Esimerkiksi Patrik Laine ja Mikko Rantanen treenaavat täysillä NHL-kautta varten, mutta heillä ei ole sopimusta vielä ensi kaudeksi. Pelaajat haluaisivat pelata ja seurat haluaisivat tähtipelaajansa jo harjoitusleirille. Miksi mitään ei tapahdu?
Laine ja Rantanen treenaavat Turussa Jukka Koivun vetämissä jääharjoituksissa. Huippukuntoiset nuoret pelaajat ovat täynnä intoa päästä aloittamaan kautta, mutta ilman sopimusta ei NHL:ssä voi pelata.
Jos neuvottelut venyvät vielä pitkään, pahimmassa tapauksessa he ovat Suomessa vielä NHL-kauden alkaessa lokakuun 2. päivä.
Mikä mättää?
LUE MYÖS: Kaiverrus nolosti pieleen: Palkittu NHL-vahti kuittasi napakasti – "Sinulla oli yksi tehtävä"
NHL:ssä on käytössä niin sanottu palkkakattosysteemi, mikä tarkoittaa, että joukkueiden pelaajapalkkioille on asetettu sekä ala- että yläraja. Palkkakatto määräytyy liigan kokonaistulojen kehityksen mukaan ja se muovataan uusiksi kausittain.
NHL julkaisi kauden 2019–20 palkkakatoksi 81,5 miljoonaa dollaria (72,7 miljoonaa euroa). Viime kaudella katto oli 79,5 miljoonaa dollaria (70,9 miljoonaa euroa) ja sitä edellisellä kaudella 2017–18 tasan 75 miljoonaa dollaria (66,9 miljoonaa dollaria).
Tämän vuoden palkkakatto jäi pari miljoonaa dollaria ennakoitua alemmaksi, mikä on pannut monen seuran suunnitelmat uusiksi.
NHL-kokoonpanoon vaaditaan 23 pelaajaa, ja Winnipeg Jetsillä on aktiivisessa kokoonpanossa vasta 17 pelaajaa. Jetsillä on palkkakaton alla tilaa 17,6 miljoonaa dollaria (15,6 miljoonaa euroa), mutta Laineen lisäksi seura haluaisi pitää loistokauden pelanneen Kyle Connorin riveissään.
Colorado Avalanchella on aktiivisena jo 22 pelaajaa, ja joukkueella on katon alla tilaa 16,5 miljoonaa dollaria (14,7 miljoonaa euroa).
Sarjan asettaman palkkakaton lisäksi osalla joukkueista on kuitenkin omatkin sisäiset budjettinsa. Kaikki seurat eivät ole Toronto Maple Leafsin kaltaisia ökyrikkaita rahantekolaitoksia.
Aiemmalla seuralla on lähtökohtaisesti oikeudet rajoitettuun vapaaseen agenttiin, kuten Laineeseen ja Rantaseen. Muut seurat saavat tehdä niin sanotun qualifying offerin, kuten Montreal Canadiens teki Sebastian Aholle. Carolina Hurricanes kuitenkin maksoi saman ja teki jatkosopimuksen Ahon kanssa.
LUE MYÖS: Helmiä ja haalarimiehiä – sopimuksettomista suomalaispelaajista saisi koottua kovan kokoonpanon: "Pidän puhelimessa äänet päällä"
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Marnerin sopimus tulppana
Tulppana pelaajaliikenteessä seisoo Toronto Maple Leafsin taitava laitahyökkääjä Mitch Marner, jonka sopimustilanne on ollut kuuma aihe koko kesän. Maple Leafs haluaisi pitää yhden sarjan parhaista laitahyökkääjistä riveissään, mutta osapuolet eivät olet päässeet sopimukseen.
The Athleticin toimittaja James Mirtle purki artikkelissaan Marnerin tilannetta. Jos Marner tekee sopimuksen, rima asettuu paikoilleen ja muidenkin rajoitettujen vapaiden agenttien tilanne selkiytyy.
Leafs on tiettävästi tarjonnut Marnerille kahdeksan vuoden sopimusta, joka takaisi hänelle vuodessa yli kymmenen miljoonan dollarin (8,9 miljoonaa euroa) tulot.
