Mitä liikkuu sellaisen ihmisen päässä, joka on ollut eristettynä muusta maailmasta vuosien ajan? Pienen häivähdyksen siitä voi kokea Konnunsuon entisen vankilan eristysosastolla seinäpiirustusten ja -kirjoitusten muodossa.
Vankilan entiset tilat on korjattu Joutsenon vastaanottokeskuksen käyttöön, mutta eristysosasto eli rundi on jätetty entiselleen. Vaikuttavaan seinätaiteeseen ja karuun osastoon ylipäänsä pääsee tutustumaan Konnunsuon vankilan historiasta kertovan näyttelyn yhteydessä.
– Oli ilo ja kunnia saada tämä näyttely meille, ihan autenttiseen tilaan, sanoo yksi näyttelyn puuhamiehistä, Joutsenon vastaanottokeskuksen ohjaaja Jussi Härkönen.
Näyttely oli aiemmin esillä Etelä-Karjalan museossa. Vastaanottokeskuksen väki on pystyttänyt näyttelyn eristysosastolle sivutyönään.
– Emme ole hirveästi mainostaneet tätä ympäri pitäjiä. Otamme vastaan ryhmiä, joiden kannattaa kertoa tulostaan hyvissä ajoin, jotta ehdimme reagoida. Tämä ei kuitenkaan ole päätoiminto täällä nykyään, Härkönen sanoo.
Vaikka eristysosasto on nähtävyys jo sellaisenaan, varsinaisessa näyttelyssä on valokuvia ja esineistöä useilta vuosikymmeniltä. Näytteillä on esimerkiksi vanhat, Konnunsuolla käytössä olleet jalkakahleet.
Vuonna 1918 perustettu Konnunsuon vankila ehti toimia Lappeenrannassa liki sata vuotta, kunnes se suljettiin vuonna 2011.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.