Pääkaupunkiseudulla ehdittiin elätellä toiveita epidemian perustasolle siirtymisestä.
Sitten Pietarista tulleet EM-kisaturistit toivat mukanaan satoja uusia tartuntoja alueelle.
Lue myös: Koronaan sairastunut kisaturisti kertoo rajanylityksestä – "selkeät ohjeet olisi pitänyt antaa"
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven mukaan haaveet perustasolle siirtymisestä voidaan tämän seurauksena unohtaa.
– Kyllä se lähipäiviltä on nyt unohdettava. Suunta on nyt toinen ja nyt ei ole mahdollisuuksia lähteä tekemään perustason päätöksiä.
Maahantulomallissa otetaan riski
Samaan aikaan, kun itäraja vuotaa virusta Suomeen, sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti mietintönsä hallituksen esittämästä uudesta maahantulomallista.
Mallin mukaan Suomeen voisi nimittäin saapua vapaasti maista, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on matala.
Lisäksi yksi koronarokote antaisi vapautuksen ennakkokoronatestistä, täysi rokotesarja taasen vapautuksen testauksesta kokonaan.
Mäkijärven mukaan uudessa maahantulomallissa otetaan riski.
– HUS ehdotti terveysturvallisempaa vaihtoehtoa eli toista testiä kolmen vuorokauden kohdalla. Siihen ei nähtävästi päädytä, mutta toivotaan, että tämä on riittävän turvallinen ja mahdollistaa matkailun, Mäkijärvi sanoo.
Lue myös: THL:n Salmiselta suorat sanat hallituksen kaavailemasta maahantulomallista: "Tässähän tuli meidän rajamallimme testattua"
Ainekset neljännelle aallolle ovat olemassa
Mäkijärven mukaan kaikki kolme Suomessa koettua koronatarunta-aaltoa ovat lähteneet leviämään rajanylityspaikoilta.
Vaikka rajanylityspaikkojen rooli onkin näin merkittävä epidemian uusien aaltojen leviämisessä, Mäkijärven mielestä yhtä tärkeää on ihmisten toiminta ennen rajanylitystä ja sen jälkeen.
Ainekset Suomen neljännelle tartunta-aallolle ovat Mäkijärven mukaan olemassa.
– Sen takia onkin hyvin tärkeää estää jatkotartunnat. Joka kisamatkustajan tulee noudattaa ohjeita eli mennä testiin ja pysyä poissa ihmisten ilmoilta. Pienimmistäkin oireista kaikkien muidenkin tulee hakeutua testeihin, niin saamme tämän homman vielä hoidettua.