Anniinalla kiusallinen tilanne: Ulosottolaitokselta pukkaa kirjeitä jatkuvasti vääriin osoitteisiin

MTV Uutisten lukija on joutunut kiusalliseen tilanteeseen. Ulosottolaitos lähettää hänen entisiin osoitteisiinsa kirjeitä, joista kaikista näkee, mistä kirjeet ovat peräisin.

Sotku sai alkunsa, kun lukijamme Anniina (nimi muutettu) sukulainen menehtyi.

Lukijan henkilöllisyys on MTV Uutisten tiedossa. MTV Uutiset on myös nähnyt asiaan liittyviä kirjeitä.

Sukulaisensa edunvalvojana toiminut Anniina alkoi saada ulosotosta säännöllisesti tiedoksiantoja, sillä eräs toinen pesän osakkaista on ulosoton asiakkaana.

Anniina on yrittänyt saada osoitteensa oikaistua ulosottoon. Hän kertoo, että ulosoton mukaan hänen osoitetietonsa on otettu siltä ajankohdalta, kun edunvalvonnassa ollut sukulainen kuoli. 

Tästä on kuitenkin jo vuosia, ja lukuisia kirjeitä on päätynyt sittemmin entisiin osoitteisiin.

– Kaikki näkevät, että tämä ihminenhän saa koko ajan kirjeitä ulosotosta. Miksi kirjekuoressa täytyy lukea ulosotto oikein isolla, koska sieltä voi tulla muutakin postia kuin ulosottoasioita? 

– Jos kirje menee vaikka vahingossa väärään osoitteeseen tai vaikka naapurille, on se noloa.

Lukijan mukaan hänen käsityksensä on, että jos hän olisi varsinaisesti ulosoton asiakas, silloin kirjeet päätyisivät kyllä suoraan oikeaan osoitteeseen.

– Ärsyttävintä onkin, että uudet asukkaat näissä asunnoissa joutuvat kiikuttamaan näitä postiin. Jos eivät toimita, ulosotto lähettää vaan uusia kirjeitä.

– Käsittääkseni edes perintäfirmat eivät nykyisin lähetä kirjeitä, joista lähettäjän näkee päällepäin. Miten tietoturva taataan ihmisille?

Tällä hetkellä Ulosottolaitoksen kirjeitä saapuu Anniinalle niin, että Posti on merkinnyt niihin uuden osoitteen, eli kirjeitä ei edelleenkään ole lähetetty oikealla osoitteella.

Sukulaisen lasku perintään

Lukijamme kertoo myös tapauksesta, jossa samaisen sukulaisen kuoleman jälkeen ulosotto oli perinyt hänen palkastaan edesmenneeltä maksamatta jäänyttä muutaman kymmenen euron maksua. 

Kyseinen maksu olisi täytynyt alkujaankin periä kuolinpesältä, ei edunvalvojalta. 

– Olin sukulaisen edunvalvoja tämän elossa ollessa, ja siitä syystä kuolinpesään liittyvät asiakirjat ja laskut lähetettiin minulle.

– Luulin, että edunvalvonta päättyy valvottavan kuolemaan, mutta vastuu ja velvoitteet eivät päätykään.

Anniinan mukaan kyseisessä tapauksessa vainajalla oli rahaa, kuolinpesä ei ollut varaton, ja vainajan tililtä hoidettiin kaikki kuolinpesän laskut.

– Yksi lasku oli jostain syystä mennyt vain sähköiseen muotoon. Josta siis ei minua tavoitettu, kun en vielä tuolloin vuonna 2018 tajunnut että Suomi.fi -palveluun menevät jopa tällaiset tärkeät asiakirjat.

Asia oikaistiin lopulta, mutta lukija hämmästelee tilannetta, sillä hän ei ollut saanut mitään ilmoitusta Suomi.fi -asiointipalveluun tulleesta viestistä eikä paperisia kirjeitä.

Käytännössä Anniina kokee, että silloin kun ulosotolla olisi siis ollut virallista tarpeellista asiaa, yhteyttä ei otettu, mutta sen tiedoksiantoja on jaeltu näkyvillä kirjeillä entisiä osoitteita myöten.

Anniina on myös ilmoittanut haluavansa nimenomaan sähköisen asioinnin.

– Se, että ihminen voi nykyisin päätyä ulosottoon tietämättään, on pelottava.

– Jos valitset sähköisen asioinnin etkä kirjaudu palveluun, etkä saa esimerkiksi sairaalalaskuja paperilla, ensimmäinen saapuva kirje postissa voikin olla palkan tai etuuden ulosmittausilmoitus.

Näin Ulosottolaitos vastaa

Ulosottolaitokselta kerrotaan MTV Uutisille, että lähettäjän tiedot tulee merkitä kirjeeseen sen vuoksi, että posti pystyy palauttamaan kirjeen, mikäli vastaanottajaa ei tavoiteta. 

Lähettäjän tietojen merkitseminen on tärkeää myös ulosottoviranomaisen näkökulmasta, jotta tiedetään, onko vastaanottaja saanut kirjeen.

– Menettelyllä pyritään siihen, että kirje saadaan lähetettyä vastaanottajan oikeaan osoitteeseen. Tällä turvataan myös vastaanottajan oikeusturvaa. Asianosaisten tietosuojan kannalta on tärkeää, että kirje voidaan palauttaa sen lähettäjälle, mikäli vastaanottajaa ei tavoiteta, ulosottolaitos vastaa.

Ulosottolaitokselta muistutetaan myös, että ulosottoviranomainen lähettää kirjepostia monessa eri asianosaisasemassa olevalle taholle.

– Esimerkiksi ulosoton hakijoille, maksukieltoja työnantajille, tiedusteluja sivullisille sekä vastauksia sivullisten ja ulosoton asianosaisten tiedusteluihin. Lähettäjästä ei voida päätellä missä roolissa vastaanottaja asiassa on, vaikka kirje ulosotosta tuleekin.

Ulosoton paperikirjeiden postituksessa käytetään vakiokirjekuoria, joihin on merkitty postin osoitemerkintöjä koskevien ohjeiden mukaisesti sekä vastaanottajan että lähettäjän tiedot. 

Postin osoitemerkintöjä koskevien ohjeiden mukaisesti lähettäjän nimi ja osoitetiedot tulee merkitä kirjelähetykseen.

Lue myös:

    Uusimmat