Pelastusvalvojilta huolestuttava havainto: Joka neljännessä kiinteistössä vakavia puutteita turvallisuudessa – "Ei uskota, että tulipalo voi kohdata meidät"

2:03img
Julkaistu 15.02.2018 19:33
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Pelastusvalvojien mukaan joka neljäs kiinteistö kuuluu pelastusturvallisuuden riskiryhmään. 

Kiinteistöjen pelastusturvallisuuteen erikoistuneen Safetumin johtava turvallisuusasiantuntija Tuomas Jurvelin sanoo, että yhä useampi suomalainen kiinteistö on kehittänyt paloturvallisuuttaan ja nostanut kiinteistönsä pois riskiryhmästä. 

– Samaan aikaan yhä harvempi kiinteistö on saavuttanut lakisääteistä turvallisuustasoa. Tämä kuvastaa sitä, että kiinteistöissä tehdään yksittäisiä turvallisuustoimenpiteitä ja korjaustoimenpiteitä sen sijaan, että pitkäjänteisesti kehitettäisiin kiinteistön turvallisuutta.

Viime vuonna tarkastetuista kiinteistöistä lähes kaksi kolmesta sai huomautuksen palovaroitinjärjestelmän puutteellisuudesta, puolet savunpoistojärjestelmän vuosihuolloista ja noin kolmannes käsisammuttimien tarkastuksista.

Espoossa paras turvallisuuskulttuuri

Parhaiten kiinteistöjen turvallisuudesta huolehditaan Espoossa, huonoiten Turussa. Yksi selittävä tekijä alueellisille eroille on taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden aktiivisuudessa.

– Ero selittyy osittain sillä, että esimerkiksi Espoossa kiinteistökanta on uudempaa. Myös kiinteistöjen kunnossapitoon kiinnitetään siellä enemmän huomiota, tässä asiassa taloyhtiöiden hallituksella ja isännöitsijöillä on merkittävä rooli, Jurvelin kertoo. 

Inno-isännöinnin isännöitsijä ja toimitusjohtaja Heidi Kjellman muistuttaa, että loppujen lopuksi vastuu on taloyhtiön hallituksella.

– Isännöitsijä asiantuntija on velvollinen tuomaan asiat hallituksen tietoon, että tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään. Tietoisuuden lisääminen on kaiken A ja O. 

Kjellmanin mukaan suurin syy turvatoimien laiminlyönteihin on piittaamattomuudessa.

– Asioihin ei suhtauduta riittävällä vakavuudella, ei uskota, että tulipalo voi kohdata meidät. Tulipalo voi sattua missä taloyhtiössä tahansa, missä huoneistossa tahansa. Esimerkiksi sähköviasta, tupakasta tai että hella unohtuu päälle. 

Vakuutusyhtiö voi rangaista laiminlyönneistä

Jos vahinko sattuu, laiminlyödyt lakisääteiset turvatoimet voivat vaikuttaa myös vakuutuskorvauksiin.  

– Vakuutusyhtiö tietysti olettaa, että asiakas on toiminut lakisääteisten ohjeiden mukaan. Jos on tapahtunut jokin laiminlyönti tai vastaava, niin teoriassa vakuutuskorvausta voidaan vähentää, mutta silloin laiminlyönnin on täytynyt vaikuttaa vahingon syntymiseen tai laajenemiseen, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan Keskusliitosta sanoo. 

Omakoti- ja rivitalopalot vähentyivät tasaisesti viime vuonna, mutta kerrostalopalojen määrä kääntyi kasvuun. Viime vuonna tulipaloissa menehtyi 61 henkilöä, ja loukkaantuneita oli lähes kymmenkertainen määrä. Yhteensä asuinrakennusten tulipaloja oli viime vuoden aikana lähes 5300.

Safetum-yhtiön pelastusvalvojat tarkastivat vuonna 2017 yli 3500 asuin- ja toimistokiinteistöä eri puolilla Suomea.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa