Pistikö aggressiivinen ampiainen? Lääkäri: allergia puhkeaa vasta toisen piston jälkeen – hoida näin

Matka toukasta perhoseksi – kiehtova muodonmuutos videona! 0:41

Ampiaiset saattavat pistää, vaikkei niitä häiritsisi. Erikoislääkäri neuvoo, miten toimia, jos ampiainen sattuu pistämään.

Videolla näkyy toukan muodonmuutos perhoseksi.

Elokuu villiinnyttää ampiaisia ja muuttaa niitä aggressiivisemmiksi. Asia on huomattu HYKS:n Iho- ja allergiasairaalassa, kertoo erikoislääkäri Auli Hakulinen. Hän sanoo, että ampiaiset saattavat loppukesästä pistää, vaikkei niitä edes häiritsisi tai huitoisi.

Esimerkiksi syödyt ruoat, juomat sekä käytetyt hajusteet saattavat vedota ampiaisen lähestymisintoon: pistiäisiin vetoaa erityisesti makea tuoksu.

Myös värillä on väliä, sanoo Hakulinen. Torimyyjien havainto nimittäin on, että ampiaiset lähestyvät erityisesti keltaisiin vaatteisiin pukeutuneita ihmisiä – he kun ovat kukan värisiä. Samasta syystä ampiaisia pelkäävän kannattaa karttaa kukkakuoseja.

Maltti on valttia

Oli vaate minkä värinen tai kuvioinen tahansa, kannattaa ampiaisen pörrätessä ympärillä pysyä rauhallisena, jottei pistiäistä yllytä työntämään piikkiään ihon alle.

Toisinaan yllyttäminen tapahtuu vahingossa esimerkiksi ampiaisen päälle astumalla tai hyönteisen lentäessä ihmistä päin.

Lepo, kylmähoito ja kyypakkaus ensiavuksi

Ampiaisen pistäessä pistopaikkaa tulisi pitää levossa. Myös kylmähoito voi auttaa. Hakulinen suosittelee lisäksi ottamaan aina antihistamiini- ja kortisonitabletteja, jotka helpottavat pistoksen oireita: punoitusta ja kipeän paukama nousua iholle.

Ampiaisen pisto voi myös aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua sekä laskea verenpainetta, mikä voi johtaa tajunnan menettämiseen.

Allergikon soitettava aina hätänumeroon

Hätänumeroon tulee soittaa, jos ihminen tietää olevansa ampiaisille allerginen tai jos pään alueelle osuneen piston alueelle leviää turvotusta, nokkosrokkoa, kutinaa tai oireilu vain pahenee.

Allergian tunnistaa siitä, että iho alkaa kutista. Pistospaikan ympärille voi myös tulla nokkosrokkoihottumaa, joka levittäytyy muualle iholle. Lisäksi ihon alla sekä nielussa voi havaita turvotusta.

Astmaatikkojen kohdalla allergia voi aiheuttaa keuhkoputkien supistumisesta johtuvaa astmakohtausta.

Adrenaliinipiikki anafylaktiseen shokkiin

– Välitön allergia voi pahimmillaan ilmetä anafylaktinen shokkina, Hakulinen sanoo.

Anafylaktiseen shokkiin ensiapuna toimii adrenaliinipiikin iskeminen reisilihakseen ennen kuin reaktio kehittyy pahimpaan vaiheeseen. Aina on soitettava hätänumeroon, Hakulinen suosittelee.

– Kun alkaa tulla oireita monen eri elimen kautta, pitää tilata ambulanssi, koska osalla anafylaktinen reaktio tulee kaksivaiheisena.

Tämän vuoksi päivystyspoliklinikan seuranta on suositeltavaa.

Allergia kehittyy vasta toisen piston jälkeen

Mistä sitten tietää, onko allerginen vai ei? Hakulinen kertoo, että jos henkilö ei ole ikinä altistunut ampiaisen myrkylle, hän ei voi olla allerginen.

– Ihminen kehittää välittömän allergian vasta sitten, kun on altistunut allergeenille. Sille ei altistu muuten kuin ampiaisen pistäessä, Hakulinen kertoo.

– Jos on allergisoitunut ampiaisen myrkylle mutta reaktion aiheuttaneesta pistosta on yli kymmenen vuotta, riski saada seuraavasta pistosta allerginen reaktio on alle kymmenen prosenttia.

Mikäli tietoa omasta allergisoitumisesta ei ole, kannattaa ihmisen Hakulisen neuvon mukaan ottaa antihistamiini tai kortisonitabletti ja pitää pistopaikka kylmänä. Allerginen reaktio antaa kuulua itsestään, jos on tullakseen.

Iäkkäät ja pikkulapset riskiryhmässä

Allergikkojen lisäksi iäkkäiden, monisairaiden ja pikkulasten kannattaa vältellä ampiaistenpistoja, jotka voivat heidän kohdallaan osoittautua hengenvaaarallisiksi.

Lisäksi verenpainelääkkeenä yleisesti käytettyjen beetasalpaajien syönti sekä harvinainen mastosytoosi-sairaus lisäävät anaflaktisen reaktion riskiä. Näiden ihmisten kohdalla edes adrenaliini ei välttämättä auta.

Ampiaisen piston aiheuttama paikallinen punoitus ja turvotus kestää tavallisesti muutamia päiviä. Mikäli pistosta raapii, se ei välttämättä lähde paranemaan. Hakulinen suosittelee jälleen antihistamiinia, joka voi vähentää kutinaa ja nopeuttaa näin ollen pistoksen paranemista.

 

Lue myös:

    Uusimmat