NHL:n kuumimmat suomalaistulokkaat – Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho – lähestyvät jännittävää 10 ottelun "leikkuria".
Jos heidät lähetetään farmiin ennen kymmenen ottelun täyttymistä (eikä kympin rajapyykki täyty myöhemminkään kuluvalla kaudella), heidän ensisopimuksiensa (entry-level contract) avausvuosi astuu voimaan vasta ensi kaudella.
Näin toimittiin viime kaudella Mikko Rantasen kanssa. Hän pelasi Colorado Avalanchessa vain yhdeksän ottelua. Näin ollen kuluvan kauden alussakin hänen ensisopimustaan oli täydet kolme vuotta jäljellä. Menettelyllä annetaan pelaajalle rauha kehittyä, ja seura säästää rahaa. Onhan kehittyneen pelaajan toisen sopimuksen summa ensisopimukseen verrattuna moninkertainen.
Tuoreella NHL-kaudella kaukaloissa on nähty seitsemän suomalaista tulokaspelaajaa: neljä hyökkääjää, kaksi puolustajaa ja yksi maalivahti.
10 ottelun leikkuria sovelletaan
Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
6 ottelua, 1+1=2
Oilersin Connor McDavid on täysin poikkeuksellinen pelaaja, ja hänen tilanteensa vaikuttaa seurassa kaikkeen. Hänen jatkosopimustaan on ynnätty todennäköisesti siitä asti, kun selvisi, että Oilers pääsee varaamaan hänet. Puljujärvi on "NHL-iässä" nyt vuoden McDavidia perässä. On seuran kannalta vain järkevää, että hänet lähetetään nyt kehittymään farmiin, ja "ikäero" McDavidiin tuplaantuu. McDavidin jatkosopimus tulee nimittäin nostamaan hänet suoraan supertähtitasolle, eli reilusti yli 10 miljoonan dollarin vuosipalkoille. Oilers tarvitsee kaiken mahdollisen tilan palkkakaton alle.
Puljujärven 10. ottelu (jos koko ajan pelaavassa kokoonpanossa): la 5.11. vs NY Islanders
Sebastian Aho, Carolina Hurricanes
7 ottelua, 0+5=5
Hurricanesilla ei ole juuri nyt suuria urheilullisia tai taloudellisia paineita. Sen takia on hyödyllistä sekä Aholle että joukkueelle, että pelaaja jatkaa ylhäällä – jos ja kun kärppätaustaisesta pelaajasta kaavaillaan hyökkäyskalustoon pitkän aikavälin ratkaisua. Uuden menestysjoukkueen kasaaminen vaatii tosin rahakkaita hankintoja, mikä voi vaikuttaa Ahonkin tilanteeseen.
Ahon 10. ottelu (jos koko ajan pelaavassa kokoonpanossa): la 5.11. vs Nashville Predators
Patrik Laine, Winnipeg Jets
8 ottelua, 6+2=8
Vaikka World Cup ja Jetsin harjoitusottelut eivät luvanneet liikoja, Laine on näyttänyt kuuluvansa joukkueen avainpelaajiin. Tappava laukaus, ylivoimamaalit, asenne ja markkinoinnilliset seikat ovat paketti, jonka lähettäminen farmiin olisi sulaa hulluutta.
Laineen 10. ottelu (jos koko ajan pelaavassa kokoonpanossa): ti 1.11. vs Washington Capitals
Peliesitys ratkaisee
Koska ensisopimuksen avausvuoden "liu'uttaminen" koskee pääsääntöisesti 18- ja 19-vuotiaita pelaajia, muiden tämän kauden suomalaistulokkaiden pysyminen ylhäällä riippuu puhtaammin pelisuorituksista.
Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens
8 ottelua, 2+1=3
Lehkonen, 21, on vallannut legendaarisesta huippujoukkueesta paikan todella ilahduttavalla tavalla. Kiitos Saku Koivun, suomalaisuudella on hyvä kaiku Montrealissa. Ikänsä ja kokemuksensa takia Lehkosen voi lähettää farmiin ilman käyntiä waiver-listalla, mikä tietenkin helpottaa komennusta alas vaikka kylmän putken yllättäessä.
Esa Lindell, Dallas Stars
4 ottelua, 0+0=0
Lindellillä on varmasti kovat näyttöhalut, sillä sopimus päättyy kuluvaan kauteen. Starsilla riittää ensimmäisiin puolustajapareihin taitoa ja kokemusta. Tiukkaa tekee, pysyykö paikka kolmosparissa.
Markus Nutivaara, Columbus Blue Jackets
7 ottelua, 0+0=0
Suomen yllätystulokas, joka on GM Jarmo Kekäläisen johtamassa joukkueessa päässyt jokaisessa ottelussa kentälle. Jos puolustajan vire pitää, edessä voi olla täysi (täydehkö) NHL-kausi.
Juuse Saros, 21, Nashville Predators
1 ottelu, 1 voitto, 1 päästetty maali
NHL-ura etenee hitaasti, kuten nuorilla maalivahdeilla usein. Uran ottelumäärä tuplaantui jo 22. lokakuuta, kun Saros pääsi pelaamaan mestarijoukkue Pittsburgh Penguinsia vastaan. Saroksesta kypsytellään rauhallisesti huippuvahtia, kenties Pekka Rinteen manttelinperijää. Nyt farmissa, AHL:n Milwaukee Admiralsissa.