Toim. Kaarina Roininen
Pienet poropiiraset
24 kpl
125 g margariiniia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sihtiruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
½ dl vettä
Täyte:
100 g savuporoa tai 250 g vähärasvaista jauhelihaa
1 pieni purjo
2 dl juustoraastetta
3 munaa
1 prk (200 g) kevyt ranskankermaa
1 rkl vehnäjauhoja
n. 1 dl hienonnettua persiljaa
n. 3/4 tl mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
(n. ½ tl suolaa)
Pinnalle:
kirsikkatomaatti- tai oliiviviipaleita
1. Piiraset on valmistettu muffinipellillä. Voit valmistaa halutessasi yhden suuren piirrakan pyöreässä piirasvuoassa (halk. 24-26 cm).
2. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon kuivat aineet.
3. Lisää vesi ja sekoita vain sen verran että, että aineet tasoittuvat.
4. Jaa taikina kahteen osaan. Leivo ensin toinen puoli taikinaa tangoksi ja jaa se 12 palaan.
5. Pyörittele palat palloiksi ja painele taikinapalloset jauhoisella peukalolla muffinipellin syvennyksiin ja reunoille 1 - 1 ½ cm:n korkeudelle.
6. Halkaise purjo, huuhdo ja leikkaa puolikkaat vielä kolmeen osaan ja siitä edelleen ohuiksi viipaleiksi. Pehmennä purjo mikrossa täydellä teholla 1-2 minuuttia.
7. Sekoita täytteen aineet keskenään, suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan, koska poron liha antaa täytteelle sopivan suolaisuuden. Jos käytät jauhelihaa, ruskista se kevyesti ja lisää täytteen joukkoon ripaus suolaa.
8. Pane täytettä syvennyksiin. Koristele poropiiraiden pinta kirsikkatomaattiviipaleella ja persiljanoksalla sekä jauhelihapiirakat viipaloituilla oliiveilla.
9. Paista piiraset 200 asteessa uunin alaritilätasolla noin 20 minuuttia.
10. Valmista lopputaikina samalla tavalla piirakoiksi.
11. Jos teet ison pyöreän piirakan, paista sitä 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 30-35 minuuttia.