Ison-Britannian etelärannikolla sijaitsevan Lyndhurstin kylän asukkaiden mukaan he eivät tarvitse käytännössä lainkaan poliisia. The Guardian kertoo artikkelissaan, että kylä on päätynyt ottamaan lain omiin käsiinsä.
Paikalliset asukkaat ovat kyllästyneet siihen, että leikkausten kohteeksi joutuneet poliisivoimat eivät ole enää osoittaneet kylää kohtaan kiinnostusta. Varkauksien kaltaisissa lievemmissä rikoksissa poliisia ei edes yritetä kutsua hätiin, koska paikalliset kokevat sen turhaksi.
Noin 3400 asukkaan Lyndhurstin kylässä on runsaasti ratkaisemattomia murtoja. Kylässä ei ole selvitetty ainoatakaan murtautumista kolmeen vuoteen ja alueella toimivan Hampshiren poliisin määrärahoja on karsittu.
Ongelma on tätäkin laajempi: Guardianin mukaan Britanniassa kaikista rikoksista vain alle kuusi prosenttia saatiin selvitettyä viime vuonna.
Poliisin sijaan kyläläiset ovat alkaneet hoitaa rikosasioita keskinäisten WhatsApp-ryhmiensä kautta. Ryhmissä liikkuu tietoa rikoksista, mahdollisista epäillyistä ja todisteista.
"Poliiseja ei juuri tarvita"
Paikallisen kauppiaan Aaron Pagen mukaan poliiseja ei juurikaan tarvita, sillä kauppiaat ovat muodostaneet rikollisten kiinniottamiseksi ja karkottamiseksi omia verkostojaan.
Pagen mukaan hänen kauppansa on toiminut kylän keskustassa 33 vuoden ajan. Aikoinaan hänen vanhempansa kääntyivät turvallisuuteen liittyvissä asioissa poliisin puoleen.
– Tällainen toiminta olisi nykyään naurettavaa, Page sanoo.
Page arvelee, että 15 vuoden aikana hänen kaupassaan on tapahtunut ainakin 250 varkaustapausta – ilman ainoatakaan rikossyytettä.
Hampshiren poliisin tuoreiden toimintamuutosten myötä tavoitteena on kuitenkin tuoda poliisi taas lähemmäksi yhteisöjä. Poliisista todetaan, että yhteisöjen tuki on tärkeää ja rikoksista tulisi ilmoittaa viranomaisille.
– Vain silloin voimme ryhtyä toimiin ja tuoda syylliset oikeuden eteen, toteaa poliisiylitarkastaja Nick Marsden.