Kaksi puoluetta menettää jäseniään kovaa tahtia – MTV selvitti puolueiden jäsenmäärät, iät ja sukupuolijakauman

MTV Uutiset selvitti suosituimpien puolueiden jäsenmäärät, keski-iät ja sukupuolijakaumat. Kahden puolueen jäsenmäärät ovat laskeneet muita rajummin. SDP:n keskimääräinen jäsen on 68-vuotias.

Keskustan ja kokoomuksen jäsenmäärät ovat tippuneet viime vuosina muita puolueita rajummin. 

Asia käy ilmi MTV Uutisten puoluesihteereiltä pyytämistä tiedoista, jotka koskevat kuutta suosituinta puoluetta.

2108 Puolueiden jäsenistöt graafi 1

Keskusta on 64 000 jäsenellä yhä Suomen suurin puolue, mutta sen jäsenmäärä on tippunut 17 prosenttia kolmessa vuodessa. MTV Uutiset toteutti saman kyselyn viimeksi kesällä 2021.

Myös vaalivoitosta toiseen purjehtivan kokoomuksen jäsenmäärä on tippunut kolmessa vuodessa 15 prosenttia.

Vihreiden ja vasemmistoliiton jäsenmäärät ovat kasvaneet vuoden 2021 jälkeen. Vasemmistoliitto ei ollut mukana vuoden 2021 kyselyssä, mutta puolue toimitti MTV Uutisille nyt myös tuon vuoden jäsenmäärän.

Kuuden suosituimman puolueen ulkopuolelle jäävä RKP kertoo kotisivuillaan, että sillä on 24 000 jäsentä, siis suurin piirtein yhtä paljon kuin kokoomuksella.

"Ei ole tarkempaa analyysia tehty"

Kokoomuksen vt. puoluesihteeri Timo Elo ei osaa sanoa, mistä jäsenmäärän lasku johtuu. 

– Ei ole mitään tarkempaa analyysia tehty, Elo kertoo.

– Luulen, että sekin [jäsenmäärä] korjaantuu, kun mennään kohti kuntavaaleja. Se on yleensä vuosi, jona kaikki puolueet saavat lisää jäseniä, Elo toteaa.

Keskusta kantaa puoluesihteeri Antti Siika-ahon mukaan huolta siitä, että kiinnostus puolueisiin kuulumiseen on ylipäätään laskenut.

– Meillä on viimeisten vuosien aikana näkynyt jäsenmäärän kehityksessä suurten ikäluokkien ja heitä iäkkäämpien ihmisten poistuminen. Todella moni keskustan jäsen on siirtynyt toisille laitumille, Siika-aho sanoo.

Puolueisiin kuuluminen on kauttaaltaan vähentynyt, etenkin jos vertailukohtaa hakee takavuosikymmeniltä.

1980-luvulla eduskuntapuolueisiin kuului yhteensä yli 600 000 jäsentä.

Vielä vuonna 2011 keskusta selvitti jäsenmääräkseen Ylen mukaan peräti 163 000, siis sata tuhatta enemmän kuin tänä kesänä.

Keskimääräinen perussuomalainen on 55-vuotias

Jäsenistöltään vanhin puolue on SDP, jonka keskiarvoinen jäsen on hieman yli 68-vuotias.

2108 Puolueiden jäsenistö graafi 3

SDP:n 42-vuotiaan puheenjohtajan Antti Lindtmanin sijaan tavallista demarijäsentä edustaa siis kokenut kehäkettu, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, 69.

SDP on myös ainoa puolue, jonka keski-ikä on viime vuosina laskenut. Vuonna 2021 SDP:n keskimääräinen jäsen oli 70-vuotias.

Yksi syy pienen nuorenemisen takana voi olla edellinen puheenjohtaja Sanna Marin ja hänen suuri suosionsa myös nuoremman väestön parissa.

Muutkaan puolueet eivät ole jäsenkunniltaan erityisen nuorisovaltaisia.

Jopa vihreissä jäsenkunta on keskimäärin 46-vuotiasta, siis vanhempaa kuin vaikkapa 34-vuotias puheenjohtaja Sofia Virta.

Vasemmistoliitossa nyt enemmän naisia

Puolueeseen kuuluminen on miesvaltaista huvia: kokoomuksessa, SDP:ssä ja keskustassa miesjäseniä on jonkin verran naisia enemmän.

Perussuomalaisten jäsenistöstä kolme neljäsosaa on miehiä.

2108 Puolueiden jäsenistöt graafi 2

Vasemmistoliiton profiilissa on tapahtunut vuosien varrella muutoksia: julkisuudessa puolue mielletään yhä vähemmän teollisuusmiesten ja yhä enemmän akateemisten naisten puolueeksi.

Muutosta on tapahtunut myös jäsenistössä.

– Ensimmäistä kertaa naisia on yli 50 %. Tähän asti miehiä on ollut enemmän, puoluesihteeri Anna Mäkipää toteaa sähköpostissa.

Lue myös:

    Uusimmat