Patja on yksilöllinen ostos, jonka valintaan vaikuttavat muun muassa nukkujan paino, nukkuma-asento ja mieltymykset. Huonosta patjasta kärsivät sekä yöunet että koko kroppa. Mutta miten patja valitaan parivuoteeseen, jossa nukkuvilla voi olla usean kymmenen kilon painoero?
Patjan tehtävänä on tukea nukkujan vartaloa niin, että mielen lisäksi myös koko kroppa lepää yöunien ajan. Oikeanlaisen patjan valintaan on syytä kiinnittää huomiota, sillä jokainen meistä viettää unten mailla noin kolmanneksen elämästään.
– Patja on tärkein tuen antaja, ja petauspatjalla puolestaan voidaan hakea lisää pehmeyttä tai jämäkkyyttä. Nykyään ostetaan paljon lämpöön reagoivia petauspatjoja, jotka mukautuvat vartalon lämpöön ja tukevat oikeista kohdista, kertoo aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.
Patjan valinnassa on suuri merkitys sillä, lekotteleeko nukkuja mieluiten pehmeällä vai vähän kovemmalla patjalla. Seuraavaksi tärkein asia on se, että patja tukee ja myötäilee kehoa oikein – tähän vaikuttavat muun muassa nukkujan paino ja nukkuma-asento. Patjaa ei kannata koskaan ostaa sokkona, sillä parhaan vaihtoehdon löytää vain kokeilemalla.
– Jos ollaan ostamassa esimerkiksi joustinpatjaa, parhaiten tukea antaa patja, jossa on pieniä, tiheitä pussijousia. Toisessa ääripäässä on harvempi ja kovempi jousitus, joka tarjoaa keholle vähemmän tukipisteitä. Jousien tiheyksistä ja muista teknisistä asioista ei kuitenkaan tarvitse tietää ennen ostoksille lähtemistä, sillä sitä varten on olemassa asiantuntevia myyjiä.
Paino ratkaisee parivuoteen patjoissa
Painavampi nukkuja tarvitsee tukevamman ja jämäkämmän patjan, kun taas kevyempi koisaaja köllii mukavasti joustavammalla alustalla. Tämä saattaa asettaa hiukan haasteita parivuoteen patjan valinnassa: kymmenenkään kilon painoero nukkujien välillä ei vielä hirveästi vaikuta patjavalinnassa, mutta jos eroa on enemmän, patjaltakin odotetaan erilaisia ominaisuuksia.
– Yleisin valinta parivuoteeseen taitaa olla yksi yhteinen patja, jossa on tiheä pussijousitus. Se tarjoaa molemmille nukkujille sopivasti tukea, eikä heilu heti, kun toinen kääntää kylkeä, kertoo aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.
- Jos patjassa on isot irtojouset, se reagoi liikkeeseen nopeasti, vähän kuin vesisänky. Kun mies kääntää kylkeä, patja saattaa pahimmassa tapauksessa pompahtaa niin lujaa, että vuoteen laidalla nukkuva rouva tipahtaa lattialle.
Toinen vaihtoehto on hankkia parivuoteeseen kaksi patjaa, jolloin nukkujat saavat varmasti itselleen sopivan patjan. Kun niiden päälle tulee yksi iso petauspatja, patjojen välinen raja jää peittoon.
– Jos pariskunta tykkää nukkua sylikkäin, patjojen väliin petarin alle voi laittaa vielä vaahtomuovisen patjakiilan, joka varmasti pehmentää saumat varmasti, Timonen vinkkaa.
Muista myös:
– Patjat ovat kulutustavaraa, joten niiden on turha odottaa kestävän ikuisesti. Parhaat patjat pysyvät kunnossa ja antavat tukea keskimäärin 10–15 vuotta, mutta joillakin patjoilla on jopa 25 vuoden takuita. Patjan iän lisäksi kannattaa tarkkailla myös patjan kuntoa. Löppänältä tuntuva patja, jossa on painauma pepun kohdalla, on jo vaihtokunnossa.
– Ongelmat selän kanssa voivat hyvinkin johtua huonosta patjasta, joka ei riittävästi tue selkää, niskaa ja lonkkien seutua. Patjaostoksilla kannattaa valita jämäkkä patja, joka tuntuu erilaiselta kuin vanha.
– Patjaa kannattaa käännellä vähintään puolen vuoden välein, jotta se kuluu ja painuu tasaisesti. Myös säännöllinen imurointi ja putsaus pidentävät patjan käyttöikää.
– Hyvään nukkumisergonomiaan ei riitä pelkästään täydellisen patjan ja petauspatjan yhdistelmä, sillä niiden lisäksi myös tyynyllä on suuri rooli siinä, missä asennossa kroppa on.
Lähde: Deski
(MTV3)