Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostama "perusporvarihallitus" olisi yksimielisempi kuin keskustan, perussuomalaisten ja sosiaalidemokraattien muodostama "peruspunamulta".
1:56
Valittujen kansanedustajien kannat perustuvat heidän MTV:n vaalikoneeseen antamiin tietoihin.
Vaalikoneesta löytyy 199 ehdokkaan vastaukset. Ainoastaan Ahvenanmaalta valitun Mats Löfströmin tietoja vaalikoneesta ei löytynyt.
Voit tarkastella ehdokkaiden ja puolueiden kantoja tarkemmin MTV:n vaalipalvelussa.
Peruspunamullan yksimielisyysaste olisi 71 prosenttia, kun taas perusporvarihallitus on yksimielinen 74-prosenttisesti.
Yksimielisyysaste on laskettu sunnuntaina eduskuntaan äänestettyjen edustajien vaalikonevastauksista.
Talousasioihin liittyvissä kysymyksissä perusporvarihallituksen edustajat ovat 72 prosenttisesti samaa mieltä. Turvallisuuskysymyksissä yksimielisyysaste on 74 prosenttia. Arvoihin ja maailmankuvaan liittyvissä kysymyksissä yksimielisyysprosentti on 72.
Työelämäasiat ovat ainoa kategoria, jossa perusporvarihallituksen yksimielisyys on alle 70 prosenttia. Työelämään liittyvissä kysymyksissä keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajat ovat 65-prosenttisesti samaa mieltä.
Samanmielisimpiä perusporvarihallituksen edustajat ovat kysymyksissä, jotka liittyivät yhteiskunnan palveluihin. Samanmielisyysaste niissä oli jopa 85 prosenttia.
Peruspunamullalla eroja arvoissa ja maailmankuvassa
Heikoin yksimielisyysprosentti peruspunamultahallituksessa on MTV:n vaalikoneen vastausten perusteella arvoissa ja maailmankuvassa, 60 prosenttia.
Myös työelämäasioissa on hajontaa, yksimielisyysprosentti niissä on 65.
Sen sijaan maatalous- ja turvallisuuskysymyksissä sekä yhteiskunnan palveluihin liittyvissä kysymyksissä keskustan, perussuomalaisten ja sosiaalidemokraattien muodostama hallitus olisi eniten yksimielinen.
Maatalousasioissa yksimielisyysprosentti on 72, palveluihin liittyvissä kysymyksissä 78. Turvallisuusasioissa edustajat ovat yksimielisiä jopa 81 prosenttisesti.
Tutustu puolueiden ja tulevien kansanedustajien kantoihin tarkemmin MTV:n vaalipalvelussa.
Tulevat kansanedustajat vastasivat vaalikoneen väitteisiin asteikolla nollasta sataan. Nolla tarkoittaa sitä, että edustaja on väitteen kanssa täysin eri mieltä, kun taas sata tarkoittaa sitä, että hän on väitteen kanssa täysin samaa mieltä. Jos edustaja vastasi tasan 50, hän ei ole asiasta mitään mieltä.
Jutun graafeissa vastaukset 0-49 tarkoittavat, että edustaja on eri mieltä väitteen kanssa ja vastaukset 51-100 tarkoittavat, että edustaja on samaa mieltä väitteen kanssa.
Työelämäasioissa "perusporvari" ja "peruspunamulta" ovat yllättävän yksimielisiä. Se tietysti johtuu siitä, että suurin osa edustajista on molemmissa vaihtoehdoissa samat.
Pieni ero on kuitenkin esimerkiksi suhtautumisessa paikalliseen sopimiseen työpaikoilla. Perusporvarin edustajista 77 prosenttia olisi valmis paikallisiin sopimuksiin. Sen sijaan "peruspunamullassa" pieni enemmistö ei paikallista sopimista kannata.
hallitusspeku - työ