Airpro Oy irtisanoi perjantaina työntekijän, joka käytti työasussaan syöpätutkimusta tukevaa Roosa nauha -rintamerkkiä. Tänään Helsinki-Vantaan turvatarkastushenkilökunta järjesti ulosmarssin irtisanotun työntekijän puolesta.
Helsinki-Vantaan lentokentän turvatarkastuksessa työskentelevä Patrik Leppänen, 22, kiinnitti Roosa nauhan työpaitaansa ensimmäisen kerran lokakuussa 2017.
Samana päivänä esimies tarttui nuorta miestä hihasta ja kertoi, että työasuun eivät kuuluneet ylimääräiset nauhat.
– Olin silloin järkyttynyt, sillä kyseessä on kuitenkin hyväntekeväisyyskampanja. Sovimme kuitenkin, että kävisin juttelemassa asiasta ylempien esimiesten kanssa, hän kertoo.
Keskustelut ylemmän johdon kanssa tuottivat tulosta, sillä vielä saman vuoden lopussa Airpro Oy julisti henkilöstölleen äänestyksen, jossa päätettiin mitä hyväntekeväisyyskampanjoita yhtiö tukisi seuraavana vuonna. Yksi tuettavista kohteista oli Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja.
8:58
Esimies huomautti asiasta ensimmäisenä päivänä
Lokakuun ensimmäinen päivä Leppänen kävi ostamassa itsellensä uuden Roosa nauhan ja kiinnitti sen työasuunsa. Oletuksena oli, että jos yritys kerran julkisesti tuki kampanjaa, olisi nauhan käyttö tänä vuonna sallittua.
– Heti ensimmäisenä päivänä minulle tultiin taas sanomaan asiasta, Leppänen huokaa.
Leppänen hämmästyi linjauksesta, sillä olihan yritys aiemmin päättänyt tukea kampanjaa. Asiasta kysyttiin jälleen ylemmiltä tahoilta, ja parin päivän kuluttua saapui yrityksen virallinen linjaus: nauhaa ei saanut laittaa työasuunsa kiinni.
– Aloin sitten toista vuotta peräkkäin taistelemaan nauhan käytön puolesta. Mielestäni tämä olisi ollut positiivista julkisuuskuvaa yhtiöllekin, enkä missään vaiheessa halunnut tällä mitään pahaa työnantajalle, Leppänen kertoo.
Huomautusta seurasi kuuleminen
Leppänen kiinnitti aamuisin Roosa nauhan rintaansa kuten ennenkin. Asiasta tuli sanomista, jonka jälkeen hänet kutsuttiin ensin ensimmäiseen kuulemiseen.
Leppänen piti kuitenkin kiinni periaatteistaan ja napsautti rintamerkin takaisin paikalleen. Tuli kirjallinen varoitus, toinen kuuleminen, ja lopulta mies irtisanottiin viime perjantaina.
– Tämä oli minulle henkilökohtainen asia, sillä äitini on moneen otteeseen selättänyt rintasyövän ja halusin tukea hyvää asiaa loppuun saakka. Toivoin, että yritys olisi rohkaissut kaikkia työntekijöitä käyttämään Roosa nauhaa työasuissaan, hän toteaa.
Leppänen kertoo ymmärtävänsä työnantajan työvaatevaatimukset, mutta kertoo, että Roosa nauhaan kiinnitettiin omituisen paljon huomiota.
– Työohjeissa lukee myös esimerkiksi kenkien väristä, silti niiden väriin ei oikeasti puututa. Alle sormenmittaiseen nauhaan sen sijaan puututtiin. Irtisanomiseni taustalla ei ollut mitään muuta syytä, kuin se, etten suostunut ottamaan Roosa nauhaa rinnastani.
Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen tärkeää
Airpro Oy:n toimitusjohtaja Janne Hattula kertoi aiemmin MTV Uutisille pitävänsä harmittavana, että irtisanominen tiivistyy erityisesti Roosa nauhaan.
– Meillä on hyvin selkeät ohjeistukset siitä, minkälaisia työasumme ovat. Toistuvista huomautuksista ja keskusteluista huolimatta kyseinen henkilö jatkoi ohjeidenvastaista toimintaa ja lopulta päädyttiin tähän ratkaisuun, hän kertoo.
– Ikävää, että tässä tapauksessa juuri Roosa nauha on noussut julkiseen keskusteluun ja asiaa puidaan yhden kampanjan kautta. Alkuperäinen syy on kuitenkin se, noudatetaanko tässä yhteisiä pelisääntöjä vai ei, Hattula kommentoi.
"Ei mikään poliittinen tunnus"
Leppänen kertoo, että hänen tarkoituksenaan oli pitää nauhaa vain kuukauden ajan ja ottaa se heti pois marraskuun ensimmäisenä päivänä.
– Kyseessä ei ole mikään poliittinen tunnus, vaan syöpä koskettaa varmasti melkein jokaista jollakin tavalla.
Hän kertoo selvittävänsä potkujensa syytä liiton kanssa perinpohjaisesti. Jos aihetta on, irtisanominen riitautetaan.
– Pidän potkuja kohtuuttomina. Yritys tukee julkisesti kampanjaa ja on ennenkuulumatonta, että sain ainoastaan tästä syystä potkut.
Ilmailualan Unioniin kuuluvat turvatarkastustyöntekijät järjestivät irtisanotun Leppäsen puolesta tänään ulosmarssin, joka kesti kello 12:sta kello 16.30 asti.
– Lämmittää sydäntä huomata, etten ole tässä yksin, Leppänen sanoo.