Miten asukkaan pitää toimia, jos muualla kerrostalossa syttyy tulipalo? Entä miten palovaroittimia koskevan lainsäädännön muutos tulee muuttamaan taloyhtiön ja asukkaan työnjakoa? Näihin kysymyksiin vastasi Pelastusalan keskusjärjestön asiantuntija.
Meneillään on paloturvallisuusviikko ja sen vuoksi kodin paloturvallisuudesta keskusteltiin Uutisaamussa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön vanhemman asiantuntijan Ilpo Leinon kanssa.
Missä kodin tulipalot yleisimmin syttyvät? Entä mitä kotoa pitäisi löytyä tulipalon varalta? Katso näihin vastaus yllä olevalta videolta.
Lue myös: Kodin palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoida kaikkiin paloihin ennen kuin on myöhäistä – tämä muistisääntö kannattaa painaa mieleen
Jos muualla kerrostalossa palaa, pysy kotona
Jos kerrostalossa syttyy tulipalo jossain muualla kuin omassa asunnossa, tulisi pysyä kotona eikä lähteä rappukäytävään. Leino kertoo, että kerrostalon seinät tuovat suojaa joksikin aikaa.
– Nyrkkisääntönä on, että seinät kestävät tulipaloa tunnin ajan. Silloin ollaan kotona kaikkein parhaassa turvassa eikä lähdetä mahdollisesti savulla täyttyvään porrashuoneeseen, hän sanoo.
Leino selittää, että jos lähdetään laskeutumaan portaita alas päin ja joku jossain alempana avaa palavan huoneiston oven, porraskäytävä täytyy savusta. Silloin siellä kulkeva ei välttämättä näe eteensä tai pysty hengittämään.
Vanhempi asiantuntija Leino muistuttaa, että savussa on häkää. Jos sitä menee keuhkoihin, voi käydä kalpaten.
– Seurauksena on ensin tajuttomuus ja pahimmillaan kuolema, Leino sanoo.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Leinon mukaan tyypillisin kuolinsyy porraskäytäviin lähtiessä tulipalon aikaan on kuolla savukaasuihin.
– Savu tappaa. Sen kun muistaa, niin se on jo paljon.
Odota ja seuraile tilannetta
Jos siis muualla kerrostalossa kuin omassa huoneistossa syttyy tulipalo, on parasta vain odottaa palokuntaa saapuvaksi.
Leino lisää, että on hyvä seurailla tilanteen kehittymistä. Hän suosittelee pitämään puhelimen lähellä.
– Jos tilanne itsellä pahenee, soitetaan hätänumeroon ja kerrotaan, että olen täällä. Silloin tieto välittyy paikalla oleville pelastajille.
Periaatteessa pelastajilla on tunti aikaa tulla paikalle. Leino sanoo, että käytännössä paikalla ollaan jo paljon aiemmin.
– Siinä on hyvää pelivaraa vielä turvallisuuden kannalta, hän sanoo.
Lue myös: Tämä yleinen virhe tekee takan lämmityksestä erityisen saastuttavaa: "Niistä on juuri se suurin haitta"
Vastuu palovaroittimista siirtyy taloyhtiöille
Palovaroittimia koskeva lainsäädäntö on muuttumassa niin, että taloyhtiöille siirtyy enemmän vastuuta palovaroittimista. Leino kertoo, että asukkaan vastuulla olisi edelleenkin testata säännöllisesti, että palohälytin toimii, mutta taloyhtiön tehtävänä olisi hankkia kaikille palovaroittimet ja huolehtia paristonvaihdosta.
– Jos varoitin ei toimi, ilmoitetaan huoltoyhtiölle, että nyt tarvitaan korjaustoimenpiteitä, hän sanoo.
Pelastusalan Keskusjärjestö kertoo tiedotteessaan, että tämän muutoksen sisältävä pelastuslain uudistus on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä. Palovaroitinmuutos koskee etenkin taloyhtiömuotoista asumista, mutta vaikuttaa myös omakotitaloihin, jotka ovat vuokralla.
Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotteen mukaan uuden lain odotetaan tulevan voimaan vuoden 2024 alussa. Kunnossapitovastuu palovaroittimista siirtyisi taloyhtiöille siirtymäajan jälkeen.
Leino kertoo, että jokainen taloyhtiö tulee päättämään itse siitä, miten usein esimerkiksi paristot vaihdetaan. Hän suosittelee järjestämään nämä asiat niin, että niistä tulisi sujuvalla tavalla yksi uusi osa-alue vuoden kierron mukaiseen normaaliin taloyhtiön huoltosykliin.
Lue myös: Kylmälaitteiden vääränlainen käyttö voi näkyä sähkölaskussasi – vältä virheet: "Ennen kuin laittaa ruokaa jääkaappiin..."
Lue myös: 2-vuotias pelasti perheensä tulipalolta – äiti kertoo pojan sankariteosta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittainen lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedote