10 vinkkiä, joilla pidät parisuhteesi ja talonrakennusprojektisi koossa – ”Ei se projekti viikossa mihinkään kaadu, vaikka lähtisi perheen kanssa laskettelemaan”

petäjä pk
Anu ja Mikko Petäjä sekä lapset Otto ja Vertti.Anu ja Mikko Petäjän kotialbumi
Julkaistu 22.02.2018 10:03

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SUOMEN ASUNTOMESSUT

Nettipalvelu Yogaian perustajat Anu Petäjä sekä miehensä Mikko Petäjä ryhtyivät tonttiarvonnassa voitettuaan talonrakennusprojektiin. Kiire ja luokattomat aliurakoitsijat pahensivat projektista aiheutunutta stressiä. Avun pariskunta löysi tukiverkostosta sekä säännöllisistä joogaharjoituksista.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Kymmenen vuotta sitten Anu ja Mikko Petäjällä oli kaksi alle kouluikäistä lasta, kiireiset urat mainostoimistossa sekä taloa kaipaava tontti. Kunnianhimoinen pariskunta ryhtyi ensimmäiseen talonrakennusprojektiinsa nopealla aikataululla, mikä jälkikäteen katsottuna oli virhe.

Loppujen lopuksi kiireen aiheuttama stressi väistyi ja tontille kohosi perheen tarpeisiin räätälöity talo. Vaikka lopputulos miellyttää, Anu Petäjä kertoo, että nyt hän tekisi monen asian toisin. Tuleville talonrakentajille hän antaa kymmenen vinkkiä, joilla pysyvät kunnossa niin taloprojektin eteneminen kuin parisuhdekin.

1. Investoi hyviin suunnitelmiin

Voitettuaan Espoon kaupungin tonttiarvonnassa Petäjät ryhtyivät pikimmiten suunnittelemaan tulevaa kotiaan arkkitehtiystävänsä kanssa.

– Meillä ei todellakaan ollut kokemusta talonrakentamisesta – varmaan harvalla on. Siksi ostimme suunnitteluapua. Vinkkinä sanoisin, että kannattaa investoida rahaa hyviin suunnitelmiin, Anu sanoo.

Petäjät saivat suunnitteluapua tutulta, mutta myös yksilöllisiä suunnittelupalveluja saa ostettua myös monilta yrityksiltä.

2. Luota suosituksiin ja pura huono sopimus ajoissa

Petäjät joutuivat pettymään osaan aliurakoitsijoista projektinsa aikana. He ostivat yhteispaketin putki-, sähkö- ja ilmanvaihtotöistä firmalta, joka meni talonrakennusprojektin loppuvaiheessa konkurssiin. Hankaluuksia ilmeni kuitenkin jo ennen konkurssia.

– Heti kun tuntuu, ettei toisessa päässä tehdä asioita sopimuksen mukaan, sopimus kannattaa purkaa. Kun käyttämämme firma meni konkurssiin projektin loppumetreillä, meidän piti hankkia uudet tekijät. Lisäksi sisään muuton jälkeen tuli pieni vesivanhinko, jossa oli aika paljon selvittämistä konkurssipesän kanssa, Anu kertoo.

Myös sisämaalausporukan kohdalla Petäjät joutuivat pettymään, kun maalarien juhannus venyi kolmen viikon mittaiseksi ja työt seisoivat.

3. Luota ulkopuolisen projektinhallintaan

Jos tuttavapiiristä ei löydy rakennusmestaria, kannattaa projektin hallinta luottaa ulkopuolisen ammattilaisen käsiin. Vaikka projektijohtajan palkkaus voi tuntua suurelta summalta, uskoo Anu Petäjä rahan maksavan lopulta itsensä takaisin.

– Pari tuttua rakensi talon projektijohtajan avulla ja kyllä heidän projektinsa oli hyvin suoraviivaista verrattuna meidän projektiimme. Ei tullut konkursseja, ja jos tulisikin, on projektinjohtajan vastuulla etsiä uudet tekijät.

4. Myy asunto ja muuta vuokralle

Vanhan asunnon myyminen voi tuottaa talonrakentajalle suurta ylimääräistä painetta. Petäjät saivat asuntonsa myytyä hyvään hintaan, mutta jälkikäteen ajatellen järkevämpää olisi ollut muuttaa vuokralle lähelle työmaata.

– Näin lasten koulut ja kaikki olisi ratkaistu ennen kuin rakennusprojekti alkaa. Jos vain pystyy, kannattaa vuokrata asunto siltä alueelta, missä tulevaisuus on, Anu vinkkaa.

Ratkaisu voi tuntua kalliilta ja vaivalloiselta, mutta Anu toteaa, että verrattuna talon rakentamiseen, kaksi muuttoa on helppo hoidettava. Lisäksi taloudellinen riski on pienempi kuin talon myymisen kohdalla.

5. Varaa budjettiin ilmaa

Monella talonrakennukseen varattu budjetti paisuu. Näin kävi myös Petäjien kohdalla, mutta koska he olivat huomioineet mahdollisesti kasvaneet kulut jo lainaa ottaessaan, ei budjetin ylitys romahduttanut perheen taloutta.

