Espoolainen perhe on saanut kesän ajan erikoisia posteja. Kirjeitä on tullut ainakin kaupungilta, Kelalta ja vakuutusyhtiöltä. Erikoista on se, että osoitteena on heidän katuosoitteensa, mutta saajana on nimen perusteella perheelle täysin tuntematon maahanmuuttaja.
– Keskiviikkona istuin kaksi tuntia puhelimessa ja yritin selvittää, miten saisimme tämän henkilön postin tulon loppumaan. Mutta ketään ei tunnu kiinnostavan, perheenäiti tuskailee.
Selvisi, että osoitteenmuutos on kirjattu Kemijärvellä. Mies on nyt siis maistraatin mukaan kirjoilla perheen osoitteessa, vaikkei perhe ole ikinä hänestä kuullutkaan.
Perheenäitiä käskettiin tekemään lopulta Postin verkkopalvelussa osoitteenmuutos, jossa hän kirjasi, että kyseinen henkilö ei asu heidän osoitteessaan.
Rekisterimerkintärikos
Väärän osoitteen antaminen voi jossain tapauksessa täyttää myös rekisterimerkintärikoksen tunnusmerkit.
Rekisterimerkintärikoksesta voi saada korkeimmillaan vankeutta kolme vuotta. Teon yritys on myös rangaistava.
Joka
1) aiheuttaakseen oikeudellisesti merkityksellisen virheen viranomaisen pitämään yleiseen rekisteriin antaa rekisteriä pitävälle viranomaiselle väärän tiedon tai
2) hankkiakseen itselleen tai toiselle hyötyä taikka toista vahingoittaakseen käyttää hyväkseen 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla aiheutettua virhettä,
on tuomittava rekisterimerkintärikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.
Lähde: Finlex
– Kysyin maistraatista, onko todella niin, että esimerkiksi minä voisin lupaa kysymättä kirjata kolmihenkisen perheeni asumaan tuohon naapurin osoitteeseen. Kyllä on, he vastasivat.
"Rikollisia ilmoituksia jonkin verran"
Soitto Maahanmuuttovirastoon paljastaa, ettei asia ei enää kuulu heille, sillä kirjeiden lähettäjien perusteella henkilö on saanut jo oleskeluluvan Suomesta.
Maistraatista puolestaan kerrotaan, että jos osoitteenmuutoksessa ei ole mitään epäselvyyksiä, se kirjataan järjestelmään.
– Rikollisia ilmoituksia on aina jonkin verran, ja joitain niistä myös poliisi selvittelee. Eli on tehty väärä osoitteenmuutos itsestä tai jostakin toisesta ihmisestä, kertoo Lapin maistraatin Kemijärven yksikön esimies Harri Savilaakso.
Kemijärven yksikkö hoitaa keskitetysti muun muassa pääkaupunkiseudun alueelle muuttavien ihmisten osoitteenmuutokset. Savilaakso ei kommentoi perheenäidin yksittäistä tapausta, vaan puhuu asiasta yleensä.
– Jos huomaa, että omaan osoitteeseen on tehty virheellinen osoitteenmuutos, tulisi olla yhteydessä maistraattiin ja ilmoittaa, ettei kyseinen henkilö asu täällä. Jos epäilee asiassa rikosta, voi olla yhteyksissä myös poliisiin.
Toisen puolesta osoitteenmuutoksen voi tehdä paperisella lomakkeella. Puhelimitse tai verkkopalvelun kautta osoitteenmuutoksen voi tehdä vain itselleen.