Islannissa piraattipuolue on tehnyt läpimurron eilen pidetyissä parlamenttivaaleissa. Puolue näyttää lisäävän kansanedustajamääränsä kolminkertaiseksi nykyisestä kolmesta.
Piraatit eivät kuitenkaan menestyneet aivan niin hyvin kuin mielipidetiedustelut olivat ennakoineet. Ääntenlaskennan edetessä aamulla alkoi näyttää siltä, että piraattipuolueen ja kolmen muun puolueen allianssi ei saa kansanedustajien enemmistöä.
Heti vaaliuurnien sulkeuduttua tehdyt Islannin yleisradion RUV:n ovensuukyselyt vielä antoivat tuloksen, jonka mukaan allianssi olisi ollut saamassa niukan enemmistön, eli 32 kaikkiaan 63 kansanedustajasta.
Islannissa ajauduttiin vaaleihin, kun edellisen hallituksen pääministeri, edistyspuolueen Sigmundur David Gunnlaugsson joutui eroamaan viime keväänä Panama-vuodon paljastusten takia.
Riemuvoitto vaiko pieni pettymys?
Jos piraattipuolue nousee hallitukseen, se tekee poliittista historiaa. Piraatit saivat aamun tietojen mukaan 13,3 prosenttia islantilaisten äänistä. Sen kanssa allianssiin kuuluvat vasemmistovihreät, sosiaalidemokraatit sekä keskustalainen Björt Framtid -puolue. Vasemmistovihreiden ääniosuus oli nyt noin 16 prosenttia.
Piraattipuolueen johto ilmoitti pitävänsä runsaan 13 prosentin äänisaalista puolueen omiin odotuksiin nähden hyvänä.
Islannin virkaatekevän hallituksen muodostaa itsenäisyyspuolueen ja edustuspuolueen koalitio. Edistyspuolue on saamassa takkiinsa, mutta itsenäisyyspuolue on yltämässä runsaan 30 prosentin kannatukseen.
Sekä piraattipuolue että itsenäisyyspuolue ehtivät ilmoittaa jo ennakolta, että ne eivät mahdu samaan hallitukseen.
Islannin yliopiston valtiotieteilijä Eva Heida Önnudottir arvioi Ruotsin uutistoimisto TT:lle, että piraattipuolueen voimakas nousu ei ollut lopulta näiden vaalien isoin yllätys.
– Ensimmäisenä huomiota kiinnittää se, miten hyvin itsenäisyyspuolue menestyi. Se näyttää saaneen lisäkannatusta viime hetkillä. Olen myös yllättynyt vihervasemmiston odotettua paremmasta tuloksesta, tutkija sanoi.