Pikatestit vähentävät jatkotartuntoja ja säästävät rahaa – infektioylilääkäri ottaisi laajemmin käyttöön Suomessa

2:23imgPikatestit vähentävät jatkotartuntoja ja säästävät rahaa – Tanskassa laaja koronatestaus on ollut arkipäivää jo kuukausia.
Julkaistu 10.08.2021 07:00
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Tanskassa laaja koronatestaus on ollut arkipäivää jo kuukausia.

Testejä on otettu pandemian alun jälkeen jo kymmeniä miljoonia. Kodin ulkopuolella töissäkäyviä on saatettu testata jopa kaksi kertaa viikossa.

Testit ovat kaikille maassa oleville maksuttomia, testipaikkoja on runsaasti ja niihin voi kävellä ilman ajanvarausta.  

Lue myös: Matkailijoiden pakolliset koronatestit Visit Finlandin mukaan ”mainehaitta” – rajarajoitukset löyhentyivät: ”Kesää ei pelasteta”

– En edes tiedä, kuinka monta kertaa minut on testattu. Keväällähän täällä oli se suositus, että kaikkien pitäisi käydä kaksi kertaa viikossa. Mutta minä veikkaisin, että noin 20–30 kertaa ehkä, sanoo Kööpenhaminassa työskentelevä toimittaja Annukka Oksanen.

Tanskassa tehdään sekä nopeasti valmistuvia pikatestejä eli antigeenitestejä mutta myös hitaampia PCR-testejä.

Suomessa on tähän asti käytetty pääosin niin sanottua PCR-testiä, joka on kalliimpi ja hitaampi, mutta sen antamaa tulosta pidetään pikatestiä luotettavampana.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mielestä pikatestejä voisi käyttää paljon nykyistä enemmän Suomessakin.

Broaksen mukaan pikatesteillä pystyttäisiin estämään jatkotartuntoja.

– Samoin kuin se on edullinen verrattuna PCR-testiin. Itse liuska maksaa noin 10 euroa ja lisää työaikaa se vie sellaiset kymmenen minuuttia. Eli se säästää yhteiskunnan varoja johonkin muuhun toimintaan, Broas sanoo.

Ongelma tuleekin vastaan viimeistään siinä, mistä löydetään riittävä määrä henkilöstöä tekemään pikastestejä. Suomessa testinottajajalta vaaditaan terveydenhuollon ammattinimikettä. Tanskassa tästä luovuttiin. 

– Mielestäni voitaisiin keskustella kyllä myöskin siitä, että olisiko mahdollisuus kouluttaa muita henkilöitä, koska teknisesti ottaenhan tämä testin tekeminen ei ole niin mahdottoman vaikeaa. 

Annukka Oksasen mukaan Tanskassa terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi testejä tekevät esimerkiksi monet tehtävään koulutetut nuoret.

– Täällähän on ravintola-alalla valitettu, että ei riitä väkeä töihin ravintoloihin, koska nuoret ovat menneet bodaajiksi eli testaajiksi, koska testauksesta saa paremman palkan kuin ravintoloista.

Tuoreimmat aiheesta

Tanska