Marner olisi halunnut kolmen vuoden ja yli kymmenen miljoonan vuositulot takaavan sopimuksen, mutta se ei taas sopinut Leafsille. Marnerin sopimus olisi ollut kaikkien aikojen isoin kolmen vuoden sopimus palkkakattoaikakaudella.
Miksi sitten nuori pelaaja ei hyväksy pitkää jättidiiliä, joka takaisi vakaat tulot pitkäksi aikaa? Ovatko he vain ahneita paskiaisia, jotka luulevat, että rahaa sataa taivaasta?
Voi joku olla sellainenkin, mutta lähtökohtaisesti jokainen haluaa arvostusta tekemästään työstä. Sekä hitsarit, palkanlaskijat ja jääkiekkoilijat. Ja raha on yksi iso arvostuksen mittari.
Suomalaiset rajoittamattomat vapaat agentit:
Patrik Laine, Winnipeg Jets
Mikko Rantanen, Colorado Avalanche
Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
Saku Mäenalanen Carolina Hurricanes
Julius Honka, Dallas Stars
Muita nimekkäimpiä RFA-pelaajia:
Mitch Marner, Toronto Blue Jackets
Brayden Point, Tampa Bay Lightning
Zach Werenski, Columbus Blue Jackets
Kyle Connor, Winnipeg Jets
Brock Boeser, Vancouver Canucks
Charlie McAvoy, Boston Bruins
Ivan Provorov, Philadephia Flyers
Kevin Fiala, Minnesota Wil
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Siltaa pitkin rikkauksiin
Pelaajat eivät välttämättä halua pitkä sopimuksia, sillä he eivät halua luovuttaa mielellään niin sanottuja UFA-vuosia (Unrestricted Free Agent). Lähtökohtaisesti rajoittamattoman vapaan agentin statuksen saa, jos pelaaja on täyttänyt 27 vuotta ja pelannut seitsemän vuotta NHL:ssä.
Yksi syy löytyy sopimuksenteon sietämättömään vaikeuteen palkkakehityksen ennustamattomuudesta. NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n välinen työehtosopimus umpeutuu syksyllä 2022. Jos pelaajien palkat nousevat kovaa tahtia, vanhojen sopimusten arvo laskee suhteessa keskipalkkaan.
Viime vuosien trendi on ollut, että niin sanotut siltasopimukset ovat olleet entistä rahakkaampia. Siltasopimukseksi kutsutaan lyhyempää diiliä, joka tehdään tulokassopimuksen päättymisen jälkeen ennen seuraavaa, pidempää sopimusta.
Eivätkä kaikki ole täysin vakuuttuneita suunnasta, johon seura on menossa. Jos oma ura jatkuu nousujohteisena, 27-vuotiaana on mukava päästä valitsemaan hyvä pelipaikka paikkakunnalta, jossa on suotuisa verotus.
Siltasopimusten kallistuminen liittyy vahvasti pelin evoluutioon. Parikymppiset pelaajat ovat tätä nykyä valmiita hyppäämään tähden saappaisiin. Siksi heidän leirinsä on oppinut vaatimaan tähden korvaustakin.
Ja entäs ne muut?
Kun seurajohto panee isoimmat paukut tähtipelaajiensa pitämiseen, rivipelaajat jäävät vähemmälle huomiolle. Kun isojen asiat loksahtavat, muidenkin pelaajien kohtalo selkeytyy.
Carolina Hurricanes on tehnyt Saku Mäenalaselle ja Dallas Stars Julius Hongalle niin sanotun qualifying offerin eli minimikorotuksen, joka on sidottu aiempaan palkkaan. Sopimus on vuoden mittainen.
Sekä Mäenalainen että Honka pääsivät ajoittain näyttämään kykynsä viime kaudella. Seurat haluavat vielä katsoa läpi, miten heidän kehittymisensä etenee.
Vaikein tilanne on Jesse Puljujärvellä, jonka sukset ovat menneet Edmonton Oilersin kanssa niin pahasti ristiin, että jatko albertalaisseurassa näyttää mahdottomalta. Voi olla jopa mahdollista, että Puljujärvi palaa Eurooppaan.