Tiukkaa aborttilinjaa ajava Argentiinan varapresidentti vierailee Suomessa lähes salaa – 2000-luvun alussa romahtanutta maata uhkaa taas talouskriisi

0:47img
Julkaistu 04.09.2018 18:16
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Argentiinan varapresidentti Gabriela Michetti vierailee parhaillaan Suomessa. Vierailulla noudatetaan äärimmäisen niukkaa tiedotuslinjaa.

varapresidentti Argentiina

Michetti tapasi presidentti Sauli Niinistön tänään Mäntyniemessä.

Huomenna hänen on määrä tavata pääministeri Juha Sipilä työlounaalla Säätytalossa.

Video: Argentiinan senaatin aborttiäänestys ratkeaa. Varapresidentti Michetti johtaa puhetta.

Varapresidentti järjestä tiedotustilaisuutta tai anna haastatteluita. Keskusteluiden sisällöstä ei myöskään tämänhetkisen tiedon mukaan ole tulossa jälkitiedotetta tiedotusvälineille.

Niukka tiedotuslinja on Valtioneuvoston kanslian mukaan Argentiinan toive.

– Tämä pyyntö on tullut Argentiinan puolelta ja tietysti kunnioitamme sitä, sanoo viestintäasiantuntija Lauri Heikkinen.

AOP Gabriela Michetti

Gabriela Michetti YK:n yleiskokouksessa.

Akuutti kriisi esillä keskusteluissa?

Etukäteen on ilmoitettu Michettin keskustelevan Suomen poliittisen johdon kanssa muun muassa kaupallisista suhteista.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta arvelee, että Michettin ja Sipilän keskusteluissa nousee esille Argentiinan nopeasti huononeva taloustilanne.

– Argentiinan talouskriisi on ihan viime päivinä merkittävästi voimistunut. Onko Argentiina hyvä kohde ulkomaalaisille sijoituksille vai ei, se tulee luultavasti olemaan läsnä varapresidentin keskusteluissa.

Valuutan arvo romahtanut

Argentiinan talous on kärsinyt viime kuukausina vakavista ongelmista. Kriisi ei ole vielä vuosituhannen alun kriisin luokkaa, mutta ongelmat ovat silti vakavia ja näyttäisivät olevan kiihtymässä.

Inflaatio on kohonnut tänä vuonna voimakkaasti ja maan valuutta peso on syöksykierteessä. Peso on menettänyt arvostaan dollariin nähden lähes 50 prosenttia tänä vuonna.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myönsi Argentiinalle kesäkuussa yli 40 miljardin euron hätälainan, jonka tarkoituksena on estää maan luisuminen maksukyvyttömyyteen. Argentiinan valtiovaranministeri Nicolas Dujovnen on tänään määrä neuvotella IMF:n kanssa lainan maksatuksen nopeuttamisesta.

Puolet ministeriöistä lakkautusuhan alla

Presidentti Mauricio Macri ilmoitti eilen televisiossa laajasta säästöohjelmasta, johon kuuluu muun muassa menojen leikkauksia sekä verojen ja vientitullien korotuksia.

Macri ilmoitti hakevansa säästöjä muun muassa pyrkimällä lakkauttamaan tai sulauttamaan noin puolet maan ministeriöistä. Hän ei vielä tarkentanut, mitkä ministeriöt olivat lakkautusuhan alla.

Mauricio Macri (1)

Mauricio Macri

Presidentin mukaan ainoastaan radikaalit toimet voivat estää maan luisumisen aiempien vuosikymmenten kaltaiseen talouskaaokseen.

– Tämä ei ole jälleen yksi kriiseistä. Tämän on oltava viimeinen, Macri sanoi.

Valtiovarainministeri Dujovne kertoi, että puolet suunnitelluista säästöistä aiotaan toteuttaa budjettileikkauksilla ja puolet verojen ja tullimaksujen korotuksilla.

