Pelto, kuokka ja talopaketti: Vauva valvottaa Suokannaksia rakennusprojektin keskellä – "Ymmärretään toisiamme, eikä lähdetä härkkimään toista"

Yleensä kun omakotitaloa rakennetaan, pidetään harjannostajaiset kun katto saadaan valmiiksi. Janne ja Heini Suokankaan tontilla Askolassa harjakaisia ei kuitenkaan vielä voida pitää, vaikka katto onkin jo paikallaan. Katon alta puuttuu nimittäin vielä talo.

MTV Uutiset kertoi alkukesästä askolalaisten Janne ja Heini Suokankaan talorakennusprojektista, jonka oli määrä kestää vain kolmisen kuukautta.

Katso yllä olevalta videolta, mitä rakennusurakkaan kuuluu!

Aikataulussa on pysytty, jopa liiankin, sillä Suokannakset eivät ole pysyneet itsekään ahkerien rakennusmiesten perässä.

– Huomattiin aika nopsaan, että työmiehet eivät paljon jää jutustelemaan. Taisin minuutin verran jutella yhden kanssa, kun hänellä oli jo kiire jatkamaan, Janne Suokannas nauraa.

Tontilla onkin poikkeuksellisen siistiä. Heini Suokannas sanoo, että työmiehet siistivät jälkensä päivän päätteeksi ja omalle kohdalle jää lähinnä lopputuloksen ihastelu.

– Talon väritystä ja sisustusmateriaaleja on mietitty, Heini kertoo.

Katto on rakennettu tontille ennen taloa. Katto myös suojaa perustuksia ja sen pellittäminen on huomattavasti helpompaa maantasalta. 

– Päätylaudoituksien maalaaminen on helpompaa myös, Janne tietää.

Tekee itse ja säästää

Avaimet käteen -talopaketin keväällä tilannut pariskunta on ahkeroinut tontilla itse hyvin vähän, mikä oli koko projektin tarkoituskin. 

Jotain kuitenkin on tehty itsekin, tai suvun, tuttavien ja naapureiden avustuksella. Maarakennustöiden kustannukset ovat Janne Suokankaan mukaan olleet noin 15 000 euron luokkaa kaiken kaikkiaan.

Monesti omakotitalon perustuksiin uppoaa rahaa moninkertainen määrä, jos urakka teetetään täysin ulkopuolisilla. Itse tekemällä siis säästää ainakin maanrakennustöissä.

– Kesäkuun puolessa välin alettiin pohjia kaivamaan, viemäröinti, vesilinjat, sähköt, Janne luettelee.

Vauva valvottaa, rakentaminen ei

Viimeksi vieraillessamme tontilla oli se yhä vehreää peltoa. Nyt pellolla on maatyöt tehty ja perustukset valmiina.

Lapsiakin oli vain yksi, Viljami, mutta hän sai juhannusta ennen pikkuveljen. Vauvan ristiäisiä on tarkoitus viettää upouudessa omakotitalossa syyskuussa.

Kun perheen uusin tulokas on vienyt äidin yöunet ja välillä isänkin, ovat Suokankaat entistäkin tyytyväisempiä siihen, että eivät lähteneet rakentamaan itse mitään.

Kärhämiä pariskunnalla ei ole kuitenkaan ollut, sillä yhdessä mennään myötä- ja vastamäessä.

– Molemmilla on suht rankkaa ja ymmärretään toisiamme, eikä lähdetä härkkimään toista, Heini sanoo.

Katon alle talo

Tontilla on siis tällä hetkellä pelkkä katto, mutta se saa pian alleen talon, jota valmistetaan parhaillaan talotehtaassa Torniossa. 

Pelto, kuokka ja talopaketti -juttusarjan seuraavassa osassa kurkistetaankin, miltä talotehtaassa näyttää, ja sitten päästäänkin jo seuraamaan miten talo nostetaan paikoilleen perustustensa päälle.

Lue myös:

    Uusimmat