Petteri Sihvoselta tiukka huomio SM-liigan isosta päätöksestä – yksi ongelmakohta nousee isosti esille

Heikki Hiltunen SM-liigan avaamisesta: "Halu uudistaa ja mennä eteenpäin suomalaisessa jääkiekossa" 4:30
Video: Heikki Hiltunen SM-liigan avaamisesta: "Halu uudistaa ja mennä eteenpäin suomalaisessa jääkiekossa"

SM-liigan Oy:n yhtiökokous päätti torstaina, että sarja avataan. Tämä tarkoittaa sitä, että karsinnat palaavat normaaliin päiväjärjestykseen keväästä 2025 lähtien. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ilahtui päätöksestä. Sihvonen nostaa kuitenkin esiin sen, miten ”isommat voimat” ajoivat päätöstä eteenpäin.

SM-liigan yhtiökokouksen päätös julkaistiin torstai-iltana. Tiedotustilaisuutta seurannut MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ilahtui ratkaisusta, eli siitä, että Liiga avattiin kymmenvuotisen odotuksen jälkeen.

– Nyt se vihdoin tapahtui. Loppu hyvin… melkein kaikki hyvin. Tilaisuus osoitti sen, että jotkin voimat ja kovat paineet kohdistuivat SM-liigan ylimpään portaaseen. Jos miettii kesän ulostuloja, tämä on siihen nähden totaalinen muutos, Sihvonen jakaa tiukan huomion.

Vielä kesällä SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen puhui voimakkaasti suljetun sarjan puolesta. Muutama kuukausi tästä ja sananvarsi muuttui merkittävällä tavalla. 

– Tämä on suomalaisen jääkiekkoilun voitto, Sihvonen julistaa. 

Mitä uskot, mitkä voimat ajoivat tähän päätökseen? Eli miten Liigan avaamiseen lopulta päädyttiin?

– Vähän on semmoista kuultu, että isot seurat ovat katsoneet, ettei heidän välttämättä kannattaisi pelata tällä hetkellä tiettyjä seuroja vastaan kotiotteluita, koska niistä tulee pakkasta tiskiin. Kyllä tässä puhutaan nyt SM-liigan taloudellisista reunaehdoista. Pitää kuitenkin muistaa, että kilpailu on palannut kilpailuun ja urheilu urheiluun, Sihvonen painottaa. 

Liigan kalvoissa ja julkistuksissa mainittiin useaan kertaan se, että ”mikäli jokin seura luopuu liigapaikastaan”. Koetko, että tässä annettiin piiloviestiä siitä, että joidenkin seurojen taloustilanne ei ole välttämättä lainkaan kunnossa?

– Nykyinen sarjajärjestelmä on ajanut siihen, että muutamat seurat ovat pysyneet nippanappa elossa myymällä pelaajia muualle. On tietenkin vähän epäreilua vihjailla ja antaa ymmärtää, että joidenkin pitäisi luopua paikastaan. Ei SaiPaa voi esimerkiksi liikaa osoitella sormella tällä hetkellä. Toivoisin, että SM-liiga auttaisi heitä tässä tilanteessa, jotta kilpailu määrittäisi sen, että selviävätkö he vaiko eivät. Ei voida etsiä vain yhtä syntipukkia ja sen jälkeen muut voisivat jatkaa vain normaalisti eteenpäin, Sihvonen vastaa. 

SM-liiga määritti sen, että jatkossa sarjassa voi olla maksimissaan 16 joukkuetta.

Onko se liikaa?

– On se vähän, Sihvonen nostaa esiin ison ongelmakohdan.

– Tämän takia olisin miettinyt esimerkiksi 10+10-mallia, mikä olisi taannut sen, että ensimmäinen näistä olisi ollut todella kova sarja. Nyt laatu ei meinaa riittää 15 joukkueeseen, niin miten 16:sta? Toki nyt mukaan on liittymässä taloudellisesti vahvoja seuroja kuten Jokerit ja Kiekko-Espoo, mutta samaan aikaan fakta on se, että suomalainen junioripelaajatuotanto ei meinaa pysyä kysynnän matkassa. Toivotaan, että tämä ratkaisu virkistää myös sitä puolta. Kaikki nämä nyt määritellyt putoamiset sun muut pitää ajaa myös juniorisarjoihin mukaan, ettei niissäkään ole mitään mandaattipaikkoja tarjolla. Kilpailu on se, mikä tekee pelaajista pelaajia, Sihvonen painottaa. 

Helsingin Jokerit palasi tällä kaudella takaisin Suomen kiekkoympyröihin, kun se liittyi Mestikseen. Tämä aiheutti Mestiksen puolella valtavan buumin.

Jos miettii kaiken tämän päälle sitä, että Liiga avattiin – Mestiksellä on nyt oiva sauma jatkaa buumia ja entisestään kasvattaa sitä.

– Tilanne on tällä hetkellä mielenkiintoinen siksi, koska Kiekko-Espoolla ja Jokereilla ei ole mitään ylivertaisia joukkueita jalkeilla. Tämä päätös tehtiin hyvällä hetkellä, koska kaikki muutkin voivat saada tästä mukavaa buustia omaan tekemiseensä. Ihan sillä, että unelma elää nyt. Toivottavasti ei käy niin, että Liiga määrittää todella tiukat ehdot sarjaan nousemista varten. Se on rumaa sitten, jos ilmoitetaan, että esimerkiksi Kärpät ei putoakaan nyt tai että Ketterä ei nouse. Ettei tapahdu käytännössä sitä, että Liigasta tulee 16 joukkueen suljettu sarja. Toivotaan, että tämä buusti näkyy seuraavan 5–10 vuoden ajan myös Mestiksen puolella, Sihvonen miettii.  

Lue myös:

    Uusimmat