaan rasvaan aiheuttaa vaarallisen reaktion. Videolla turvallisuuskouluttaja Timo Levänen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Jos mahdollista sulje kaasupullo ja siirrä se kauemmaksi.

Jos palo leviää niin nopeasti, ettei kaasupulloa voi siirtää turvallisuuden nimissä kauemmaksi, poistu itse kauemmas, varoita muita ja soita hätänumeroon.

Rasvapalon vaara silmällä pitäen grilli kannattaisi aina sijoittaa etäälle rakennuksista ja muista palavista materiaaleistä sekä palamattomalle alustalle.

Grillaus parvekkeilla on sallittua, mutta osaavatko ihmiset säilyttää grilliensä kaasupulloja oikein? Juttu jatkuu videon alla.

8:28imgTiedätkö, miten kaasupulloa tulisi säilyttää?

Entä sitten makkaranpaisto nuotiolla?

Ole tarkkana myös avotulen kanssa. Avotulen kanssa tulee olla varovainen, sillä tuli saattaa levitä kipinöinä tai maapohjaa myöten.

– Tulen vahtimiseen motivoi sekin, että sytyttäjä on aina vastuussa valloilleen riistäytyneen tulen aiheuttamista vahingoista, painottaa vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä SPEKin tiedotteessa.

Siltä varalta, että tuli pääsee irti, kannattaa kaikilla juhannuksen juhlijoilla olla alkusammutus hanskassa. Sammutusvälineiksi voidaan lukea vaikkapa käsisammutin, sammutuspeite tai vettä täynnä oleva tynnyri. Olethan muistanut tarkistuttaa käsisammuttimesi?

Lue myös: Älä unohda tärkeää mökkiaskaretta – milloin viimeksi tarkistutit tämän laitteen? Ratkaiseva merkitys hätätilanteessa  Toimiiko palovaroitin?

Spek muistuttaa myös, että jokaisessa yöpymiseen käytettävässä tilassa on oltava toimiva palovaroitin. Parasta olisi myös, jos jokaisesta yöpymistilasta olisi kaksi reittiä ulos, jotta palon sattuessa kukaan ei jää jumiin. Ikkunan kautta poistumista voi harjoitella jo etukäteen.

Muistathan!  Nuotio, juhannuskokko ja kertakäyttögrilli ovat avotulia. Jos Ilmatieteen laitos on julistanut metsäpalovaroituksen, avotulta ei saa tehdä lainkaan – ei edes juhannuksena. 

– Palovaroitin paristoineen on ihan hyvää sisältöä tuliaiskassiin, kun mennään mökkivierailulle, vinkkaa Ilpo Leino.

Olisi hyvä, että jokaisesta yöpymistilasta olisi kaksi eri reittiä ulos. Näin palon sattuessa kukaan ei jää jumiin. Ikkunan kautta poistumista kannattaa harjoitella, että hätätilanteessa homma käy joutuisasti. Hälytysajoneuvoilla voi kestää pidempään löytää mökeille, joten vieraillakin on hyvä olla selvät sävelet.

– 112 Suomi -sovellus kannattaa asentaa jokaisen puhelimeen, ja kesäasunnon osoite ja koordinaatit laittaa näkyvälle paikalle, suosittelee Leino.

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päiväys?

0:38imgNäin tarkistat palovaroittimen kunnon.

Lue myös: Turvallisesti mökillä – kiinnitä näihin asioihin huomiota: "Merkittävin yksittäinen tekijä tapaturmissa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Tukes, SPEK

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus