Voiko luontomaisemaa katsomalla lievittää kipua? Uuden tutkimuksen mukaan kyllä.
Katsomalla luontoa tai kuvia luontomaisemasta voidaan lievittää kipua, ilmenee uudesta tutkimuksesta.
Luonnon terveysvaikutuksia on tutkittu jo pitkään. Eräässä vuonna 1984 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että sairaalahoidossa olleet potilaat tarvitsivat vähemmän kipulääkkeitä ja toipuivat nopeammin, kun he näkivät ikkunastaan luontoa. Syyt ilmiön taustalla jäivät kuitenkin vielä epäselviksi, sillä sekä luonto että koettu kipu voivat olla subjektiivisia.
Aiempien tutkimusten mukaan ihmiset, jotka elävät vihreämmillä asuinalueilla, eivät reagoi stressitekijöihin yhtä herkästi kuin muilla alueilla asuvat, ja heillä on usein pitkällä aikavälillä vähemmän mielenterveysongelmia. Jopa lyhyillä luonnossa vietetyillä hetkillä on todettu olevan vaikutusta koettuun hyvinvointiin.
Maaliskuussa 2025 julkaistu tutkimus selittää ilmiötä konkreettisin keinoin. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa ScienceAlert -tiedemedia.
Lue myös: Tutkijat selvittivät, mitkä tekijät vaikuttavat eniten ikääntymiseen
Näin tutkimus toteutettiin
Uudessa tutkimuksessa seurattiin koehenkilöiden itse raportoidun koetun kivun lisäksi heidän aivotoimintaansa. Tutkimus toteutettiin seuraamalla 49 koehenkilön aivotoimintaa toiminnallisen magneettikuvauksen avulla. Koehenkilöille annettiin voimakkuudeltaan vaihtelevia sähköiskuja vasempaan käteen, samalla kun he katsoivat erilaisia kuvia.
Ensimmäisessä kuvassa, jonka koehenkilöt näkivät, oli järvimaisema, ja taustalla kuului linnunlaulua. Toisessa kuvan keskiössä oli edelleen järvi, mutta järveä ympäröivät korkeat rakennukset ja alue oli aidattu. Taustalla kuului kaupungin hälinää. Kolmannessa kuvassa oli kalustettu toimistotila, ja taustalla oli tilaan sopiva äänimaisema.
Lue myös: Kipuhypnoosi tuo Pasille hetken helpotuksen: "Todella merkittävä hyöty"
"Tässä ei ole kyse pelkästä plasebovaikutuksesta"
Koehenkilöt raportoivat tunteneensa vähemmän kipua katsoessaan luontomaisemaa, ja toiminnallinen magneettikuva näytti eron myös aivoissa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin edistynyttä koneoppimista aivoverkostojen analysoimiseen.
– Meidän tutkimuksemme on ensimmäinen, joka todistaa sen, että tässä ei ole kyse pelkästä plasebovaikutuksesta, tutkimusta johtanut neurotieteilijä Maximilian Steininger Wienin yliopistosta sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Plasebo voi olla tuttu termi, mutta tiedätkö nosebon merkityksen?
Mikä selittää tuloksia?
Luontokuvien katselu vähensi toimintaa siinä aivojen osassa, jossa kipu havaitaan. Kuitenkaan kipua säätelevät aivojen alueet eivät näyttäneet huomattavia merkkejä lisääntyneestä toiminnasta.
Tutkijoiden mukaan löydös voi selittyä sillä, että luontomaisemien katsominen kiinnittää ihmisen huomion toisaalle kivusta. Tämä teoria tunnetaan psykologiassa nimellä tarkkaavaisuuden palautumisteoria (Attention Restoration Theory, ART).
– Ihmisten, joilla on kovia kipuja, tulisi ehdottomasti jatkaa heille määrättyjen lääkkeiden käyttöä. Toivomme kuitenkin, että luontokokemuksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää vaihtoehtoisina kivun lievittäjinä, Steininger sanoo.
Tutkimus julkaistiin Nature Communications -tiedejulkaisussa maaliskuussa 2025.
Lue myös: Halajatko luontoon? Tässä toimivat pakkauslistat yön yli vaellukselle ja päiväretkelle
Katso myös: Luonnosta vieraantuminen heijastuu vastustuskykyyn ja altistaa jopa sairauksille
9:58Haastattelussa Allergia-, iho ja astmaliiton ympäristöasiantuntija Juha Jantunen sekä Uute Scientificin toimitusjohtaja Kari Sinivuori.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: ScienceAlert, Nature Communications