Pelaajatarkkailija hehkuttaa Barkovin esimerkkiä – "Luonteen merkitys suuri"

7:58img
Julkaistu 12.05.2016 13:01
Toimittajan kuva

Miikka Lahtinen

miikka.lahtinen@mtv.fi

@miikka_lahtinen

Jääkiekkoseura HIFK:n pelaajatarkkailija Harri Rindell vieraili torstaiaamuna Huomenta Suomi -ohjelmassa, jossa syvennyttiin pelaajatarkkailijan työhön.

MAINOS

MM-kisat täydessä vauhdissa!

Näet MM-lätkän ja kaiken muun MTV:n urheilun hankkimalla MTV Total -paketin, MTV Total Sport -paketin tai MTV Katsomo -palvelun.

Tilaa MTV Total    Tilaa MTV Total Sport Katsomosta

Pelaajatarkkailijan työ vaatii valtavia määriä työtä, jotta pelaajasta saataisiin kaikki info irti. Pelaajaa on osattava tarkastella monesta eri näkökulmasta. Tänä vuonna pinnalle on noussut harvinaisen kova nuori sukupolvi ja sille näyttäisi olevan myös jatketta.

– Koko kansa tunnistaa Patrik Laineen, Jesse Puljujärven sekä Sebastian Ahon. Nämä pelaajathan eivät todellakaan ole uusia nimiä, he pelasivat jo C-juniori-ikäisinä A-junioreissa, Rindell painottaa.

– Suomen maassa on ollut intohimoisia pelaajia, mutta nyt näyttäisi olevan monta sellaista ikäluokkaa, jotka ovat hitsautuneet todella hyvin yhteen. Lahjakkuuden suurin taso on se, että millainen intohimo siihen pelaamiseen ja päivittäiseen työhön on.

Kolme tärkeää ominaisuutta

Pelaajien kaikki ominaisuudet ovat tärkeitä, mutta on tiettyjä yksittäisiä osa-alueita, johon tarkkailivat tarttuvat normaalia enemmän. Jääkiekossa taso on nykypäivänä niin korkealla, että myös henkinen puoli näyttelee suurta roolia.

– Näin yksinkertaisesti: peli, luonne ja luistelu ovat sellaisia merkittäviä asioita. Luonteen osuus on iso, että näkee pelaajan erilaisissa tilanteissa. Miten hän reagoi erilaisiin tilanteisiin, kun menee hyvin ja taas toisaalta vähän huonommin. Sitten totta kai luistelu on tärkeä ominaisuus. Peli on niin nopeaa, että vajavaisella luistelulla on vaikeaa päästä tuonne maailman huipulle.

Tarkkailija näkee pelaajaa suurimmaksi osaksi jäällä, joten ensivaikutelma pelaajan luonteesta syntyy jo siinä vaiheessa. Siksi onkin tärkeää, että tarkkailija pääsee tapaamaan pelaajaa henkilökohtaisesti ja näkemään hänen todellisen luonteensa.

– Pelaajan kanssa asioiden läpi käyminen on tärkeää. NHL-scouttien työssä heillä on aina myös psykologiset testit pelaajille.

– Keskustelupalavereissa pelaajan kanssa käydään läpi esimerkiksi millaisia rooliodotukset ovat, jotta pelaaja tietää millaiseen roolin häntä haetaan. Nyt esimerkiksi maajoukkueessa Niklas Bäckström tietää, että hänelle ei tule välttämättä yhtäkään peliä. Hän hyväksyy sen, ja joukkueenjohtajat tietävät, että siellä on kuitenkin joukkuepelaajan taustat.

Barkovin nousu huipulle ei yllättänyt

Teemu Selänne vertasi aiemmin itseään 18-vuotiaaseen Patrik Laineeseen. Hän pitää Lainetta paljon parempana, mitä hän itse oli tuossa iässä. Onko tässä käynyt siis niin, että pelaajat kypsyvät nykyään aikaisemmin mitä ennen? NHL:ssäkin tähtipelaajien joukkoon voidaan jo laskea vasta 20-vuotias Aleksander Barkov, jota Rindell valmensi alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

– Esimerkiksi Sasha Barkov oli -95 syntyneenä mukana -93 syntyneiden maajoukkueessa. Kun kävimme palautekeskustelua itsearvioinnista turnauksen jälkeen, niin kyllä ne ajatukset napsahtivat omasta suorittamisesta todella hienosti kohdalleen. Niin kehitettävät asiat, kuin nekin asiat missä hän oli onnistunut. Tuli sellainen tunne, että tämä kaveri tulee pääsemään pitkälle ihan yhden keskustelun jälkeen, mutta toki sen peliesityksetkin näyttivät.

Katso videolta myös kuinka Leijonat Rindellin mukaan suoriutuivat Unkari-ottelusta, ja kuka Unkarin paras jääkiekkoilija puuttuu kisajoukkueesta?

Tuoreimmat aiheesta

MM2016