Perussuomalaisista erotettu puolueen 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja puoluehallitus ovat ilmeisesti ilmiriidoissa.
Puolueen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan päätös potkuista oli harkittu. Slounga-Poutsalon mukaan Tynkkynen on rikkonut henkilötietolakia ja yksityiselämän suojaa. Slunga-Poutsalo totesi asiasta MTV:n Huomenta Suomessa maanantaina.
2:33
Tynkkynen ei tätä ymmärrä.
– Edelleen korostan, että en ole kuullut mistään rikosilmoituksesta tai syyteharkinnasta asian tiimoilta. Ihmettelen valtavan paljon näitä puheita, Tynkkynen kritisoi Huomenta Suomessa.
4:57
Nettivetoomus keskiössä
Puoluehallituksen mukaan Tynkkynen erotettiin puolueesta, kun tämä oli julkaissut ilman lupaa nimet, jotka oli kerännyt perussuomalaisten yhteiskokousta vaatineeseen nettivetoomukseen.
– Jokainen sai itse kirjoittaa mitä halusi vetoomukseen. Sielä ei vaadittu kaikkia tietoja. Tietenkin vetoomuksen piti olla julkinen, jotta sinne ei päädy sellaisia nimiä, jotka eivät olisi sitä kirjoittaneet. Se oli läpinäkyvä, jotta ihmisillä olisi ollut se mahdollisuus korjata se, jos joku toinen olisi kirjoittanut sen heidän puolestaan. Tämä on nimenomaan sitä avoimuutta ja näin vetoomusten pitäisikin mennä.
Puoluesihteeri Slunga-Poutsalo totesi Huomenta Suomessa, että listalla oli kuitenkin nimiä, jotka sinne eivät kuuluneet. Lisäksi puolue sai paljon palautetta vetoomuksesta.
– Ainoastaan yksi ihminen ilmoitti, että hän ei ollut sitä oikeasti kirjoittanut ja se sieltä poistettiin. Se oli hyvä ja juuri tämän vuoksi se oli julkinen. Muussa tapauksessa tämän ihmisen nimi olisi mennyt puoluehallitukselle ilman, että hän olisi ollut siitä tietoinen, Tynkkynen sanoo.
Tynkkysen mukaan vetoomustekstissä oli oletuksena, että nimien pitää olla julkisia. Puoluesihteerin mukaan tästä ei kerrottu allekirjoittajille etukäteen.
– Meille tuli ennemminkin palautetta, että nimet olisi pitänyt saada julkiseksi aikaisemmin, Tynkkynen toteaa.
Eropäätöksestä tieto Tynkkyselle eilen
Tynkkynen kritisoi kovin sanoin Slunga-Poutsalon väitettä siitä, että erottamispäätös olisi ollut perusteellinen. Slunga-Poutsalon mukaan asiaa käsiteltiin kahdessa puoluehallituksen kokouksessa
– Miten hän kehtaa väittää, että tämä on ollut perusteellinen prosessi, kysyy Tynkkynen.
Tynkkysen mukaan hän ja puoluehallituksen jäsen Aleksi Hernesniemi saivat yhteisen selvityspyynnön muistion kautta yli viikko sitten puoluehallituksen kokouksen yhteydessä. Tynkkynen kritisoi selvityspyyntöä epäselvyydestä.
– Me emme edes tienneet mihin piti vastata, ei suullisesti, eikä kirjallisesti. Meille ei annettu mitään konkreettista kysymystä. Sen jälkeen viikon päästä sanotaan, että ei ole vastattu riittävällä tavalla selvityspyyntöön. Tämä on todella törkeää, Tynkkynen puuskahtaa.
– Nyt kyllä suututtaa.