Pohjois-Korean sunnuntaina toteuttama kuudes maanalainen ydinkoe tuomittiin jyrkästi eri puolilla maailmaa. Lisäksi esitettiin vaatimuksia entistä tiukemmista pakotteista Pohjois-Koreaa vastaan.
Presidentti Donald Trump ilmoitti, että Yhdysvallat harkitsee lopettavansa kaiken kaupankäynnin niiden maiden kanssa, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriö oli jo aiemmin sunnuntaina sanonut valmistelevansa pakotepakettia, joka merkitsisi Pohjois-Korean taloudellista eristämistä.
Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan kyse oli juuri siitä, että jokainen Pohjois-Korean kanssa kauppaa käyvä ei voisi enää käydä kauppaa Yhdysvaltain kanssa.
Koska Yhdysvallat ei käytännöllisesti katsoen käy lainkaan kauppaa Pohjois-Korean kanssa, pakotepaketti vaikuttaisi voimakkaasti etenkin Kiinaan. Noin 90 prosenttia Pohjois-Korean viennistä menee Kiinaan.
Trump on toistuvasti vaatinut Kiinaa painostamaan Pohjois-Korean hallintoa lopettamaan ydinohjelman ja ohjuskokeet. Sunnuntaina Trump nokittelikin Kiinaa melko suorasanaisesti.
– Pohjois-Korea on roistovaltio, josta on tullut suuri uhka ja hämmennyksen aihe Kiinalle. Kiina yrittää auttaa, mutta menestys on vähäistä, Trump tviittasi.
Presidentti kohteli tviiteissään kovakouraisesti myös Etelä-Koreaa.
– Etelä-Korea on huomaamassa, kuten olen heille kertonut, että heidän lepyttelypuheensa Pohjois-Korean kanssa eivät toimi. Pohjois-Korea ymmärtää vain yhtä asiaa, Trump sanoi jatkotviitissään.
Oliko kyse vetypommista?
Pohjois-Koreassa havaittiin sunnuntaiaamuna järistys, jonka voimakkuus Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan oli 6,3.
Kiina ilmoitti myöhemmin, että Pohjois-Koreassa havaittiin toinenkin järistys, jonka voimakkuus oli 4,6. Sen arveltiin johtuneen mahdollisesti jonkinlaisesta sortumasta.
Pohjois-Korea sanoi testanneensa vetypommia. Valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys. Pohjois-Korean mukaan pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen.
Suomalaisen ydinaseasiantuntijan professori Stefan Forssin mukaan tässä vaiheessa ei vielä voi ottaa kantaa siihen, oliko todella kyse vetypommista.
Jos näin oli, sen räjähdysteho ja näin ollen tuhovoima olisi monta kertaluokkaa suurempi kuin fissiopommeissa eli uraani- ja plutoniumpommeissa.
– Vastauksia varmaan saadaan, kun ilmanäytteitä aletaan ottaa, Forss sanoi STT:lle.
Vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista sanoi, että Pohjois-Korean väite siitä, että sen testaama vetypommi voitaisiin ladata ohjuksen kärkeen, on mahdollisesti bluffia – mutta voi se olla tottakin.
– Nyt on vielä liian varhaista sanoa tästä mitään varmaa, Kallio sanoi STT:lle.
Etelä-Korea vaati voimakkainta mahdollista rangaistusta
Pohjois-Koreaa vastaan on jo seitsemän kertaa asetettu YK-pakotteita, mutta ne eivät ole juuri vähentäneet maan ohjuskokeita eivätkä saaneet sitä luopumaan ydinohjelmastaan.
Useita ohjuskokeita tehnyt Pohjois-Korea testasi heinäkuussa ensi kertaa onnistuneesti myös mannertenvälistä ballistista ohjusta.
Useat maat tuomitsivat tuoreeltaan sunnuntaina Pohjois-Korean ydinkokeen. Esimerkiksi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vaati Pohjois-Korealle voimakkainta mahdollista rangaistusta uusimman ydinkokeen takia.
Myös Kiina tuomitsi kokeen jyrkästi. Kiinan ulkoministeriön mukaan kokeen tehdessään Pohjois-Korea ei ole lainkaan välittänyt kansainvälisen yhteisön laajamittaisesta vastustuksesta.