Tuula Haatainen ihmettelee Jussi Halla-ahon tulkintaa puhemiehen roolista – "Edustajien tulee käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti"

Varapuhemiehenä toimineen SDP:n kansanedustajan Tuula Haataisen mukaan jää nähtäväksi, tuleeko eduskunnan uusi puhemies muuttamaan puhemiehistön toimintaperiaatetta.

Uudeksi puhemieheksi valittu perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti puhemiesvalinnan jälkeen pitämässään puheessaan kansanedustajien koskemattomuutta ja laajaa puheoikeutta.

Edustajalla on oikeus olla tulematta loukatuksi, mutta hänellä on myös velvollisuus olla loukkaantumatta toisten edustajien arvoista ja mielipiteistä vaikka kokisi ne vieraiksi, vääriksi tai vastenmielisiksi. Tämä tunne kun on yleensä molemminpuolinen. Juuri eduskunta on se paikka, jonne kuuluvat kaikki riittävää kannatusta nauttivat arvot ja laillisuuteen sitoutuneet mielipiteet, Halla-aho sanoi.

SDP:n kansanedustaja ja entinen varapuhemies Tuula Haatainen piti Halla-ahon tulkintaa puhemiehen roolista hämmentävänä.

– Hän tulkitsi, että puhemiehistö ei voisi puuttua edustajien puheisiin. Meillä on kuitenkin perustuslain mukaan työjärjestys laadittu eduskunnalle ja siinä sanotaan selkeästi, että edustajien tulee käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti ja olla loukkaamatta toisia, Haatainen kertoo MTV Uutisille. 

Haataisen mukaan jää nähtäväksi, muuttaako Halla-aho puhemiehistön toimintaperiaatetta.

– Se nyt nähdään, millaista roolia puhemiehistö tulee ottamaan. Itse kun olin varapuhemiehenä ja tuolloin puhemiehenä toimi Matti Vanhanen, niin kyllä puhemiehistö myös huolehti siitä, että puheet ovat asiallisia. Joskus jouduttiin niihin puheisiin puuttumaan, Haatainen sanoo.

Halla-aho sai eduskunnan täysistunnossa suoritetussa suljetussa lippuvaalissa 134 ääntä. Vaalissa annettiin myös kymmeniä protestiääniä.  RKP:n Eva Biaudet sai yhdeksän ääntä ja perussuomalaisten Juho Eerola kahdeksan. Viisi edustajaa sai kukin yhden äänen. Tyhjää äänesti 28 ja neljä äänestyslippua hylättiin. 

Vaikka yksittäiset hajaäänet ovat tyypillisiä puhemiehen vaalissa, edellisissä puhemiesten valinnoissa niitä on ollut selvästi vähemmän, STT kertoo.

Puhemiehen tehtävä on yleensä kuulunut toiseksi suurimmalle puolueelle. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin kokoomuksen Paula Risikko ja toiseksi varapuhemieheksi SDP:n Tarja Filatov.

Lue myös:

    Uusimmat