Tampereella asuva Lotta Liedes, 19, oli kävelemässä yliopistolle, kun ortodoksisen kirkon kohdalla pieni rusakko kiinnitti Lotan huomion. Rusakko käyttäytyi oudosti yrittämällä lähteä ihmisten mukaan ja toisinaan pyrkimällä tielle.
– Ohikulkevat ihmiset olivat kuin eivät olisi mitään nähneetkään. Se oli itselleni outo asia. Jos villieläin olisi kunnossa, se tuskin yrittäisi haistella ihmisiä, lähteä ihmisten mukaan tai ylipäätään olisi noin keskustassa, missä ei ole mitään viheraluetta, Lotta kertoo MTV Uutisille.
Lotta ei kulkenut ohi, vaan asettui rusakon ja autotien väliin niin, ettei se päässyt enää autotielle pomppimaan.
– Soitin Pirkanmaan luonnonsuojeluyhdistykseen, josta neuvottiin ensimmäisenä tarkistamaan, ovatko eläimen raajat kunnossa. Minulla oli hanskat kädessä, niin uskalsin koskea siihen. Tunnustelin sen jalat läpi. Tunnustelu ei sitä sattunut ja luut ja rustot tuntuivat normaalilta.
Lotta oli nähnyt pupun pomppivan sen verran, että päätteli sen jalkojen toimivan kunnolla. Eläimen päässä ei näkynyt vammoja.
– Kun kerroin nämä puhelimessa luonnonsuojeluyhdistykselle, he sanoivat, että eläin voi olla jostain syystä shokkitilassa ja voisi olla järkevämpi siirtää eläin puistoon. Niinpä otin sen syliin ja kirjaimellisesti kannoin sen Tuomiokirkonpuistolle.
Miksi rusakko antoi ottaa itsensä kiinni?
Puistossa Lotta tarkkaili hetken eläimen kuntoa, ja se alkoikin vähän liikkua.
– Outoa oli tietenkin se, että rusakko antoi ottaa itsensä kiinni ja nukkui matkan sylissäni. Hälytin lähellä olevat ystäväni ostamaan rusakolle salaattia.
Rusakko salaatteineen jäi puistoon toipumaan ja Lotta jatkoi matkaa yliopistolle syömään. Huoli eläimestä jäi kuitenkin vaivaamaan siinä määrin, että se sai hänet palaamaan puistoon.
– Itselläni on entisessä kotikaupungissani Kokkolassa koira ja olen maalta kotoisin, niin minulla on aina ollut läheinen suhde luontoon. Osasin hahmottaa esimerkiksi sen, että terve pupu yrittäisi väistellä koiria.
"Pikkukaverin silmät menivät koko ajan kiinni"
Lotan palatessa puistoon rusakko oli liikkunut puistossa korkeintaan metrin siitä paikasta, mihin Lotta oli sen aikaisemmin jättänyt. Eläimen vointi oli silminnähden huonontunut.
– Pikkukaverin silmät menivät koko ajan kiinni, ja se tärisi paikallaan.
Puistossa oli paikalla myös toinen nainen, joka oli rusakon kunnosta huolissaan.
– Yhdessä soitimme Luonnonvarakeskukseen, ja sieltä neuvottiin kuljettamaan eläin lääkäriin. Naisella oli sattumalta kuljetuskoppa autossa, joten otimme auton alle ja veimme rusakon eläinlääkäriin. Rusakko nukkui koko automatkan, Lotta kertoo.
Huonoja uutisia eläinlääkäriltä
Perillä eläinlääkäri sanoi välittömästi, että eläimellä on niin vahvoja kipuja ja se on niin huonossa kunnossa, että se joudutaan lopettamaan. Rusakon diagnoosi oli keskushermoston vaurio, jonka syy jäi epäselväksi.
– Totta kai lopettamispäätöksestä tuli surullinen olo, kun olin koko päivän yrittänyt pelastaa sitä. Jollain tavoin onnistuinkin, koska lääkärin mukaan se oli kovissa kivuissa. Itse ajattelen, että oli parempi, että sitä auttoi, vaikka loppu olikin huono, kertoo Lotta.