Pohjanmaan poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan jutussa, jossa se epäilee noin 2 500 lampaan teurastuksen tapahtuneen ilman tainnutusta. Epäiltyjä juttukokonaisuudessa on lähes kolmekymmentä.
Tutkinta alkoi, kun poliisi sai ilmoituksen kunnaneläinlääkäri sekä ympäristö- ja terveydensuojelupäällikön tekemistä havainnoista vuoden 2018 lopulla. Pohjanmaalla asuvan lammastilallisen epäiltiin teurastaneen lampaita siten, että kuolemaan johtava verenlasku oli tehty eläville eläimille leikkaamalla kurkku auki ilman tainnutusta.
– Kyseistä lopettamistapaa pidetään raakana ja julmana, koska sen katsotaan aiheuttavan eläimille tarpeetonta kärsimystä ja tuskaa, poliisi kertoo.
MTV Uutiset kertoi esitutkinnan alkamisesta tammikuusta. Tuolloin kerrottiin myös, että tekotapa viittaa uskonniolliseen halal-teurastukseen.
Muslimien uskonnollisten sääntöjen mukaan ruoaksi käytettävä eläin on teurastettava tietyllä tavalla. Suomessa halal-teurastus on laillista, kunhan verenlaskua ei tehdä ennen eläimen tainnuttamista.
Vyyhti laajeni tutkinnan aikana
Alun perin tekoajaksi arvioitiin vuodet 2016–2020, mutta se aikaväli peni tutkinnassa lähes kahteenkymmeneen vuotten. Nyt poliisi epäilee rikosten alkaneen jo vuonna 2003. Samalla lammasmäärä kasvoi tuhannesta 2 500:een.
Samalla myös epäiltyjen määrä ja rikoksen tekoalue ovat kasvaneet. Lampaita on ostettu ja teurastettu Pohjanmaan lisäksi myös pohjoisemmassa ja keskisessä Suomessa.
Pääepäilty on ollut esitytkinnan aikana vangittuna. Epäiltyinä on tutkinnan aikana kuultu yhteensä 34:ää henkilöä, joista osa on ollut myös kiinniotettuna tai pidätettynä. Kuuden henkilön osalta on jo esitutkinnan aikana tehty päätös, ettei heillä ole osallisuutta rikoksiin
Epäillyistä suurin osa on lammastilallisia ja rikosnimikkeenä on muun muassa avunanto törkeään eläinsuojelurikokseen. Esitutkintapöytäkirjasta löytyy poliisin mukaan kaikkiaan 88 rikosnimikettä.
Rikoshyöty yli 200 000 euroa
Poliisin mukaan lampaita oli myyty tiloilta epävirallisille toimijoille. Sen lisäksi, että teurastustapa oli laiton, oli lampaiden lihat myyty elintarvikkeiksi ilman asianmukaista valvontaa tai tarkastuksia. Tästä syystä epäillään myös terveysrikoksia, rekisterimerkintärikoksia ja eläintunnistusjärjestelmästä annetun lain rikkomisia.
Lampaanlihojen myynnin osalta rikoshyödyn on arvioitu olevan bruttona yli 200 000 euroa. Käräjäoikeuden päätöksellä rikoshyötyä on saatu vakuustakavarikkoon noin 30.000 euroa, muun muassa kuljetuksiin käytetty ajoneuvo.
Myytyjen lampaiden sivutuotteiden eli teurasjätteiden epäillään päätyneen laittomasti hävitetyiksi. Sivutuotteet olisi tullut toimittaa sivutuoteasetuksen mukaan hyväksyttyyn käsittelylaitokseen, mutta näin ole tehty.
Sivutuotteiden loppusijoituspaikkaa ei ole esitutkinnassa saatu selvitettyä, mutta niiden hävittämisen osalta on poliisin mukaan syytä epäillä törkeää ympäristön turmelemista ja eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamista.
Lainvastaisesti hävitettyjen teurasjätteiden osalta on säästetty tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja.