Pelicansin huippuvahvistukselta karua tarinaa kulisseista – lupaava alku NHL-uralle katkesi sekasortoon: "Seura oli skandaalin keskellä"

Pelicansin täsmävahvistus putosi karusti kelkasta NHL:ssä – "Seura oli skandaalin keskellä" 1:11
Pelicansin täsmävahvistus putosi karusti kelkasta NHL:ssä – "Seura oli skandaalin keskellä"

Puolustaja Wyatt Kalynuk vahvistaa alkavalla kaudella Lahden Pelicansin rivejä. Kanadalaisen lupaava NHL-ura koki karun kolauksen Chicagossa, kun seura ajautui jättimäiseen skandaalin, joka pyyhki mukanaan Kalynukin läpimurron.

Kalynuk, 27, edustaa Pelicansia yhden kauden mittaisella sopimuksella. Hän on pelannut kolmen viimeisen kauden aikana AHL:ssä 179 ottelua tehopistein 16+48=64. 

Manitoban Brandonista kotoisin oleva pakki kehuu uuden seuransa vastaanottoa vuolaasti.

– Asiat on hoidettu täällä hienosti asumisen ja esimerkiksi auton suhteen. Suomi on kiva paikka, samanlainen kuin Pohjois-Amerikka. Myös Manitobassa on melko pimeää talvella. Olen tottunut siihen.

Puolustaja on profiililtaan kovan luokan vahvistus SM-liigaan, jonka vetovoimasta on riittänyt puhetta pidemmän aikaa. 

– Suomen liiga on hyvä paikka kehittää peliäni. Kun haluan siirtyä eteenpäin urallani, tämä on siihen hyvä paikka, yksi Euroopan kärkisarjoista. Täällä on hyvä aloittaa urani toinen vaihe. Olin yhteydessä muutamaan Suomessa pelanneeseen kaveriini. Heillä ei ollut kuin hyvää sanottavaa. 

Kalynukin tarkoitus on palata ensi sesongin jälkeen Pohjois-Amerikkaan ja NHL:ään, jossa hän kiekkoili viimeksi syksyllä 2021. Hän esitti väkeviä otteita NHL-debyyttikaudellaan 2019–2020, kun Chicago Blackhawksissa syntyi 21 otteluun 4+5=9 pistettä. 

Toisella kaudella hommat menivät kuitenkin karmealla tavalla poskelleen. Ensin Kalynuk loukkasi jalkaansa ja oli sivussa hyvän tovin.

Sitten Blackhawksin organisaatiossa alkoi valtava myrsky. Syksyn 2021 aikana seuran entinen pelaaja Kyle Beach kertoi joutuneensa kaudella 2009–2010 joukkueen silloisen videovalmentajan Brad Aldrichin seksuaalisen ahdistelun uhriksi

Kun tapausta tutkittiin, kävi ilmi, tapahtumien aikaan seuran general managerina toiminut Stan Bowman tiesi tapauksesta, mutta ei puuttunut asiaan. Edelleen tehtävässä toiminut Bowman erosi työstään syksyllä 2021. Myös keväällä 2010 Blackhawksin Stanley Cupiin valmentanut Joel Quenneville jätti työpaikkansa Florida Panthersissa.

– Kun olin valmiina palaamaan kaukaloon, seura oli skandaalin keskellä. Ihmiset, jotka olivat organisaatiossa puolellani, saivat lopulta potkut. Muutoksia oli paljon. NHL:ään on vaikeaa saada jalkaa oven väliin. Siellä pysyminen on niin ikään hankalaa, Kalynuk muistelee turbulenssia, jonka myötä hänen NHL-unelmansa joutui tauolle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Puolustaja on sen jälkeen vaihtanut joukkuetta tiuhaan, mutta kuningasliigan ovet ovat pysyneet säpissä. AHL:ssä uran varrelle on kertynyt kaikkiaan neljä eri seuraa.

Lahdessa Kalynuk on ennen kaikkea hiomassa vahvuuttaan, kiekollisuutta. Hän on tietoinen pussinokkissa viime kaudella onnistuneen Filip Kralin tarinasta. Tshekkiläispuolustaja veti Lahdessa nappikauden ja solmi NHL-diilin. Sen tempun kanadalaiskollega haluaa toistaa. 

– Haluan takaisin hyökkääväksi pelaajaksi, samaan tapaan kuin NHL:ssä ja AHL:ssä urani ensimmäisinä vuosina.

Muutos "takaisin hyökkääväksi pelaajaksi" saattaa viitata Kalynukin viime kausien koviin otteisiin. Puolustaja on tiputellut AHL:ssä hanskoja tasaiseen tahtiin. Suomessa show ei kuitenkaan saa jatkoa.

– Pohjois-Amerikassa sitä tapahtuu kaikille, riippumatta siitä, millainen pelaaja olet. Täällä en näe itseäni tappelemassa. Se ei ole osa peliäni, Kalynuk päättää.

Lue myös:

    Uusimmat