Rajansa sulkeneen Pohjois-Korean mukaan maassa on todettu maan ensimmäinen koronavirusepäily. Maan mukaan tartunnan kantaja on maahan Etelä-Koreasta palanneella loikkarilla. Etelä-Korea vahvistaa loikkarin palaamisen, mutta ei virustartuntaa. Epidemia voisi johtaa maan entistä syvempään talousahdinkoon, sekä horjuttaa maan yksinvaltiaana toimivan Kim Jong-unin valta-asemaa.
Pohjois-Korea uutisoi viime sunnuntaina, että maassa on havaittu ensimmäinen koronavirusepäily. Diktatuurin valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan tartuntaa epäiltiin loikkarilla, joka olisi palannut Etelä-Koreasta takaisin pohjoiseen viikkoa aiemmin. Nyt Etelä-Korean viranomaiset vahvistavat loikkarin palaamisen.
Loikkari ylitti rajan uimalla
New York Timesin mukaan loikkari on tunnistettu 24-vuotiaaksi mieheksi, joka kolme vuotta sitten pakeni uimalla kapean merensalmen yli Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan.
Lehden mukaan loikkari palasi takaisin Pohjois-Korean Kaesongin kaupunkiin 19. heinäkuuta. Hänen kerrotaan ylittäneen maailman tarkimmin vartioidun rajan yli niinikään uimalla ryömittyään ensin viemärin kautta piikkilanka-aitojen ali.
Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan Kimiksi nimetyn ja tunnistetun miehen laukku on löydetty läheltä rajaa, jonne hän saapui taksilla Etelä-Korean pääkaupungista Soulista noin 60 kilometrin päästä.
Etelä-Korea ei pysty vahvistamaan miehen tartuntaa
Etelä-Korean viranomaisten mukaan miestä ei oltu koskaan testattu Etelä-Koreassa, mutta kaksi miehen kanssa tuoreessa kontaktissa ollutta ihmistä on jäljitetty ja heidät molemmat on testattu. Molempien testitulos osoittautui negatiiviseksi.
Miestä etsittiin Etelä-Koreassa raiskauksesta
Vaikka syy miehen palaamiselle ei ollut heti selvillä, uutistoimisto Yonhap kertoi, että Etelä-Korean poliisi on tavoittanut miestä kuulusteluihin epäiltynä naisen raiskauksesta viime kuussa.
Kim Jong-Un julisti hätätilan
Pohjois-Korea ilmoitti sunnuntaina, että useiden testien mukaan loikkarin epäiltiin sairastuneen virukseen. Maan johtaja Kim Jong-un julisti alueelle hätätilan ja Kaesongin rajakaupunki eristettiin viruksen leviämisen estämiseksi.
Vaikka Pohjois-Korea julisti kyseessä olevan maan ensimmäinen koronavirusepäily, muu maailma on suhtautunut epäilevästi aiempiin lausuntoihin siitä, että maassa ei ole tavattu koronavirusta.
Aiemmin BBC:n mukaan Kim Jong-un on ylpeillyt sillä, että maa on toiminut loistavalla menestyksellä koronaviruksen vastaisissa toimissa.
Samassa artikkelissa kerrotaan kuitenkin, että maan rajalla toimineiden kansainvälisen Punaisen Ristin avustustyöntekijöiden mukaan maassa on ollut lukuisia vahvistamattomia koronavirustapauksia.
Koronavirus uhka hauraalle maalle
Uutistoimisto Bloombergin mukaan koronapandemia syventää entisestään maan talousahdinkoa. Pohjois-Korean talous voi arvioiden mukaan supistua tänä vuonna enemmän kuin 1990-luvun nälänhädän aikana.
CNN:n mukaan maan sisäinen koronavirusepidemia voi olla kaikkien aikojen suurin uhka, mitä Kim Jong-un on koskaan kohdannut.
Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean rappeutunut terveydenhuollon infrastruktuuri ei todennäköisesti pysty hoitamaan suurta määrää sairastuneita potilaita. Se voi olla yksi syy, miksi tavallisesti niin sulkeutunut Pohjois-Korea poikkeuksellisesti julkisti tiedon viruksesta ja aloitti eristystoimet.
Pystyykö Kim Jong-un kääntämään koronan propagandavoitoksi?
Maan 1990-luvun nälänhätä oli toistaiseksi suurin uhka, jonka Pohjois-Korean johdon dynastia on koskaan kohdannut. Pohjois-Korean mukaan 235 000 ihmistä kuoli ruokapulan seurauksena, mutta asiantuntijoiden mukaan nälänhädässä kuoli jopa 3,5 miljoonaa ihmistä.
Kriisin aikana maasta pakeni valtava määrä loikkareita, jotka kertoivat kansainvälistä yhteisöä järkyttäviä tarinoita. Paenneet kertoivat ilman anestesiaa tehdyistä amputaatioista ja lääkäreistä, jotka myivät lääkkeitä saadakseen ruokaa.
Toinen laaja katastrofi saman sukupolven aikana voisi olla tuhoisaa Kim Jong-unin mandaatille. Kim Jong-un on perheensä kolmas hallitsija, ja propagandistit ovat rakentaneet hänelle lähes jumalallisen maineen kansan suojelijana ja pelastajana.
Maasta paenneita loikkareita kohdellaan usein Etelä-Koreassa huonosti ja kohtaavat syrjintää. Pohjois-Korean propagandakoneisto käyttääkin Pohjois-Koreaan palaavia vakuuttamaan pohjoiskorealaisia siitä, että pohjoisen sosialistinen järjestelmä on parempi kuin kapitalistisen etelän.
Ja jos todetaan, että etelästä saapunut on tuonut viruksen Pohjois-Koreaan, Kim Jong-unin hallinto voisi osoittaa pohjoiskorealaisille, että Kimin hallitus on kyennyt suojelemaan kansaansa virukselta, mutta Etelä-Korean kapitalistit eivät pystyneet suojelemaan omiaan.