Pelasitko Bullshit-bingoamme? Jos sait hyvät tulokset, on syytä huoleen – asiantuntija arvioi suomalaisten kodeista löytyvät esineet

Astiasto
Jos joitakin astioita myydään massoittain, ei niitä yleensä kannata jälkipolville säilytellä ainakaan siinä toivossa, että astioiden arvo nousisi.
Julkaistu 14.12.2017 08:43

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SUOMEN ASUNTOMESSUT

Aivan kaikkia vanhojakaan astiastoja ei kannata säilyttää jälkipolville.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Joko pelasit suomalaiskotien Bullshit-bingoa? Tee testi ja selvitä, kuinka kämäinen kotisi on!

Onko aika pysähtynyt kotonasi? Muistuttaako sisustus menneiden vuosikymmenten kulta-ajoista? Bullshit-bingomme antoi osviittaa kodin esineistä, jotka eivät enää kenties täytä tämän päivän trendinenien vaatimuksia.

Nyt antiikkiesineiden asiantuntija, Aalto-yliopiston opettaja Tuija Peltomaa antaa muutaman täsmäneuvon siihen mitä kaapeissa ja kellareissa ei kannata ainakaan siinä toivossa säilöä, että kyseisten tavaroiden arvo kovastikaan tulevaisuudessa nousisi. Hän nimeää tällaisiksi muun muassa Aalto-maljakot ja Mariskoolit, joita löytyy lähes jokaisesta suomalaiskodista.

– Yksi nyrkkisääntö on, että jos jotakin astiaa tai astiastoa myydään suuria määriä yleismarketeissa, ovat ne silloin puhtaasti käyttöesineitä, joita ei kannata jälkipolville säilytellä.

– Massatuotannolla voi olla retroarvoa, mutta ei paljon muuta, Peltomaa sanoo.

Myös Ylen Antiikkia, antiikkia -ohjelmassa tavaroiden arvoa arvioinut Peltomaa antoi pyynnöstämme esimerkkejä astioista, joita ei kannata säilytellä:

1. Mariskoolit ja Aalto-maljakot

– Nämä ovat molemmat massatuotteita, joille ei kannata odottaa suurta arvonnousua. Toisaalta Aalto-maljakko on ajaton, ja kelpaa seuraavillekin sukupolville. Ja sitten taas toisaalta niitä on tehty niin hurjia määriä, etten itse menisi säilyttämään kuin lyhyen hetken myynnissä olleita erikoisvärejä ja rajallisia valmistussarjoja, mieluiten vanhemmasta päästä.

2. Kivituikut

Kynttilätuikku

– Yleensäkin kaikki tuikkujutut ovat sellaisia, että niitä tehdään paljon ja myydään alelaareissa. Niistä tuskin koskaan tulee muuta kuin hauskoja käyttöesineitä. Kivituikun valtti on mutkaton käytännöllisyys, mutta silti säilyttäisin vain alkuperäisen kokoiset, klassiset ja valmistusteknisesti vaativat värit, kuten punaisen ja keltaisen.

3. Uudet Teema-astiat

– Vanhemmissa, Arabian Teema-astioissa on sympaattisemman tuntuinen materiaali ja erilaiset värit kuin uusissa. Vanhempia kokonaisia Teema-astiastoja kannattaa säilyttää.

– Uusissa Teema-astioissa on se ongelma että uusia värejä on tullut ja mennyt, enkä ole lainkaan varma, että kannattaako niitä kaikkia säilytellä – osa niistä on ohimeneviä juttuja.

– Uusista Teema-astioista turkoosi on tosin sellainen, etten tiedä mitä sen kanssa pitäisi tehdä. Se on tämän ajan väri, mutta kun mennään vuosikymmeniä eteenpäin, se voikin tuntua retrolta ja kelvata siksi.

4. Astiastot, joissa osa astioista rikki tai puuttuu

Värikkäät kupit

Iloisen väriset kupit ovat usein ohimenevä villitys, joiden arvo ei yleensä ainakaan nouse.

– Jos astiastoista ei ole kokonaisia sarjoja ja jos kaikki astiat eivät ole ehjiä, niin ei niistä paljon riemua ole jatkossa.

– Ihmiset säilyttelevät välillä rikkinäisiä astioita, mutta sitä ei kannata tehdä. Astian pitäisi olla todella ainutkertainen ja vanha, jotta sitä kannattaa säilyttää.

– Poikkeuksena ovat Arabian astiastojen maito- ja teekannut – niitä kannattaa säilyttää, vaikka muut osat eivät olisikaan enää tallessa.  Ne maksavat jo ostohetkellä enemmän kuin lautaset ja kupit ja siksi niitä on jatkossakin tarjolla vähemmän, Tuija Peltomaa summaa.

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö