Tiedätkö, miten toimia, kun ampiainen pistää? Vakava allerginen reaktio vaatii nopean ensiavun

Pistiäisallergiasta kärsivän tulisi ohjeistaa lähipiiriään siitä, miten toimia vakavan allergisen reaktion sattuessa. 

Jokainen meistä saa ampiaisen ja mehiläisen pistosta myrkkyreaktion, mutta kaksi sadasta suomalaisesta kärsii vakavasta pistiäisallergiasta. Pistiäisallergisille mehiläisen tai ampiaisen pisto aiheuttaa hengenvaaran, joten allergisen reaktion sattuessa nopea toiminta on ensiarvoisen tärkeää. 

Osaatko sinä toimia, jos allergista kaveriasi pistää ampiainen? 

Hälytä apua ja anna adrenaliiniruiske

Vakavan allergisen reaktion sattuessa tulee aina ensimmäisenä soittaa hätänumeroon, jotta apu saadaan mahdollisimman nopeasti paikalle. Anafylaktinen reaktio kehittyy huippuunsa 10–30 minuutissa. 

Anafylaksia eli äkillinen yliherkkyysreaktio

Anafylaktiset reaktiot ovat erityisen yleisiä pistiäisallergian yhteydessä. 

Anafylaksiassa pistokohtaan ilmaantuu usein laaja punoitus ja nokkospaukama. Myös akuutti nokkosihottuma on mahdollinen, samoin kuin yleistynyt kutina tai paikallinen kutina kämmenissä ja jalkapohjissa. Yleensä minuuttien kuluessa ilmenee yleisoireita, kuten huonovointisuutta ja verenpaineen laskua. Anafylaksia voi esiintyä myös ilman mainittavia iho-oireita.

Limakalvojen läheisyydessä pisto voi aiheuttaa hengitysteiden ahtautumista.

Jokaisella pistiäisallergisella tulisi olla aina mukanaan lääkärin määräämä adrenaliinikynä, jota käytetään ensihoitona vakavan reaktion ilmetessä. Pistiäisallergiasta kärsivän tulisi ohjeistaa lähiomaisia ja perhettä adrenaliinipiikin käytössä etukäteen, jotta kaikki tietävät miten hätätilanteessa kannattaa toimia. 

Adrenaliiniruiske pistetään tyypillisesti reaktion saaneen henkilön reiteen. Auttajan ei kannata pelätä adrenaliinin antamista, sillä adrenaliinin antamisesta ei ole saajalleen suurempaa haittaa.

– Ruiskun turhasta käytöstä ei ole muuta haittaa kuin nopeutunut pulssi parinkymmenen minuutin ajaksi, kertoo Satakunnan astma- ja allergiayhdistyksen allergianeuvoja Tiina Hakasalo

Hoitoa voi täydentää täydentää suussa liukenevilla antihistamiinilla, kortisonitableteilla ja avaavilla astmalääkkeillä. Kun akuutti allergiareaktio on saatu hallintaan, tulee myös pistoskohta hoitaa kuntoon.

– Ihoon jäänyt mehiläisen piikki poistetaan tarvittaessa nopeasti terävällä esineellä pyyhkäisemällä. Ärtynyttä pistoskohtaa voi rauhoittaa kylmän kääreen tai kylmäpussin avulla, Hakasalo neuvoo.

Pistiäiskuolemat erittäin harvinaisia

Adrenaliinikynä on mahdollista saada itselleen ainoastaan lääkärin reseptillä, joten varmuuden vuoksi sitä ei voi kaappiinsa hankkia. Jos olet saanut ampiaisen tai mehiläisten pistoista vakavia oireita, kannattaa käydä keskustelemassa lääkärillä Jext- tai EpiPen-autoinjektorin hankkimisesta. Myös siedätyshoito on mahdollinen vaihtoehto.

– Pistiäisallergiaan on mahdollisuus saada siedätyshoitoa, jota jatketaan viiden vuoden ajan, minkä jälkeen teho säilyy vähintään seitsemän vuotta ainakin 80 prosentilla potilaista, Hakasalo kertoo.

Vaikka anafylaktinen reaktio aiheuttaa hengenvaarallisia oireita, Hakasalon mukaan pistiäisen aiheuttamat kuolemat ovat Suomessa harvinaisia. 

Paljaan ihon näkymistä kannattaa välttää

Pistiäisallergisen kannattaa suojautua pistiäisilta mahdollisuuksien mukaan. Allergisten tulisi välttää voimakkaiden hajusteiden ja kirkkaiden vaatteiden käyttöä. Myös huitomista kannattaa välttää, koska siitä pistiäiset voivat vain innostua entisestään. 

– Käytä pitkähihaisia paitoja, housuja, jalkineita ja hattuja, jotka vähentävät paljaan ihon näkymistä. Vältä myös paljain jaloin kävelyä nurmikolla, Hakasalo opastaa.

Myös ruokien kanssa tulee olla tarkkana ja suojata makeat juomat ja ruoat aina ulos jätettäessä. Myös alustat ja tuolit kannattaa tarkistaa huolellisesti pistiäisten varalta ennen istumista tai makaamista. 

Lue myös:

    Uusimmat