Edellinen kriisi syöksi miljoonia köyhyyteen

Nopeasti heikkenevä talous on tuonut argentiinalaisten mieliin kipeitä muistoja vuosien 2001-02 syvästä lamasta, joka syöksi miljoonia köyhyyteen Argentiinassa ja aiheutti pitkän poliittisen kriisin. Maassa oli muun muassa vuoden sisään kolme eri presidenttiä.

Oikeistolaista talouspolitiikkaa ajaneen Macrin suunnanmuutos uhkaavan kriisin alla on huomattava. Hän on tähän asti pyrkinyt alentamaan veroja ja poistamaan tulleja. Hän kutsui politiikkaansa "normalisoinniksi".

Macrin valtakautta edelsi yli vuosikymmen jatkunut vasemmistolaisen politiikan kausi, jolloin presidentit Nestor Kircher ja häntä presidenttinä seurannut leski Cristina Fernandez de Kirchner. Kirchnereiden kaudelle maa näytti toipuvan vuosituhannen alun kriisistä.

Sittemmin Cristina Fernandezia ja useita muita entisen hallituksen jäseniä vastaan on nostettu syytteet vallan väärinkäytöstä.

AOP Nestor Kirchner

Nestor Kirchner, joka kuoli vuonna 2010 sydäninfarktiin vain 60-vuotiaana.

Hipit huomio! Kallistuuko soijamaito?

Uudet vientitullit saattavat viivästyttää Argentiinan maataloustuotteiden vientiä. Maa on maailman suurin soijaöljyn ja -rouheen tuottaja. Argentiinan maataloutta on koetellut tänä vuonna myös paha kuivuus.

Macri sanoi suunnitelemiaan toimia pakollisiksi.

– Tiedän, että tämä on vastaan kaikkea sitä, mitä me kannatamme eli vapaakauppaa ja matalia veroja, mutta tämä on hätätilanne, Macri sanoi.

Macri lupasi myös, että veronkorotuksen peruutetaan, kun taloustilanne paranee.

Michetti on vankkumaton konservatiivi

Oikeistolainen Michetti on tullut tunnetuksi vankkumattomana konservatiivina. Hänet tunnetaan tiukoista abortinvastaisista kannoistaan.

Varapresidentti toimii perustuslain nojalla Argentiinan parlamentin ylähuoneen eli senaatin puheenjohtajana. Senaatti nousi tänä kesä poliittisen kohun keskiöön myös Suomessa.

Senaatti hylkäsi elokuussa äänin 38-31 parlamentin alahuoneen jo hyväksymät höllennykset Argentiinan varsin tiukkaan aborttilakiin.

Michetti on konservatiivisempi kuin presidentti Macri, joka oli valmis hyväksymään aborttilain höllennykset, jos parlamentin molemmat kamarit olisivat niitä puoltaneet.

Michetti äänesti senaatissa aborttilain lievennystä vastaan ja ilmoitti La Nación -lehden haastattelussa, että nykyinenkin aborttilaki on hänen mielestään liian salliva. Michetti haluaisi kieltää abortin aivan kaikissa tapauksissa, myös hedelmöitys on tapahtunut raiskauksen seurauksena.

Argentiinassa tehdään vuosittain arviolta noin puoli miljoonaa laitonta aborttia, joiden yhteydessä kuolee noin sata naista.

Aborttiäänestys jakaa yhä kansaa

Teivainen uskoo, että aborttilait pysyvät politiikan asialistalla senaatin äänestystuloksesta huolimatta.

– Argentiinan aborttiäänestys jakoi kansaa. Oikeistonkin sisällä oli aborttioikeuksien kannattajia. Vaikuttaa siltä, että naisten oikeudet ovat monella tapaa nousseet kovan politiikan ytimeen, enkä usko, että ne ovat sieltä menossa pois.

Tunnustavana katolilaisena tunnettu ulkoministeri Timo Soini kehui blogissaan senaatin päätöstä ja aiheutti kommenteillaan kohun, jonka myötä häntä vaadittiin jopa eroamaan.

Soinia kritisoineet olivat sitä mieltä, että hän hämärtää Suomen ulkopoliittista linjaa tekemällä kommentteja, jotka ovat maan virallisen linjan vastaisia.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat