Toni ilmoitti esihenkilölle avioituneensa miehen kanssa, koeaika päättyi työsuhteen purkuun – Ilmarinen: Ehdoton nollatoleranssi

Toni Varis kokee tulleensa irtisanotuksi ilmoitettuaan avioliitosta miehensä kanssa. Ex-työnantaja sanoo, että tapauksesta on käynnistetty selvitys. Setan mukaan sateenkaari-ihmisten kokemasta syrjinnästä vain murto-osa tulee tietoon.

Työeläkeyhtiö Ilmarisella koeajalla ollut Toni Varis irtisanottiin koeajan toiseksi viimeisenä päivänä.

Hän kertoo LinkedIn-tilillään, Facebookissa ja Twitterissä, että irtisanomista edelsi keskustelu esihenkilön kanssa, jossa Varis oli ilmoittanut vaihtavansa miehensä kanssa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Variksen mukaan esihenkilö oli tylysti kommentoinut: "Homot voi mennä töihin [työeläkeyhtiö] Varmaan!".

Varis kertoo päivityksissään olevansa tapahtuneesta hajalla ja rikki.

"Tällaistako on #ParempaaTyöelämää työeläkeyhtiössä vuonna 2022 ja vielä kun menossa on pridekuukausi?",  kirjoittaa Varis LinkedInissä.

MTV Uutiset ei tavoittanut Varista henkilökohtaisesti, mutta toimitus on lukenut useita hänen päivityksiään. 

Ilmarinen: Ehdoton nollatoleranssi

Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä kommentoi tapausta MTV Uutisille.

– Olemme käynnistäneet sisäisen selvityksen tilanteesta, ja vakavat syytökset otetaan ehdottomasti vakavasti. Tämä on asia, jossa meillä on ehdoton nollatoleranssi, ja tällaiset tutkitaan totta kai perin pohjin.

Ärilä kertoo, että työntekijään ei ole vielä otettu yhteydessä tapahtuneesta, mutta tarkoitus on keskustella hänen kanssaan tilanteesta piakkoin.

Tilanteessa on hänen mukaansa kaksi erillistä tapausta.

– Toinen on työsuhteen päättymiseen liittyvät asiat ja syyt, joita en voi yksittäistapauksena kommentoida yksityisyydensuojan takia.

– Mutta yleisellä tasolla, jos työsuhde tai koeaika puretaan, siihen on aina olemassa painavat perusteet, jotka eivät ikinä liity yhdenvertaisuuteen tai tasa-arvoon, vaan työhön ja työsuoritukseen. Tällaisilla syillä meillä ei ikinä ole päätetty eikä päätetä työsuhteita, Ärilä sanoo.

Ärilän mukaan toinen kysymys on se, mitä työntekijän ja esihenkilön välillä on keskusteltu.

– Nyt selvitellään, onko siellä tapahtunut syrjivää menettelyä tai loukattu toista. Niihin totta kai puututaan asianmukaisesti, asiatonta käytöstä tai syrjintää ei missään tapauksessa hyväksytä työpaikalla.

Seta: Harva tapaus tulee esille

MTV Uutiset haastatteli tapauksen johdosta myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta ry:n pääsihteeri Kerttu Tarjamon.

Tarjamo kommentoi yleisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää työpaikoilla.

– Tiedämme, että sateenkaari-ihmisten kokemasta syrjinnästä vain kahdeksan prosenttia tapauksista tulee tietoon, ja työelämässä vielä sitäkin pienempi osuus.

Tarjamo kertoo, että työsyrjinnän osalta raportointiin liittyy monesti suuri kynnys, mikä selittää osaltaan vähäisiä raportointimääriä.

– Kysymys on ihmisten toimeentulosta. Esimerkiksi tietyissä ammateissa voi olla, että työtä on haettava aina samalta työnantajalta ja silloin raportointiin liittyy hirvittäviä riskejä syrjintää kokeneelle.

Osa pelkää epäasiallista kohtelua

Tarjamon mukaan monet syrjintää kokevat eivät luota siihen, että asiasta kertominen auttaisi mitään. Osa myös pelkää, että viranomaiset tai poliisi kohtelevat heitä epäasiallisesti, mikäli heille ilmoitetaan syrjinnästä.

Usein ei myöskään pystytä yksiselitteisesti osoittamaan, että syrjintä johtuu vaikkapa seksuaalisesta suuntautumisesta, jolloin tällaisissa tapauksissa on sana sanaa vastaan ja tilanteisiin on vaikea puuttua.

– Pyrimme siihen, että ihmiset tiedostavat sateenkaari-ihmisten kokevan syrjintää, ja muistutamme että yrityksillä on velvollisuus systemaattisesti edistää yhdenvertaisuutta organisaatioissaan.

– Haluamme varmistaa, että yritysten johto on sitoutunut tähän työhön ja omalla esimerkillään luo ilmapiiriä, jossa ihmiset voivat olla avoimesti omana itsenään.

Lue myös:

    Uusimmat