- hilloja- ahven- salaattisikuri- 1 appelsiini- maksamakkaraa
Hans Välimäen ja Pertti Koivulan menu:
Maksapasteijatoast ja rucolasalaattia
toast
2 viipaletta paahtoleipää 2 viipaletta maksamakkaraa/-pasteijaa voita
Paahda leivät pannulla voissa. Leikkaa kauniin muotoisikai neliöiksi ja aseta päälle maksamakkara viipaleet.
salaatti
1 nippu rucolaa 0,5 dl oliiviöljyä 2 tl sinappia 1 tl sokeria valkosipulinkynsi
Huuhdo ja valuta rucola. Sekoita muut aineet kastikkeeksi ja lisää joukkoon rucola. Tarjoile maksapasteijatoastien kanssa.
Lasimestarin ahven
ahvenfilee 5 valkopippuria 5 maustepippuria salottisipuli valkosipulinkynsi 0,5 dl etikkaa 0,5 dl vettä 3 laakerinlehteä suolaa sokeria
Leikkaa ahvenannos paloiksi. Mittaa muut aineet kattilaan ja keitä kiehuvaksi. Lisää joukkoon ahvenet ja ota kattila pois liedeltä. Jäähdytä.
ruohosipulikastike
1 prk kermaviiliä ruohosipulia suolaa pippuria sitruunan mehu
Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki aineet kastikkeeksi käsin tai monitoimikoneessa/ sauvasekoittimella ( koneella kastikkeesta tulee kauniin vihreää). Tarjoile lasimestarin ahvenen kanssa. Lisäkkeeksi sopii perussuomalainen ruisleipä.
Ahventa ja appelsiinissa haudutettua endiiviä
ahvenfile appelsiini endiivi salottisipuli suolaa pippuria laakerinlehtituoretta rakuunaa 50g voita 1 dl vettä
Paista ahven voissa à la minute.
endiivit
Hienonna sipuli. Raasta appelsiinin kuori. Kuullota sipuleita voissa pannulla. Lisää joukkoon raastettu appelsiinin kuori ja mehu, hienonnettu rakuuna, laakerinlehti, suolaa ja pippuria sekä vesi. Keitä noin 5 min. Lisää lehdiksi erotellut endiivit. Kiehauta seos vielä kerran niin, että endiivit pehmenevät. Siivilöi seos ja ota endiivin lehdet sivuun. "Poraa" voi kastikkeeseen sauvasekoittimella. Laita endiivit takaisin kastikkeeseensa ja tarjoile paistetun ahvenen lisäkkeenä.
Lakkaclafoutis
100g lakkoja 50g sokeria
Sekoita sokeri marjojen joukkoon.
Clafoutismassa
1 dl maitoa 1 dl kermaa vaniljatanko 3 rkl voita kananmuna 50g tomusokeria 4 rkl vehnäjauhoja
Kiehauta maito, kerma, voi ja halkaistu vaniljatanko. Vaahdota munat ja tomusokeri. Lisää munavaahtoon jäähtynyt kermamaito ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. Valuta lakkasokeriseoksesta liiat nesteet pois. Jaa hillat uuninkestävien annosmaljojen pohjalle. Kaada päälle taikinaa. Paista uunissa 175 asteessa n. 15 min kunnes pinta on kauniin kullan ruskea. Tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.