Perussa kongressi valitsi maanantaina maan uudeksi presidentiksi Francisco Sagastin.
76-vuotias Sagasti saa heti eteensä vaikean tehtävän, sillä maa on syvällä poliittisessa kriisissä.
Kongressin edellinen presidenttivalinta Manuel Merino erosi sunnuntaina oltuaan tehtävässä alle viikon. Merinon nousu korruptiosta syytetyn Martin Vizcarran tilalle sai aikaan mielenosoituksia, joissa kuoli viikonloppuna kaksi ihmistä ja useita loukkaantui poliisin puututtua protesteihin väkivaltaisesti. Lisäksi useita ihmisiä on edelleen kateissa.
Mielenosoittajien väkivaltainen kohtelu sai osakseen arvostelua myös YK:lta ja ihmisoikeusjärjestö Amnestylta, ja se vei Merinolta viimeisenkin poliittisen tuen.
Käytännössä Merinolle ei juuri jäänyt vaihtoehtoja, sillä kongressi oli kehottanut tätä eroamaan. Lauantaina kymmenen hallituksen ministeriä erosi.
Vizcarra on kiistänyt syytteet korruptiosta, mutta hän jätti tehtävänsä ilman vastusteluja.
Sagastin on määrä toimia presidenttinä ensi vuoden heinäkuuhun asti eli käytännössä se aika, joka Vizcarran kautta oli jäljellä.
Kongressi yritti saada presidenttiä valittua jo sunnuntaina, mutta vasemmistolainen Rocio Silva Santisteban ei saanut riittävää määrää ääniä.
Koronapandemia on koetellut Perua
Poliittisen kriisin ohella Peru on yksi asukaslukuun suhteutettuna pahiten koronaviruspandemiasta kärsineitä maita.
Jotkut maan päättäjät ovatkin kyseenalaistaneet Vizcarran viraltapanon juuri nyt, kun meneillään on sekä pandemia että maata lamaannuttava taantuma.
Perussa koronaviruksen tappamien ihmisten määrä on suhteessa asukaslukuun maailman korkeimpia. Lisäksi maan bruttokansantuote syöksyi yli 30 prosentin laskuun vuoden toisella neljänneksellä.
Eronnut Merino sanoi, että valtatyhjiön välttämiseksi hänen nimittämänsä ministerit pysyisivät pesteissään väliaikaisesti, vaikka yli puolet heistä oli jo ehtinyt erota.
Viraltapanoaan laittomana pitävä Vizcarra otti uutisen seuraajansa erosta vastaan tyytyväisenä.
– Diktatuuri on jättänyt palatsin, hän sanoi toimittajille kotinsa ulkopuolella Perun pääkaupungissa Limassa.
Vizcarra on toivonut perustuslakituomioistuimen ottavan mahdollisimman pian kantaa hänen viraltapanonsa laillisuuteen. Monet mielenosoittajat kutsuivat Vizcarran syrjäyttämistä vallankaappaukseksi.
Vizcarra on ollut Perussa melko suosittu. Hänen edeltäjänsä, PKK:na tunnettu Pedro Pablo Kuczynski erosi niin ikään korruptiosyytteiden vuoksi vuonna 2018.
Syyttäjät kertoivat aiemmin avanneensa alustavan tutkinnan Merinon ja joidenkin muiden viranomaisten toimista hallitusta vastustavien mielenosoittajien kuolemien vuoksi.
Syyttäjä Zoraida Avalosin mukaan tutkinnassa selvitetään esimerkiksi mahdollista vallan väärinkäyttöä.
Juttua täydennetty kauttaaltaan 16.11.2020 klo 23.37.