– Kannattaa laittaa pari-kolmekymmentä prosenttia ilmaa budjettiin, sillä se ylittyy herkästi. Meidän alkuperäistä budjettiamme kasvatti matkan varrella kasvanut projekti. Pysyttiin sen 20-30 prosentin ylimääräisen avulla budjetissa, Anu kertoo.

6. Jää hoitovapaalle

Talo rakennetaan tyypillisesti keskellä ruuhkavuosia, sopii se perheen ja uran kanssa yhteen tai ei. Pystyäkseen keskittymään lapsiinsa kunnolla vähintään yhtenä päivänä viikossa Anu Petäjä jäi taloprojektin aikaan hoitovapaalle. Hän suositteleekin samaa ratkaisua kaikille samassa tilanteessa oleville.

petäjä 1

Taka-alalla takkaa muuraa Mikon isä Hannu. Vertti ja Otto isänsä Mikon sylissä.

– Olisi ollut ehkä hyvä, että Mikkokin olisi jäänyt hoitovapaalle yhdeksi päiväksi viikossa. Selvisin paljon paremmin henkisesti siitä projektista – mies oli loppuvaiheessa merkittävästi uupuneempi kuin minä.

7. Pidä huolta itsestäsi

Jooga ja meditointi auttoivat Petäjiä rentoutumaan kiireisten päivien jälkeen. Mikko kävi silloisen työpaikan lähellä olevalla joogasalilla, mutta Anu oli tottunut kotijoogaan DVD-levyjen avulla jo ensimmäisen raskautensa aikana.

– Jooga ja meditaatio olivat pelastusrenkaat, jotka auttoivat pysymään järjissään, Anu sanoo.

Mukaansa tempaava jooga vei myös aiemmin mainosalalla työskennelleen pariskunnan uusille poluille, kun he perustivat nettijoogaa tarjoavan Yogaian.

8. Varasta aikaa parisuhteelle ja perheelle

Petäjät työskentelivät taloprojektin aikaan samassa mainostoimistossa. Työpäivän aikana he yrittivät varastaa yhteisiä hetkiä lounaiden merkeissä.

– Lisäksi olemme aina pyrkineet vähintään pari kertaa kuussa tekemään jotain kahdestaan. Tässä tukiverkot ovat olleet todella tärkeitä, Anu kertoo.

Petäjät halusivat myös kiinni koko perheen yhteisestä ajasta. He eivät halunneet käyttää kaikkia vapaitaan raksalla hyörimiseen.

– Ei se projekti viikossa mihinkään kaadu, vaikka lähtisi perheen kanssa laskettelemaan.

petäjä 2

Petäjien talonrakennusprojekti ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan, mutta lopputuloksena syntyi kuin syntyikin perheen unelmakoti.

9. Hyödynnä tukiverkkoja

Tukiverkot auttoivat Petäjiä taloprojektin aikana niin lastenhoidossa kuin työmaalla. Asiaa helpotti se, että Anun vanhemmat asuvat melkein uuden talon naapurissa. Myös Mikon vanhemmat kantoivat kortensa kekoon ja auttoivat merkittävästi projektin etenemistä.

– Mikon isä on taustaltaan rakennusinsinööri ja palattuaan Espanjasta hän kävi melkein joka päivä työmaalla tehden valtavan työn. Lisäksi meidän molempiemme äidit siivosivat työmaata iltaisin. Olihan se mahtavaa, että isovanhemmat auttoivat rakentamisessa ja lastenhoidossa, Anu sanoo.

Apuun turvautumista helpotti se, että Anun vanhemmat asuivat hyvin lähellä työmaata. Hän toteaa kuitenkin, että ystävien apuun ei hevin turvautuisi. Nämäkin elävät keskellä ruuhkavuosiaan.

10. Älä tee liian kiireessä

Petäjien taloprojekti kesti puolisentoista vuotta, mutta jälkikäteen ajateltuna aikaa olisi Anun mukaan kannattanut ottaa enemmän.

– Ihan liian kiireessä rakensimme ja tavallaan se kiire toi kaiken stressin. Jos olisi ollut vuosi enemmän aikaa, muuta stressiä ei olisi ollut niin paljon.

Kiireestä ja vaikeuksista huolimatta talosta tuli suunnitelmien mukainen – Petäjille räätälöity koti.

– Talo on ihana ja välillä on oikea ikävä sinne, kun se on ihan meidän tarpeisiin tehty. Rakensimme kerralla eliniäksi talon, jossa viihdymme, Anu luonnehtii.

Tällä hetkellä taloa kuitenkin asuttavat vuokralaiset, sillä Petäjät muuttivat Iso-Britanniaan laajentaakseen joogayritystään. Suurkaupungin sykkeestä tekee ajoittain mieli takaisin vanhaan, rakkaaseen kotiin.

– Välillä taloa on oikea ikävä täällä.

Porin messualueella on parhaillaan ainutlaatuinen rakennusprojekti: ensi kesän Asuntomessuja varten rakennetaan yhteensä 28 pientaloprojektia! Alueelle nousevien pientalojen määrä on ainutlaatuinen, mutta Asuntomessuille tyypillinen.​​​​​​​

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle