17-vuotias Aleksander Barkov järisytti kirjoituksellaan Nuorissa Leijonissa – "Johtoryhmällä tuli itku silmään"

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnaus on merkittävästi kirkkaammassa valokeilassa kuin vuonna 1974, jolloin ikäluokan ensimmäinen maailmanmestaruusturnaus järjestettiin silloisessa Leningradissa.

Tapaninpäivänä alkava ikäluokan MM-turnaus huipentuu finaaliin 11 päivää myöhemmin Kanadassa, joka isännöi tapahtumaa jo yhdeksännen kerran 15 vuoden sisään.

– Turnaus kiinnostaa Pohjois-Amerikassa todella paljon. Mutta ehkä hyvä rytmitys voisi olla, että joka kolmas turnaus pelattaisiin Euroopassa – tietysti välillä Suomessakin, jääkiekkotietäjä Harri Rindell aprikoi STT:n haastattelussa.

Rindell, 68, on nuorten MM-kisojen konkari, jolla on meriittinään peräti kolme turnausta Nuorten Leijonien päävalmentajana. Rindell koki isojakin kontrasteja aitiopaikalta 1995 Kanadassa, 1996 Yhdysvalloissa ja 2013 Ufassa Venäjällä.

– Lähtökohta ensimmäisissä kisoissa oli, että mukana olivat pelaajat, jotka pelasivat sillä hetkellä uransa parasta kiekkoa. Se oli tavallaan monelle pääteasema. Nämä kisat ovat nykyään välietappi, Rindell luonnehtii eroa.

Valintojen vaikeus

Rindellin omaa pelaajauraa seurasivat lukuisat valmennustehtävät, ja nyt hän kantaa HIFK:ssa titteliä asiantuntija. Rindell on todistanut jääkiekkomaailmassa monta muutosta. Kilpailu pääsystä huipulle on entistä kovempaa.

– Rajat siinä, kuka pääsee joukkueeseen ja kuka ei, ovat erittäin marginaalisia. Todella iso juttu on roolitus, Rindell taustoittaa.

Kun tehdään valintoja arvoturnauksiin, pelaajat joutuvat perin pikkutarkkaan arvioon ja vertailuun.

– Kopissa saattaa olla kolme tai neljä kentällistä erikoistilannepelaajia, joita ei lopulta kuitenkaan mielletä kolmos- tai neloskentän pelaajiksi, Rindell sanoo.

– Voidaan hakea myös esimerkiksi yhdistelmiä, kuten kimpassa pelanneita keskus- ja laitahyökkääjiä. Harkittavana oleva toinen taitava hyökkääjä voi tästä syystä pudota pois, Rindell kuvaa.

Luonne isossa osassa

Pelistä ja pelaajista välittyy katsomoon pääasiallisesti helpoimmin näkyvä osa, itse peli. Pelaajien ominaisuuksissa luonne merkitsee kuitenkin paljon.

– Pitää olla intohimoinen, pelata rakkaudesta lajiin, ja Mikael Granlundia lainaten, pitää olla utelias. Se oli Mikeltä seikka, joka on syöpynyt mieleeni, Rindell kuvaa nykyisin Nashville Predatorsissa pelaavan Granlundin ajatusmaailmaa.

Elämänhallinta on asia, jota Rindellin mukaan ei välttämättä huomata arvottaa. 

– On tärkeää, kuinka sopeudut ryhmään, olit sitten erilainen tai samanlainen kuin joku muu, Rindell linjaa.

– Nykyään pelaajat ovat erittäin vastuuntuntoisia. He tietävät, miten toimia ja harjoitella, jotta voivat tavoitella unelmiaan, Rindell sanoo.

Barkov yllätti analyysillään

Kaikki pitkän valmentajauran kokeneet ovat väistämättä kohdanneet tähtipelaajista vielä erikseen edukseen erottuvan yksilön.

– Jokaisen valmentajan unelmapelaajahan on Aleksander Barkov. Hän oli nuorten maajoukkueessa kaksi vuotta muita nuorempana (17-vuotiaana) Ufan MM-kisoissa, Rindell huokaisee.

Barkovin pelitaidot tiedettiin jo silloin laajasti. Eniten hän yllätti silti analyysissään omasta suorituksestaan.

– Johtoryhmällä tuli itku silmään, kun Barkov kirjoitti paperin ja totesi, ettei ollut kisoissa niin hyvä kuin olisi halunnut, Rindell kertoo.

Sittemmin Florida Panthers uteli Rindellin mielipidettä Barkovista.

– Totesin, että Barkov on kehittynyt, kypsä ja erittäin analyyttinen, ehkä liian ankara itsekritiikissään, Rindell summaa.

Nuoret Leijonat kohtaa MM-avauksessaan Sveitsin tapaninpäivänä Suomen aikaa klo 18 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat