Hanna Pakarisen sydän alkoi oireilla ja laulaja hakeutui lääkäriin – diagnoosi oli jotain, mitä hän ei saattanut lainkaan odottaa

Hanna Pakarinen sai vuosia sitten yllättävän diagnoosin – kertoo nyt siitä, kuinka paloi loppuun 5:43
Hanna Pakarinen sai vuosia sitten yllättävän diagnoosin – kertoo nyt siitä, kuinka paloi loppuun

Hanna Pakarinen luuli, että hänen sydämessään oli jotain vialla ja hakeutui lääkäriin. Laulaja sai sen sijaan diagnoosin, joka yllätti. 

Laulaja Hanna Pakarinen  viettää tänä vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa. Pakarisen ura singahti menestyksen polulle vuonna 2004 hänen voitettuaan Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen Idols-kauden. Juhlavuotensa kunniaksi Pakarinen julkaisi hiljattain omaelämäkertansa Hanna Pakarinen – elämä naurattaa. 

Pakarinen on luonut uraa niin laulajana, edustanut Suomea Euroviisuissa sekä tehnyt ääninäyttelijän ja radiojuontajan töitä. 

Pakarinen kertoi Viiden jälkeen  -ohjelman haastattelussa hakeutuneensa vuosia sitten lääkäriin, sillä hänellä oli ollut pitkään kuormitusta työtahdin oltua todella kova. Hänen kehonsa oli myös alkanut oireilla aivan uudella tavalla. 

– Luulin, että minulla on sydämessä jotain vikaa. Ja olin ollut aika sellainen itkuinen enkä oma itseni sen syksyn ajan siinä, ja tuntui, että paine vaan kasvaa, pimeämpää tulee. Sanoin sitten nykyiselle aviomiehelleni, että nyt pitää mennä lääkäriin, sydämessä on jotain vikaa, se muljuu oudosti. 

Lääkäriin mentyään Pakarinen toi esiin huolen sydämestään ja luetteli kokemansa oireet. 

– Sitten hän kysyi: "tuntuuko, että teet liikaa, muttet tarpeeksi". Sitten se rupesikin itkettämään ja olin ihan, että en tiedä mistä tämä tulee. Hän käytti minut sydänfilmissä ja kun tulin takaisin, hän sanoi, että kyllä hän tiesi tämän, ettei sinulla ole sydämessä mitään vikaa, vaan kuule burn out. 

Lääkäri suositteli Pakariselle lomaa, vaikka kertoi tietävänsä, etteivät viihdealan ihmiset sitä kevyin perustein pidä. Muutaman päivän kotona oltuaan Pakarinen päätti, että näin olisi tehtävä, ja perui tulevat menonsa seuraavilta kuukausilta. 

– Aviomieheni sanoi minulle, että kyllä me selvitään. Ja niin me selvittiin. 

Myöhemmin Pakarinen koki vielä toisen loppuun palamisen. Hän hakeutui jälleen lääkäriin sydämen alkaessa taas oireilla. 

– Oikeasti menin lääkäriin uudelleen valittamaan sydänongelmia. Ei yhtään herännyt kellot soimaan, että tässä on jotain vialla. 

Lopulta Pakarinen pääsi terapiaan, jonka kautta hän löysi itselleen psykiatrin, joka laajensi Pakarisen näkemystä omasta voinnistaan entisestään. 

– Hän sanoi, että sinähän olet masentunut ja burn outissa ja itseasiassa sinulla taitaa olla tällainen trauma. Mistä löytyi sitten, että minulla on ollut nuorena aikuisena semmoinen vahingoittava ihmissuhde, mikä on aiheuttanut post-traumaattisen stressioirehyhtymän, pitä hoidetaan parasta aikaa pois. 

Kun Pakarinen ensimmäistä kertaa sain burn outin, hän kuvailee päällimmäisen tunteen olleen häpeä. Hän kertoo olleensa sitä mieltä, ettei loppuun palamisesta olisi saanut kertoa kellekään. Tutkitusti Pakarisen kuvaama mielentila on yksi hyvin yleinen uupumuksen ja loppuun palamisen oireista. 

– Ymmärrän sen, että se häpeä tulee, koska siinä ollaan niin syvien asioiden äärellä. 

Loppuun palamisestaan Pakarinen kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa elämäkertakirjassaan. Laulaja kertoi Viiden jälkeen -haastattelussa halunneensa tulla julki tarinansa kanssa erityisesti yhdestä syystä. 

– Uskon vertaistuen voimaan ja siihen, että näille asioille pitää antaa kasvot. Olen selvinnyt, olen 43-vuotias äiti kenellä on onnellinen parisuhde ja ihana lapsi kotona. Elämäni on monella mittarilla, todella, todella hyvin. Vaikka se onkin sellaista henkistä sturgglea ja taistelua vieläkin, yritän ystävien, läheisten ja laulamisen kautta tajuta, että tästä kyllä selvitään. 

Hanna Pakarisen erikoishaastattelun kokonaisuudessaan näet alta.

Erikoishaastattelussa laulaja Hanna Pakarinen 15:17

Lue myös:

    Uusimmat