Kaikki eivät omista astianpesukonetta eikä kaikkia astioita edes voi pestä koneessa. Poimi vinkit onnistuneeseen astioiden pesuun käsin.
Jotkut pitävät tiskaamisesta, jotkut puolestaan vihaavat tiskaamista. Astioiden peseminen on kuitenkin välttämättömyys, jota ei parane lykätä. Tiskaaminen voi olla pakkopullaa ja likaisella vedellä läträämistä, tai sitten voit nauttia siitä oikeiden ohjeiden avulla.
Ei ole aivan samantekevää missä järjestyksessä astiat pesee, ja minkä lämpöisessä vedessä.
Näin peset astiat oikein
Likaiset astiat kannattaa lajitella ja huuhtoa etukäteen.
Huuhdo proteiineja – maitoa, kananmunaa, jne – sisältävät astiat ensin kylmällä vedellä, ja rasvaa sisältävät kuumalla.
LUE MYÖS: Mukit kiiltäviksi! Näin helposti putsaat pinttyneimmänkin lian astioista
Tiskaa ensin vähiten likaantuneet astiat – lasit, kahvikupit ja aluset. Sitten vuorossa ovat ruokailuvälineet, lautaset ja tarjoiluastiat. Viimeiseksi pestään ruuanvalmistusastiat.
Mikäli ruoka on tarttunut kiinni, liota astiaa. Älä liota puuastioita tai -välineitä. Jos astioissa on tahroja, voit hangata niitä varovaisesti suolalla tai soodalla ja sienellä tai rätillä.
Astianpesuveden on oltava tarpeeksi kuumaa, että rasva irtoaa. Kumikäsineiden käyttäminen suojaa ihoa kuumuudelta. Muistathan miten käsineitä käytetään oikein?
Artikkelia päivitetty 7.6.2018 klo 17.39.