Guardian: USA harkitsee Pohjois-Korean testiohjusten ampumista alas

Pohjois-Korea ydinkoe ydinase
Julkaistu 19.04.2017 05:46

MTV UUTISET – STT

Yhdysvallat harkitsee Pohjois-Korean testiohjusten alas ampumista mahdollisena vastatoimena uusille ohjuskokeille, kertovat lähteet sanomalehti Guardianille.

Mahdollisella ohjusten alas ampumisella Yhdysvallat haluaa viestiä Pohjois-Korealle olevansa tosissaan vaatiessaan maata lopettamaan asetestit.

Erityisesti Yhdysvallat on huolissaan arvioista, joiden mukaan Pohjois-Korea valmistautuu uuteen ydintestiin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on todennut, että Pohjois-Korean kuudes ydintesti olisi "mahdoton hyväksyä".

Yhdysvaltain kongressia on Guardianin mukaan informoitu mahdollisuudesta ampua testiohjuksia alas, mutta Yhdysvaltain armeija ei ole tehnyt päätöstä toimia näin uuden testin tapahtuessa.

Pohjois-Korean asekokeet ja Yhdysvaltain maalle antamat varoitukset niiden jälkeen ovat entisestään kiristäneet jännitteitä maiden välillä ja Aasiassa Pohjois-Korean lähialueilla.

Yhdysvaltain hallinto on sanonut, ettei se sulje pois mitään vaihtoehtoja Pohjois-Korean muodostaman turvallisuusriskin ratkaisemiseksi.

Pohjois-Korea puolestaan on uhonnut jatkavansa sekä ohjus- että ydinkokeita ja sanonut olevansa valmis sotaan.

Laukaisu mereltä tai Japanista

Guardianin lähteiden mukaan yksi mahdollisuus olisi käyttää ohjustentorjuntajärjestelmää Yhdysvaltain laivaston alukselta käsin. Yhdysvaltain laivasto-osasto on parhaillaan matkalla Korean niemimaan lähialueelle.

Toinen vaihtoehto on, että Yhdysvallat yrittää taivutella Japanin käyttämään omia ohjustorjuntajärjestelmiään, mikäli Pohjois-Korean ohjuskoe suuntautuisi Japanin merialueille, kuten usein aiemmin on tapahtunut.

Etelä-Koreaan kaavailtu Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmä Thaad ei ole vielä toiminnassa.

Yhdysvaltain hallitukset ovat aiemminkin harkinneet Pohjois-Korean ohjuskokeisiin vastaamista ohjustentorjuntajärjestelmin. Aiemmat suunnitelmat kuitenkin kuopattiin liian riskialttiina.

Pohjois-Korean reaktiota ohjusten alas ampumiseen on yhä vaikea ennakoida, sanovat Guardianin haastattelemat asiantuntijat ja entiset puolustusviranomaiset.

– Minä näkisin sellaisen toiminnan voivan johtaa eskaloitumiseen, mutta en osaa arvailla, miten (Pohjois-Korean johtaja) Kim Jong-un sen tulkitsisi, sanoo puolustusministeriössä Barack Obaman presidenttikaudella työskennellyt vanhempi Aasian neuvonantaja Abraham Denmark.

– Minusta olisi huolestuttavaa, jos hän (Kim) katsoisi tarpeelliseksi reagoida vahvasti välttääkseen vaikuttamasta heikolta.

Venäjä varoittanut Yhdysvaltoja "yksipuolisesta iskusta"

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence on vieraillut viime päivinä Pohjois-Korean naapurimaissa Etelä-Koreassa ja Japanissa. Molemmilla vierailuilla Pence vakuutti Yhdysvaltain seisovan kumppaneidensa rinnalla Pohjois-Korean uhkaa vastaan.

Etelä-Koreassa vieraillessaan Pence sanoi, että "strategisen kärsivällisyyden" aika Pohjois-Korean suhteen on ohi ja varoitti maata koettelemasta Yhdysvaltain päättäväisyyttä.

– Yhdysvallat haluaa päästä turvalliseen tilanteeseen rauhanomaisin keinoin, neuvotteluilla. Mutta kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, kun seisomme olka olkaa vasten Etelä-Korean kansan kanssa, Pence totesi käydessään Pohjois-Korean rajan tuntumassa.

Venäjä varoitti lausunnon jälkeen Yhdysvaltoja tekemästä yksipuolista iskua Pohjois-Koreaa vastaan.

– Tämä on hyvin vaarallinen tie. Emme hyväksy Pohjois-Korean ydinasekokeita, jotka rikkovat YK:n päätöslauselmia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kansainvälistä oikeutta voisi loukata, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov maanantaina.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat