Vain sade voisi muuttaa tilannetta, eikä sellaista ole odotettavissa.
Lapin ennätyslumisen talven jälkeen pelätyt suurtulvat näyttävät jäävän toteutumatta tänä keväänä. Varsinkin Kittilässä ja Rovaniemellä pelättiin tulvien aiheuttavan suuria vahinkoja.
– Nyt tilanne näyttää hyvältä. Kaikissa muissa keskeisissä paikoissa vedet ovat laskussa, paitsi Tornionjokilaaksossa. Siellä vedenpinnat vielä jonkin verran nousevat ja saavuttavat huippunsa Tornionjoen alueella ensi viikolla 10.–11. päivä kesäkuuta, Lapin Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.
Lue myös: Lapin tulvatilanne kärjistymässä lämpöaallon vyöryessä alueelle
Alaraudanjoen mukaan tulvatilanne on menossa hyvään suuntaan, vaikka eilen tuli hetkellisesti huonompia tietoja Ivalosta.
– Ivalojoki sai saderyöpyn ja se eilisen aikana nouskahti, mutta se on nyt lähtenyt mukavasti laskuun.
Alaraudanjoen mukaan tulvatilanteen helpottumista auttaa se, ettei lähiaikoina ole luvassa sellaisia sateita, jotka kääntäisivät tilanteen uudelleen huonompaan suuntaan. Tornionjokilaakson tilanne ei myöskään ole kriittinen, vaikka tulvahuippu on siellä vielä saavuttamatta.
– Sielläkin virtaamat ovat tasaantuneet kevään kuluessa. Pellon alue oli pitkään ennusteissa, että siellä tultaisiin vahinkorajalle, mutta nyt näyttää, että siitä jäädään ehkä jopa puoli metriä.
Pellon ohella myös Tornion alue on ollut riskikohde, mutta siellä on penkereitä korotettu etuajassa. Alaraudanjoen mukaan Tornion penkereet riittävät hyvin.
Kittilä ja Rovaniemi säästyivät
Etukäteen ennakoitiin, että Kittilään ja Rovaniemelle tulisi merkittäviä tulvia ja samalla myös vahinkoja.
– Suurvahinkoa ei tullut. Kittilässä on viikon päivät vedenkorkeus ollut vahinkorajan tuntumassa. Ei siihen olisi sadetta paljon tarvittu, niin se olisi noussut kertaluokkaa eri lukemiin. Siinä mielessä sää suosi meitä tässä tilanteessa.
Sama tilanne on myös Kemijoella ja Rovaniemellä. Merkittävin tekijä tulvien välttämisessä on ollut mukava kevätsää – aurinkoinen ja vähäsateinen.
Alaraudanjoen mukaan merkittävin osa talven aikana sataneesta lumesta on jo nyt sulanut.
– Nyt ainoastaan sade voi muuttaa konkreettisesti tulvatilannetta, eikä tiedossa ole sellaisia sateita, jotka voisivat vedenpinnan laskua muuttaa.