Perussuomalaisten viestintälinja herättää kritiikkiä puolueen eduskuntaryhmän sisällä.
Arvostelu kohdistuu paljolti puoluetoimistossa työskentelevään Matti Putkoseen, joka on noussut näkyvään rooliin puolueen tiedotuksessa.
Putkonen ei ole tyytynyt pelkkään tiedottajan rooliin, vaan on esittänyt näkyviä linjauksia puolueen nimissä.
– On poikkeuksellista, että puolueen työntekijälle annetaan tällä tavalla mahdollisuus vetää puolueen linjaa. En ole törmännyt missään muussa suomalaisessa puolueessa tällaiseen, kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) sanoo.
Saarakkalan mukaan Putkosen edesottamukset ovat kansanedustajan näkökulmasta hankalia, kun tieto linjauksista puoluetoimiston ja eduskuntaryhmän välillä ei aina kulje. Useampi STT:n haastattelema kansanedustaja valittelee sitä, että joutuu lukemaan Putkosen ulostuloista tiedotusvälineistä.
– On epäselvää, milloin Putkonen puhuu omissa nimissään ja milloin perussuomalaisten nimissä. Hänen asemansa on hieman epäselvä, kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) sanoo.
Keskustelua viestinnästä kaivataan
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa toivoo, että eduskuntaryhmä puhuu ensi viikon kokouksessaan puolueen viestintäkäytännöistä. Elomaa ja kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) toivovat parempaa ennakkotietoa puoluetoimiston ulostuloista.
– Nämä tiedonannot tulevat niin nopeasti. Aina ei ole juteltu ryhmän kanssa, että onko se mitä uutisoidaan se sama mistä on yhteisesti päätetty, Elomaa sanoo.
– Olisi hyvä tietää mitä puoluetoimistosta on tulossa tai millaisia tiedotteita annetaan, Juvonen puolestaan toivoo.
Elomaa sanoo olevansa sisällöllisesti samoilla linjoilla Putkosen kanssa, mutta viestinnän tyylistä pitää keskustella.
– On monta tapaa tuoda esille puolueelle tärkeitä asioita. Palveleeko tämä valittu tyyli ja muoto puoluetta? Siitä on nyt aiheellista keskustella, Elomaa painottaa.
Putkonen julkaisi keskiviikkona paljon huomiota saaneen nimilistan henkilöistä, joita hän syytti perussuomalaisten "panettelusta ja solvaamisesta". Elomaa ja Saarakkala eivät henkilölistoista innostu.
– Politiikassa voi menestyä ilmankin, että tarvitsee lähteä leimaamaan ihmisiä persona non grata -leimalla, Saarakkala sanoo.
Valittaminen voi olla tapa aktivoida omia joukkoja, mutta laajemman yleisön luottamusta sillä ei saavuteta.