Korujen säilyttäminen samassa rasiassa voi johtaa niiden hapettumiseen ja naarmuuntumiseen.
Moni meistä säilyttää korujaan rasiassa – korurasiahan nyt on nimensä mukaisesti looginen säilytyspaikka koruille.
Paitsi ettei oikeastaan ole, kirjoittaa Huffington Post.
Materiaalitieteiden ja tekniikan apulaisprofessori Marcus Young Pohjois-Teksasin yliopistosta kertoo uutissivustolle, että kahden metallin pistäminen yhteen luo ikään kuin akun, jossa ionit kulkeutuvat toistensa yli ja johtavat korroosioon eli syöpymiseen.
Metallien hapettuminen aiheuttaa koruissa muun muassa värimuutoksia.
Lue myös: Brittirouva vei kirppikseltä ostamansa "rihkaman" arvioitavaksi – todellinen arvo mykisti kaikki
Mitä korut pitävät sisällään?
Kupari- ja hopeakorut ovat kaikkein alttiimpia hapettumisreaktioille – säilyttämällä hopeakoruja muiden metallien kanssa voi saada ne hapettumaan nopeammin.
Se, kuinka nopeasti koru hapettuu, riippuu siitä, kuinka paljon lopputuotteessa on mitäkin metallia.
Korujen ammattilaisarvioija Judith Anderson kertoo Huffington Postille, ettei platina tummu, koska siinä ei ole perusmetalleja, mutta kullan eri tyypeillä on erilaisia koostumuksia. Esimerkiksi 14 karaatin kulta on vain 58,5-prosenttisesti puhdasta kultaa.
– Loput komponentit ovat yleensä hopean ja kuparin yhdistelmiä vaihtelevissa suhteissa väristä riippuen. Jos tarkastelet valkokultaa, siinä on joko nikkeliä tai siinä voi olla myös iridiumia, joka kuuluu platinaryhmään, Anderson kertoo.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Ruusukullassa sen sijaan on Andersonin mukaan yleensä enemmän kuparia tai hopeaa. Korualalla ei ole kuitenkaan olemassa yhtä tiettyä standardia kullan valmistamiseen.
– Eri käsityöläisillä on omat reseptinsä, kun he seostavat kultaansa. Suurilla kultaa myyvillä yrityksillä on tietty kaava, jota ne käyttävät tuotannossaan. Värin aiheuttaa kupari- ja hopeapitoisuuden vaihtelu, Anderson kertoo.
Edes sterling-hopea ei ole "puhdasta", vaan siinä on mukana metalliseoksia, joiden vuoksi se Andresonin mukaan se myös tummuu.
Eri kovuusasteiden vuoksi metallikorut myös naarmuttavat helposti toisiaan.
– Platina ei hapetu, mutta se voi naarmuuntua, koska se on itse asiassa hieman pehmeämpää kuin kulta, Anderson sanoo.
Toisin sanoen, jos säilytät platina- ja kultakoruja yhdessä, kulta saattaa naarmuttaa platinakorua ja alkaa itse puolestaan himmentyä.
Lue myös: Korut säihkyviksi kotikonstein – katso helppo ohje
Juuttuiko sormus sormeen? Katso vinkki sen pois ottamiseksi. Juttu jatkuu videon alla.
1:02
Paras tapa säilyttää koruja
Korujen hapettumista ja näin ollen tummumista edistää eniten niiden altistuminen ilmalle, minkä vuoksi asiantuntijat suosittelevat säilyttämään koruja yksitellen puhtaassa ja kuivassa ympäristössä.
– Se on ykkösvinkki riippumatta siitä, onko koru hopeaa, kultaa vai platinaa, Amanda Gizzi Jewellers of Americasta sanoo.
Erityisesti hopealle Gizzi neuvoo käyttämään puhtaita säilytyslaatikoita, jotka on suunniteltu erityisesti metallille. Nainen varottaa kuitenkin pinoamasta koruja rasiaan, jolloin ne pääsevät sotkeentumaan keskenään ja mahdollisesti naarmuttamaan toisiaan.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Tämän takia Gizzi ehdottaa asentamaan rasiaan joko jakajia tai säilyttämään yksittäisiä koruja erillään pusseissa. Kaulakorujen kohdalla Gizzi neuvoo jättämään lukko-osan roikkumaan pussin ulkopuolelle, jotta koru ei mene solmuun pussissa.
Judith Anderson menee jopa niin pitkälle, että säilyttää jokaisen korvakorunkin erillisessä pussissa ja laittaa nämä pussit sitten isompaan pussiin pitääkseen parin yhdessä.
– Jos todella pitää asioista erittäin hyvää huolta, niitä ei tarvitse korjata ja kiillottaa niin usein, Anderson toteaa.
Marcus Yongin mukaan kankaalla vuorattu korurasia auttaa estämään ylimääräistä kosteutta vahingoittamasta sen sisältöä. Käytännössä, mitä enemmän on kosteutta, sitä helpommin koru hapettuu ja tummuu.
Lue myös: Vintage-vaatteiden persoonallisuus kiehtoo: Asiantuntijat jakavat vinkit nettishoppailuun ja kertovat, mikä vintagessa on nyt pinnalla
Lue myös: Balenciagan "sipsipussilaukku" kummastuttaa – hinta yli 1800 euroa
Katso myös: 2000-luvun alun muoti on jo vintagea – muistatko nämä vaatteet ja korut nuoruudestasi?
3:42
Lähde: Huffington Post