Perussuomalaiset ja Vihreät ovat saaneet eniten lisää jäseniä viimeisen vuoden aikana, ilmenee MTV Uutisten selvityksestä. Perussuomalaisten jäsenmäärä on lisääntynyt liki viidenneksen.
Perussuomalaiset houkuttelee nyt eniten jäseniä itselleen vihreiden ohella. Yksi heistä on espoolainen IT-alan ammattilainen Kari Hirvi. Hän kiinnostui Jussi Halla-ahosta hänen puheenjohtajavalintansa yhteydessä.
– Luin kaikki 401 blogikirjoitusta, mitä Halla-aholla. Ajattelin, että on kyllä ihme äijä. Hän on melkein täsmälleen samanikäinen kuin minä, mutta jo 10 vuotta sitten kirjoitti niin hard-core-loogista tekstiä, mihin en itse pystyisi tänäkään päivänä.
"Muut puolueet eivät uskalla ajatella väestöjakaumaa"
Hirvi oli tähän asti äänestänyt kokoomusta. Nyt hän kokee, että perussuomalaiset on arvoasteikolla kokoomusta oikeammalla. Hirvelle tärkeää on maahanmuuttopolitiikka.
– Yksittäinen tärkeä teema on se, että mikä on kansakuntien pitkän aikavälin väestöjakauman kehitys. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka käsittelee tätä teemaa. Muut eivät uskalla sitä ajatellakaan, sanoo Hirvi.
Puolueen mukaan Hirven lisäksi perussuomalaisiin liittyi viime vuonna noin 1500 jäsentä ennen puoluekokousta ja ja saman verran sen jälkeen. Puoluesihteerin mukaan osa tulijoista on heitä, jotka lähtivät aiemmin pettyneenä politiikkaan. Osa on täysin tuoreita kasvoja.
– Jäsenkasvuhan oli silloin kesän ensimmäisinä kuukausina, puoluekokouksen jälkeen, ihan valtavaa. Nämä uudet tulijat ovat vallan tuoreita poliittisia nousevia kykyjä – ihan tavallisia ihmisiä. Meille on maakuntavaaleihin tulossa tuoretta hyvää väkeä, kertoo uudessa toimistossa muuttoa tekevä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.
– Ikäjakauma on hieman nuorentunut siitä mitä meillä ylipäätänsä alle 44-vuotiaita. Miehiä tietenkin enemmistö, mutta myös 25 prosenttia naisia.
Sinisiä vain alle 600
Puoluesihteerin mukaan noin tuhat ihmistä jätti puoleen. Osa heistä siirtyi siniseen tulevaisuuteen, mikä on jäänyt toistaiseksi alle 600 jäsenen lilliputiksi.
– Veikkaan, että sinisiin suoraan on lähtenyt 400-450 meidän jäsenkentästä. Heistä suurin osa on vähän ikääntyneempää väestöä. Muihin puolueisiin lähti ehkä satakunta. Surullisin osuus on se 400-500 ihmistä, jotka lopettivat politiikan kokonaan, ynnää puoluesihteeri.
Slunga-Poutsalo haluaa myös kumota huhupuheita.
– Nämä urbaanit legendat siitä, että olemme ottaneet takaisin kaikki erotetut, eivät pidä paikkaansa.
Tutkija: Puoluekokous selkeytti linjan
Tutkijan mukaan kesän puoluekokous selkeytti perussuomalaisten linjaa.
– Nyt linja on hyvin selkeä. Kaikista kriittisimmin maahanmuuttoon ja Euroopan unioniin suhtautuvat ovat jääneet perussuomalaisiin ja tämä on puhutellut kannattajia, arvioi eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija, yliopistonlehtori Jenni Karimäki.
Vuodessa eniten supistui Keskusta.
– Me olemme siivonneet rekistereitä ja poistettu sieltä sellaisia, jotka eivät ole enää toiminnassa mukana, sanoo puoluesihteeri Jouni Ovaska.
"Puolueiden uudet jäsenet nuoria ja kaupunkilaisia"
SDP:n osalta oppositioasema ei näy jäsentunkuna. Demaritoimistolla muistutetaan, että jäsenkirja on yhä suuremmman kynnyksen takana.
– On enemmän kysymys siitä jäsenkirjan ottamisesta. Ihmisten ei ole enää niin yleistä liittyä puolueeseen, sanoo SDP:n järjestöpäällikkö Jenni Suominen.
– Uudet jäsenet puolueisiin tulevat tällä hetkellä nuorten ja kaupunkilaisten keskuudesta. Nämä ikäpolvet päätyvät muiden kuin SDP:n jäsenkuntaan, arvioi Karimäki.
Itse kullekin puolueelle tärkeintä on kuitenkin kannatus. Perussuomalaisilla se on aiempaan verrattuna synkkä.
– Kyllä se tulee vielä nousemaan, kuittaa puoluesihteeri.
MTV Uutiset sai jäsentiedot puoluetoimistoista. Luvut kertovat tilanteen tammikuussa 2018.