Pelastakaa Lapset sai tuhansia vihjeitä kuvista ja videoista, joissa lapset ovat seksuaaliväkivallan uhreja – alle 13-vuotiaiden uhrien osuus yli 70 prosenttia, kuvissa myös alle 2-vuotiaita

9:33img
Pelastakaa Lapset ry:n Nina Vaaranen-Valkonen ja ylikonstaapeli Nina Pelkonen puhuivat lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.
Julkaistu 17.01.2019 05:42

MTV UUTISET - Sanna Pekkonen

Suomalainen Pelastakaa Lapset -järjestö sai viime vuonna vihjeitä kymmenistä tuhansista verkkoon ladatuista kuvista ja videoista, joissa esiintyy lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa tai riistoa. Useimmiten kuvissa ja videoissa esiintyy alle 13-vuotiaita tyttöjä.

Pelastakaa Lapset on kerännyt 16 vuoden ajan Nettivihje-palvelunsa kautta vinkkejä verkossa leviävistä kuvista ja videoista, jotka sisältävät lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa tai seksuaalista toimintaa.

Vuonna 2018 järjestö sai Nettivihjeen kautta yhteensä 3 190 vihjettä tai linkkiä epäilyttävistä sivustoista, kuvista tai videoista.

Järjestön erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkosen mukaan vihjeet sisälsivät yhteensä yli 40 000 yksittäistä kuvaa tai videota. Niistä lähes 40 prosenttia, eli yli 15 000 kuvaa tai videota, kuvasi lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Vihjeistä noin kymmenen prosenttia oli lasta seksualisoivaa, niin sanottua harmaan alueen kuvamateriaalia. Tällaisia ovat esimerkiksi kuvat, joissa lapsi on puettu aikuisille tarkoitettuihin alusasuihin tai joissa lapset on asetettu seksuaalisesti vihjaileviin asentoihin. Kuvissa tai videoissa ei kuitenkaan tapahdu seksuaalista toimintaa aikuisen kanssa.

Web-kameraa käytetään kuvaamiseen

– Monet laittomista kuvista ja videoista olivat web-kameroiden kautta kuvattuja, Vaaranen-Valkonen kertoo.

Vaaranen-Valkosen mukaan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa sisältävää materiaalia hankitaan yhä useammin kännyköiden ja tietokoneiden verkkokameroiden kautta eri alustoilla. Lapsia ja nuoria on voitu kuvata heidän tietämättään, tai he ovat voineet kuvata itseään ymmärtämättä kuvamateriaalin väärinkäytön mahdollisuutta.

Loput vihjeistä sisälsivät muuta seksuaalista aineistoa, mutta kuvissa esiintyneen henkilön iän arviointi oli mahdotonta, tai kuva tai sivusto oli poistettu tai suojattu salasanalla.

Kuvissa jopa alle 2-vuotiaita

Vaaranen-Valkosen mukaan Pelastakaa Lapset saa vinkkejä etenkin aineistosta, jossa pääasiassa vaaleaihoiset, alle 13-vuotiaat lapset ovat seksuaalisen riiston tai väkivallan kohteina. Enemmistö heistä on tyttöjä.

– Se näyttää valitettavasti olevan suosittua materiaalia, Vaaranen-Valkonen sanoo.

Pelastakaa Lapset arvioi, että yli 70 prosentissa kuvista ja videoista lapset näyttävät olevan alle 13-vuotiaita. Neljänneksessä materiaalista lasten ja nuorten arvioitiin olevan yli 13-vuotiaita. Viidessä prosentissa vinkatusta materiaalista oli jopa alle kaksivuotiaita lapsia.

Pelastakaa Lapset vastaanottaa vihjeitä myös ulkomaisista sivustoista. Vaaranen-Valkonen huomauttaa, että järjestö ei arvioi kuvissa esiintyvien lasten kansalaisuutta vaan uhrin tunnistus on aina poliisin tehtävä. Pelastakaa Lapset välittää vihjeet Keskusrikospoliisille, joka ohjaa ne tarvittaessa eteenpäin ulkomaalaisille kollegoilleen.

Vihjeet poliisille

Pelastakaa Lapset välittää vihjeet keskusrikospoliisille, joka ohjaa ne tarvittaessa eteenpäin ulkomaalaisille kollegoilleen, jos kuvat näyttävät olevan peräisin ulkomailta.

Vaaranen-Valkosen mukaan yksi vihjepalvelun tärkeä puoli on se, että se tuo esiin piilorikollisuutta.

Seksuaaliväkivaltaa sisältävän materiaalin lisäksi Pelastakaa Lapset kerää vihjeitä alaikäisiin kohdistuvasta seksuaalisesta houkuttelusta digitaalisessa mediassa.

Pelastakaa Lapset kuuluu myös kansainväliseen INHOPE-verkostoon. Vuonna 2017 verkoston 48 eri jäsentä ottivat vastaan yhteensä yli 87 000 vihjettä.

Web-kamera hyvä peittää

Pelastakaa Lapset aloitti Oulussa paljastuneiden lasten hyväksikäyttötapausten jälkeen Turvallisesti verkossa -kampanjan. Sen tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien tietoisuutta juuri web-kameroiden käytöstä sekä seksuaaliseen toimintaan houkuttelemiseen että lasta seksualisoivan materiaalin keräämiseen.

Yleissääntönä Vaaranen-Valkonen neuvoo vanhempia huolehtimaan, että tietokoneen verkkokamera on peitetty silloin, kun kameraa ei tarkoituksella käytetä.

Kampanjan aikana järjestö pyrkii lisäämään myös nuorten tietoisuutta siitä, että seksuaalissävytteisen kuvamateriaalin jakamiseen liittyy aina riskejä ja kuvia saatetaan käyttää myös vääriin tarkoituksiin

Usein huomio keskittyy tyttöihin, mutta Vaaranen-Valkonen muistuttaa, että ilmiö koskee myös poikia. He voivat joutua seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan kohteeksi esimerkiksi pelipalveluissa.

– Poikien on usein hankalampi puhua aiheesta, Vaaranen-Valkonen muistuttaa.

Nuoret aktiivisia vinkkaajia

Tärkeintä Vaaranen-Valkosen mukaan on, että vanhemmat ovat kiinnostuneita lasten tekemisistä verkossa.

– Vanhemman ei tarvitse olla hirveän teknisesti taitava, vaan silläkin on valtavan suuri merkitys, että päivittäin kyselee asioista digiarjesta.

Myönteistä on Vaaranen-Valkosen mukaan se, että vanhemmat ovat yhä paremmin tietoisia riskeistä ja osaavat keskustella niistä paremmin.

– Myös lapset itse kertovat, että he ovat näppäriä blokkaamaan asiattomia viestejä lähettäviä ihmisiä somessa.

Vaaranen-Valkonen haluaa kiittää lapsia ja nuoria, jotka ovat lähettäneet vihjeitä seksuaalisista yhteydenotoista ja kannustaa nuoria jatkamaan vihjeiden lähettämistä.

Tuoreimmat aiheesta

Oulun hyväksikäyttötapaukset