Perussuomalaiset lähtee liikkeelle siitä, että eduskunnan puhemiehen paikan saa eduskunnan toiseksi suurin puolue eli perussuomalaiset, sanoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.
– Ei ole syytä muuttaa hyvää vakiintunutta käytäntöä, Slunga-Poutsalo sanoi STT:lle.
Slunga-Poutsalon mukaan puhemiehen paikasta ei ole vielä keskusteltu eduskuntapuolueiden kesken, mutta hän uskoo, että asiasta keskustellaan pikapuoliin. Hän ei halua vielä arvioida, kuka perussuomalaisten kansanedustajista nousee puhemiehen paikalle.
Eduskunnalle valitaan väliaikainen puhemiehistö ensi viikon tiistaina. Tuolloin puhemieheksi valitaan suurimman eduskuntapuolueen keskustan edustaja. Varsinainen puhemiehistö valitaan hallitusneuvottelujen jälkeen.
Puhemieheksi on ollut tapana valita edustajia, joilla on takanaan pitkä eduskuntaura, mutta perussuomalaisissa pitkän linjan kansanedustajia on vain muutamia. Vain Timo Soinilla, Pirkko Ruohonen-Lernerillä ja Pentti Oinosella on takanaan enemmän kuin yksi kausi kansanedustajana.
– Onneksi meillä on myös päteviä toisen kauden kansanedustajia, jotka pystyisivät tämän tehtävän kunnialla hoitamaan. En ole siitä asiasta ollenkaan huolestunut, Slunga-Poutsalo sanoo.
Perussuomalaisten riveissä eduskuntaan palaneella Toimi Kankaanniemellä on takanaan kuusi kautta kansanedustajana vuosina 1987-2011, mutta hän edusti tuolloin kristillisdemokraatteja. Puoluevaihdos heikentää Kankaanniemen mahdollisuuksia nousta puhemieheksi.
Ehdokkaita piisaa
Jos perussuomalaiset eivät ole mukana muodostettavassa hallituksessa, puheenjohtaja Soinia pidetään vahvana kandidaattina puhemieheksi.
Eduskuntakokemuksen perusteella tarkasteltuna mahdollisia puhemieskandidaatteja perussuomalaisedustajista ovat myös eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana toiminut Pirkko Mattila ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Jussi Niinistö. Mattila ja Niinistö ovat molemmat toisen kauden kansanedustajia.
Vanha kandidaatti puhemieheksi on myös vuonna 2007 eduskuntaan noussut ja muun muassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana toiminut Pirkko Ruohonen-Lerner, mutta hänen tilanteensa on auki sen jälkeen kun perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho valittiin eduskuntaan. Ruohonen-Lerner on viime vuoden eurovaalien jäljiltä ensimmäisellä varasijalla Terhon seuraajaksi.
Päättyneellä vaalikaudella puhemiehenä toimi Eero Heinäluoma (sd.) ja varapuhemiehinä Pekka Ravi (kok.) ja Anssi Joutsenlahti (ps.).