Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajan Terhi Kiemungin puolueesta erottamisen taustalla ovat matkalaskuun liittyvät epäselvyydet, kertoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo STT:lle.
– Puolueen toiminta on vahvasti rahoituksen puolelta valvottua toimintaa. Tilanne on kerta kaikkiaan sellainen, että matkalaskuja ei laskuteta kahta kertaa mistään, Slunga-Poutsalo sanoo.
Hänen mukaansa kyse on yhdestä tapauksesta. Matkalaskun suuruus oli tiettävästi 150 euroa.
Erottamisesta päätettiin yksimielisesti puoluehallituksen kokouksessa perjantaina. Puoluehallitus totesi, että on ajauduttu tilanteeseen, josta ei ole muuta ulospääsyä.
– Puolue on hyvin pitkämielinen. Terhi Kiemungin asioita on käsitelty meillä puoluehallituksessa monta kertaa ja yritetty ohjeistaa oikeaan suuntaan, mutta nyt tuli tällainen tilanne vastaan, ettei muuta vaihtoehtoa ollut enää pöydällä kuin toimia näin.
Slunga-Poutsalo kertoo, että asiaa ryhdyttiin selvittämään Kiemungin kanssa, kun mahdolliset epäselvyydet tulivat puolueen tietoon. Hänen mukaansa Kiemungin selvityksissä oli ristiriitoja. Epäselvyyksiä tutkittiin myös ulkopuolisen tilintarkastajan kanssa, mutta Kiemungin antamat selvitykset eivät olleet uskottavia.
Tapaus katkaisi kamelin selän.
– Tässähän on kerääntynyt tätä kasaa, että ollaan sitä vaille, ettei jokaisessa puoluehallituksessa jouduttu asioita käsittelemään.
Kyse ei ole summista vaan periaatteesta, Slunga-Poutsalo sanoo.
– Meillä on ehdoton nollatoleranssi tällaiselle toiminnalle. Meille ei jäänyt vaihtoehtoja.
Piirijohtaja: Kiemunki piti ajojahtina
Kiemungin matkalaskuepäselvyydet paljastuivat viime vuonna perussuomalaisten Pirkanmaan piirin tilintarkastuksen yhteydessä. Piirihallitus päätti kuitenkin myöntää tili- ja vastuuvapauden, mutta asia ratkesi vasta tiukan äänestyksen jälkeen. Tämän jälkeen puoluehallitus otti asian tutkittavakseen.
– Oli selvää, ettei puolue voinut sitä hyväksyä, koska virhe oli tapahtunut, sanoo Pirkanmaan piirin ensimmäinen varapuheenjohtaja Ari Prihti.
Prihtin mukaan Kiemunki kiisti tehneensä virheen matkalaskussa. Tämän mielestä tikusta yritettiin tehdä asiaa.
– Hänellä oli sellainen ajatus, että tämä on ajojahtia.
Prihtin mukaan Kiemunki oli työskennellyt piirissä vuosia sihteerinä. Mitään rahankäytön epäselvyyksiä ei ollut aiemmin tullut ilmi.
Prihti lisää, että Kiemungin erottaminen on monen asian summa. Hänen mukaansa Kiemungin ongelmat ovat liittyneet lähinnä tämän kirjoituksiin sosiaalisessa mediassa.
Prihti pitää erottamispäätöstä oikeana, mutta ajankohtaa outona, koska kuntavaalit ovat lähellä.
– Hän on ollut aktiivinen toimija. Tämä aiheuttaa monenlaisia harmaita hiuksia etenkin Tampereella, hän sanoo.
Kiemunki: Suunnatonta typeryyttä
Kiemunki luonnehti Facebook-päivityksessään erottamistaan "suunnattomaksi typeryydeksi tällaisella hetkellä". Iltalehden haastattelussa hän kuvaili tilannetta käsittämättömäksi, kun kuntavaalit ovat ovella. Kiemungin mukaan yhdistyksen koko järjestötoiminta on hänen hallinnassaan.
– Väki luottaa minuun, että hoidan tämän homman. Yhtäkkiä puoluehallitus päättää Helsingissä, että en hoidakaan. En tiedä, mitä sanon näille ihmisille, Kiemunki sanoi Iltalehdelle.