Podcast: Nelli Matula jäi parantumattoman taudin takia tauolle viime vuonna – keikkaili keväällä 2023 hengenvaarallisessa tilassa

Artisti Nelli Matula perui keväällä 2023 kaikki tulevat keikkansa. Nyt hän kertoo Aki Linnanahde talk show -podcastissa, miksi päätyi tällaiseen ratkaisuun. 

Pop-artisti Nelli Matula, 28, perui huhtikuussa 2023 kaikki kyseisen vuoden keikat. Matula julkaisi nyt kuitenkin pitkästä aikaa 16. elokuuta uuden kappaleen Sä voitit mut jo

Matula kertoo Aki Linnanahde talk show -podcastissa 17. elokuuta julkaistussa jaksossa, että ennen kevään 2023 keikkaperumisia hän oli sairastellut jo pitkään. 

– Sairausjaksot pitenivät koko ajan ja terveysjaksot lyhenivät. Tein silti koko ajan keikkoja, ja jouduin niitä välillä perumaan. Pitkään oli ollut sellainen fiilis, että onko tämä enää normaalia. Ravasin koko ajan lääkärissä ja erilaisilla spesialisteilla. Mitään poikkeavaa ei kuitenkaan löytynyt, Matula kertoo podcastissa Aki Linnanahteelle.

Tilanne alkoi vuosien varrella eskaloitua, ja lopulta hänen elämänsä läheisin ihminen ”kriisiytti tilanteen” ja vaati, että tutkitaan, mikä on vialla. Matulan oli vaikeaa hyväksyä sitä, että kyseessä saattoi olla jotain muutakin kuin perusflunssa. 

Podcastissa Matula kertoo, että hän kävi muun muassa laajoissa unitutkimuksissa. Lopulta uniklinikan spesialistit huomasivat yhden veriarvon, joka voisi selittää jotakin. 

– Minulta kysyttiin, olenko käynyt infektiospesialistilla. Siinä kohtaa ajattelin, että mikä se on. Menin infektiospesialistille ja siellä löytyi jotakin, eikä se ollutkaan burnout. Minulla todettiin parantumaton, geneettinen immuunipuutostila. Sen nimi on CVI-tauti, joka on todella harvinainen, eikä sille käsittääkseni ole tuon vakiintuneempaa nimeä suomeksi, Matula kertoo podcastissa. 

Matulan mukaan tauti tarkoittaa käytännössä sitä, ettei hänen kehonsa tuota ollenkaan vasta-aineita.

– Ihmisen vastustuskyky perustuu useampaan pilariin: uni, elintavat ja oman kehon tuottamat vasta-aineet. Kehoni ei tuota niitä ollenkaan, Matula kertoo podcastissa.

Matula sanoo jaksossa, että hänen kärsimänsä flunssat ovat olleet todella pahoja. Diagnoosi oli Matulalle kuitenkin lopulta pommi ja hän alkoi pohtia, mitä tauti tarkoittaa erityisesti hänen työnsä puolesta, jossa hän kohtaa paljon ihmisiä koko ajan. 

Lisäksi selvisi, että Matulalla oli ollut keuhkokuume koko kevätkiertueen ajan ennen taukoa, mutta hänen tautinsa takia kuume ei noussut ollenkaan. Artisti keikkaili siis keuhkokuumeessa, mikä on hengenvaarallista. 

CVI-tautiin on Matulan mukaan olemassa hoitokeino, mutta hän ei voinut aloittaa sitä taudin löydyttyä, koska ei ollut varmuutta siitä, miten hänen kehonsa reagoi. Tämän myötä hän perui keikkansa keväällä 2023.

Matulan hoito on sittemmin aloitettu, mutta se nosti hänellä aluksi joka kerta korkean kuumeen. Se sai artistin pohtimaan, onko hänen uransa ja elämänsä loppu sellaisenaan kuin hän on sen tiennyt.

Tällä hetkellä Matulan tauti on hallinnassa hoidon ansiosta. 

Lue myös:

    Uusimmat