Koruista kannattaa pitää huolta, jotta ne säilyttävät arvonsa pitkään. Korujen puhdistamisen voi tehdä helposti myös kotona.
Kultaseppä ja korusuunnittelija Päivi Keski-Pomppu kertoi Studio55.fi:lle käteviä korujenhoito-ohjeita, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla kotona.
Hopea
Kultasepänliikkeissä sekä joissakin isoissa marketeissa myydään hopealle tarkoitettuja puhdistusaineita. Helpoin tapa puhdistaa pieniä hopeaesineitä on Keski-Pompun mukaan hopealle tarkoitetulla puhdistusnesteellä. Isommat hopeaesineet on hyvä puhdistaa puhdistusliinalla.
– Olen kuullut ihmisille suositeltavan hammastahnaa, mutta sen soisin jätettäväksi omalle purukalustolle. Nykyisissä hammastahnoissa saattaa olla erilaisia hankaavia aineita, jotka naarmuttavat hopean pintaa, Keski-Pomppu huomauttaa.
Perinteisistä puhdistuskeinoista Keski-Pomppu nostaa yhden esille. Siinä teräksisen kattilan, tiskialtaan tai muun kuumaa kestävä astian pohjalle laitetaan iso pala foliota ja suolaa. Korut asetetaan foliolle ja päälle kaadetaan kuumaa vettä. Tämä puhdistaa hopeaa ja saa sen kiiltäväksi.
Helmiä tai jalokiviä sisältäville hopeakoruille tämä metodi ei Keski-Pompun mukaan ole paras mahdollinen. Jos epäilet korun materiaalia, kannattaa puhdistus jättää ammattilaiselle.
Kulta
Erityisesti pienet kultakorut, joissa on paljon syvänteitä, kiviä tai kuoppia saattavat kerätä likaa. Tällaisten korujen puhdistus kannattaa aloittaa liuottamalla koruja lämpimässä Fairy-vedessä, jonka jälkeen lika lähtee usein harjaamalla korua esimerkiksi vanhalla hammasharjalla.
Myös kotikäyttöön myydään korujen puhdistamiseen tarkoitettuja ultraäänipesulaitteita, jotka puhdistavat korun nopeasti.
Jalokivet ja helmet
Helmien ja tiettyjen jalokivien sopivuus eri puhdistustavoille on hyvä varmistaa ammattilaiselta.
– Kivien alla on useimmiten niin sanottu valoaukko, jonka alle voi ajansaatossa kerääntyä epäpuhtauksia. Sen kevyt harjaaminen aika ajoin on hyväksi. Tällainen puhdistaminen ehkäisee ihoärsytystä.
Keski-Pomppu muistuttaa, että tällaisissa tapauksessa ammattilaisen tekemä huolto on usein paras vaihtoehto, koska puhdistuksen yhteydessä kultaseppä voi tarkistaa istutuksen ja korun kunnon.
Voiko 3D-tulostus olla korumaailman seuraava suuri askel? Korumuotoilija Johan Lindroos kertoo mahdollisuuksista Huomenta Suomen videolla 2.5.2014.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.