Joulupulla on monelle klassikko. Pienten lasten kanssa pullat voivat olla tonttuja, possuja, nalleja jne. Pullille koristeeksi tai taikinan sisään voi laitaa piparitaikinaa. Maukasta joulupullaa saat, kun leivot pulla- ja pipari-taikinalevyistä kierrepullaa.
Myös Seijan vinkki on kätevä: tee valmiista pakastepullista joulupuusteja. Hieman ideaa kehittelemällä syntyy jouluinen pullakranssi. Ensi vuonna Leivontanurkan reseptit ovat mukana aina lauantaisin myös Radio Novalla!
Piparintuoksuista joulua ja maistuvaa vuotta 2007 kaikille palstaani seuraaville!
Piparikierrepullat
- 1 pkt pullataikinaa (600 g pakaste) tai annos omaa pullataikinaa
- 1 pkt laktoositon pipari-, perinteinen piparkakku- tai cookies suklaamurotaikinaa (400-500 g)
- Voiteluun: kananmunaa
- Pinnalle: raesokeria
Valmista pullataikina itse alla olevan ohjeen mukaan. Yhteen annokseen riittää puolet normaalista puolen litran pullataikina-annoksesta. Tai käytä valmiina pakastealtaasta saatavia pullataikinalevyjä. Kaaviloi kohonnut pullataikina n. 60 x 30 cm:n isoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, kuten korvapuusteja tehdessä. Kaaviloi pullataikinalevyn päälle pehmeäksi sulaneet pipari- tai suklaamurotaikinalevyt, ohueksi ja yhtä suureksi levyksi kuin on pohja pullataikinasta.
Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa pullasta viipaleita ja laita ne muffinivuokiin. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaisiksi. Voitele kohonneet piparipullat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Pullataikina
- 3 dl maitoa
- 30 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 2 tl kardemummaa
- 1 muna
- 8-9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 75 g voita tai margariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Joulukorvapuustit Seijan tapaan
8 kpl
- 1 pss korvapuusteja
- ½ pkt pipari- tai piparkakkutaikinaa (500 g)
Leikkaa kohmeisesta tai hiukan sulaneesta piparitaikinalevystä sentin paksuisia siivuja leveyssuunnassa yhteensä 16 kpl. Aseta aina pari ohutta taikinasiivua kunkin korvapuustin keskelle. Mikäli annat puustien sulaa, voit painaa piparitaikinaa vaossa hieman pullan sisään. Paista korvapuustipussin ohjeen mukaan.
Resepti: Seija Flyström, Myllyn Paras Oy
VINKKI: Saat kätevästi jouluisen pullakranssin, kun laitat raa’at piparikorvapuustit ympyrän muotoon kiinni toisiinsa leivinpaperille uunipellille ja annat niiden paistua kranssiksi.
Vinkki: Arja Savela, Myllyn Paras Oy